Когато наближиш 30-те

Какво му е толкова страшното в навлизането на това десетилетие?

0 коментара Сподели:

Всъщност целият шум около юбилея ти започва, когато имаш неблагоразумието да навършиш 29. Хората се ентусиазират, че си близо до новото десетилетие. Картината варира в тънките граници между тъжна еуфория и отчаяние. Баба ти реве как до вчера сякаш ти е сменяла пелените, а комшиите те питат няма ли да се жениш вече, че им се играело хоро на сватбата ти. Чувстваш се, сякаш празнуваш рожден ден и половина. Вчера вечерта беше на 28, тази сутрин си на 29, а до обяд щеш, не щеш си на „почти 30“. Дори обмислям да се подписвам с тази възраст във всички официални документи през следващите няколко месеца. Име: Вукашин, фамилия: Майсторлъшки, възраст: на почти 30. Остави това, ами и онези, които наричаш свои приятели, се ангажират да ти припомнят ситуацията, в която си попаднал още преди да си остарял и грохнал на практика. Всеки, който ти се е обадил, не е пропуснал да ти напомни, че ако имаш късмета да си жив през следващите 12 месеца, то неизбежно ще станеш на 30. Това малко те обижда, сякаш остаряваш по своя вина, оцелявайки културно и наивно през последните 29 години. Всичко е толкова нелепо, чувстваш се единствен по рода си. Звънят ти по телефона с укорни слова, които звучат нещо като: „Човек, как може да ставаш на 30?! Виж ме мене, ставам на 28 само, а един колега в работата беше на 26, оня ден навърши 25 и тази сутрин взе, че се роди за втори път.

Гледай хората какво правят, а ти ставаш на 30.“ Чудесно! Много се радвам за тоя колега, най-вече защото няма да му се налага да  харчи пари и да черпи за рождения си ден през следващите 15 години!

Пълни глупости, брат! И какво като наближаваме 30-те?! По-добре, че ги наближаваме, а не сме станали част от Клуб 27, важното е да сме живи и здрави! Повече би ме притеснявало, ако наближавах вързан и под конвой сирийската граница, честно казано. С това героично сравнение просто искам да ти кажа, че в този живот има много по-страшни неща, които могат да те приближат от цифрата 30. Например може да те приближи отровна змия, можеш да приближиш някоя своя скорошна снимка и да си откриеш плешиво петно, а и може да се разхождаш из квартала по потник и да те приближи комшийката ти, прясно неправила секс дълги 6 месеца, но ти да изпитваш страх от хищни жени с физиката на Антъни Джошуа… И както сме се отклонили вече, да довърша, че в името на положителното настроение на кооперацията не можеш да ѝ откажеш и този път, а и тя си е специална. Подмяташ, че и ти не си правил секс отдавна и си чул, че са го променили нещо, а тя ти се усмихва. В днешно време жените вече не се смеят на шегите ти, без предварително да си им обещал/дал пари. Затова тази е специална.

Не искам да ти губя времето с подвизите си. Запомни от мен, че човек е на толкова, на колкото се чувства, а възрастта е просто цифра, с която някой отбелязва годините на твоето физическо съществуване. Възрастта е мярка за количество, а не за качество.

Аз се чувствам на 26, изглеждам като на 25, а ментално съм си на 18 с 29-годишен житейски опит. Духовно, кой знае, може и да съм на хиляди години…

Няма нищо притеснително дори в това да влезеш в третото десетилетие и още да си сингъл. Открих го скоро, когато мои приятели и приятелки се надпреварваха да се хвалят кой се сгодил, кой чака дете, а аз просто исках да си гледам „Реал“ и „Юнайтед“ и да чуя съставите. Това не значи, че си незрял, а напротив – разумен си и отлагаш най-хубавото за след 3 – 4 години, евентуално говорим. Представи си колко много ще ти завиждат приятелите ти, че си свободен и навън в събота вечер, докато те посрещат киселите си тъщи на гарата. Покрай завистта ще отнесеш и някоя и друга клетва, но това са нещата от живота, а те при всеки идват по различно време, защото всеки е различен. Някои се женят рано, други поръчват мартини на непозната жена, за която злите езици шушукат, че в София не са я минали само два гълъба и паметникът Левски, а за приятелката ѝ се носят непотвърдени слухове относно афера с паметника на Съветската армия, но кои сме ние да съдим в крайна сметка? Другата причина, поради която още си необвързан, е, че мразиш ограниченията, както и да ти правят забележки – не се тъпчи, не спи с други жени, не простирай гол, не ме удряй през лицето, искам и аз да съм отгоре веднъж, не там и т.н. Мигът, в който приемеш и се примириш с тези неща, ще значи, че си готов за следващата стъпка. Само гледай да не разтегнеш, докато я правиш. Човек трябва да създаде семейство, когато сам поиска, когато срещне правилния друг човек, а не за да има какво да прави в четвъртъците. Самюел Джонсън е казал, че да живееш означава непрекъснато да се движиш напред. Всеки от нас се движи, просто с различна скорост.

Обратно на въпроса за преждевременното влизане в третата възраст и ползването на пенсионерско намаление в градския транспорт. Тези, които са на 26 по лична карта, все по-често ме питат дали си задавам трагичния въпрос: „Има ли живот след 30?“. Абе, бате, то живот след смъртта има, ти тука ме занимаваш с глупостите ти… Не е толкова страшно да станеш на 30. Много по-страшно е да си бил от ЦСКА и после да станеш от „Литекс“, да станеш с гъза нагоре, да станеш скучен за себе си, както и най-страшното – да станеш веган по невнимание в навечерието на фестивала на сръбската скара.

#дъртитърти

Хората, които ти пасват като любим пуловер.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *