Кристина Тонкова: бензин в кръвта, бизнес план в ума

В рубриката #ChatBeforeYouJudge срещаме хората, които ни учат да не съдим по корицата

0 коментара Сподели:

Тук и сега, във Фейсбука ни, в Инстаграм – предразсъдъците са навсякъде . Лепим етикети на хората и казваме кой какъв е, без да се замисляме. Понякога обаче зад профила може да стои адски приятна изненада. В поредица от няколко интервюта ще те срещнем с хора, в които се крият два или повече свята, и с кеф си живеят между тях. След тези интервюта ние определено се отказваме да съдим по корицата. И си говорим с другите, преди да определяме какви точно са. 

Заедно с NESCAFÉ® 3in1 казваме #ChatBeforeYouJudge, защото е време да спрем да съдим хората „само по корицата“. Време е да ги прочетем, за да ги разберем.

Ако животът ѝ беше филм, заглавието нямаше да изненада никого – щура комбинация между „Скорост“, всички части на „Бързи и яростни“, че дори и „Да изчезнеш за 60 секунди“. В ежедневието тя е финото момиче с бизнес нюх и собствена рекламна агенция. Зад големите и красиви любопитни очи и тежката каска на мотора стои Кристина Тонкова. Момичето, което намира свободата във всичко, с което се занимава. 

Освен че си фен на моторите, ти работиш абсолютно нормална работа през седмицата като всички нас. Как се запали по високите скорости и с какво се занимаваш извън тях? Къде е връзката между бизнеса и моторите? 

Цял живот около мен мирише на бензин и масло – родителите ми са завършили Автото в Плевен и винаги семейните автомобили са ги ремонтирали те. Някои неща по мотора дори успявам да обслужвам сама и често си съсипвам маникюра, но ми харесва. Иначе Моторите сами ме намериха преди 4-5 години покрай познати мотористи.

Имам дигитална агенция и се занимавам с онлайн реклама. Започнах в сферата като стажант и 5 години по-късно натрупах достатъчно опит и контакти, за да създам своя. Преди това завърших и магистратура Рекламен мениджмънт. Направих агенцията, за да работя това, което обичам, за клиенти, които харесвам и с които се превръщаме в партньори и приятели. Искам аз и екипът ми да работим с усмивка, но и да имаме достатъчно свободно време за хобитата, близките ни и за себе си. 

И работата, и моторът ми ме карат да се чувствам във свои води, колкото и да са различни. Както казват хората: "Открий работата, която ти харесва, и няма да ти се налага да работиш нито един ден през живота си".

Както в моторите, така и при собствения бизнес има много свобода. Но по-важното е, че и двете са огромна отговорност.

Срещала ли си някакви предразсъдъци спрямо това, че комбинираш две различни неща?

За комбинирането не, по-скоро за всяко поотделно. На много хора им е трудно да проумеят как жена на моята възраст управлява фирма и често получавам реакция с насмешка. Но за мен е важно клиентите и екипът ми да вярват в мен, а и да одобряват това, което правя на страницата си. При мотора неодобрението идва от мото общността, защото за останалите хора “жена на мотор” е нещо готино и интересно.

4 алтернативни превозни средства за по-чиста градска среда

Какви хора те лайкват? 

Всеки, който се кефи на моторите и намира вдъхновение в това, което правя. За мен лайковете не са цел, а инструмент, с който да разпространявам емоцията от шофирането и пътуванията, както и посланията за толерантност на пътя. Искам да се знае, че голяма част от мотористите са разумни хора с професии и семейства, а не “донори”. 

На мотора може да е едно момиче като мен – с професия, със собствен бизнес, което живее нормален живот.

Често нови хора ми казват, че след като сме се запознали, са започнали да забелязват повече мотористите на пътя. За мен това означава, че съм допринесла дори с една капка за повече безопасност на пътя.

А какви не те? 

Много малко хора има, от които получавам негативни коментари. Най-често, че някой ми е купил мотора, екипировката и т.н. – тати, богат чичко, богато гадже… Понякога ми се иска да съм поне на 1/10 толкова богата, колкото си мислят хората, които съдят. Иска ми се да знаят колко много труд и лишения стоят зад това, което съм. А смятайте докъде сме я докарали, щом “богат” е мръсна дума.

Какво още не знаем за човека зад профила ти? 

Аз съм страшно любопитна, искам да мога и да знам всичко. Мисля, че това е качеството, което ме е превърнало в това, което съм днес. Смятам, че съм смел човек, и то не защото не ме е страх от нищо, а точно обратното – защото правя много неща, въпреки че ме е страх.

Аз не съм просто видео или безгласна снимка във Фейсбук – аз съм човек с емоции, разум, чувства и немалко горчив житейски опит.

А ти за какво съдиш другите? Оказвало ли се е, че грешиш?

Не съдя другите от много години, откакто дойдох в София. Сблъскала съм се с достатъчно ситуации, управлявала съм големи екипи от хора и винаги е трябвало да ги разбирам, да намирам път към тях. Това ме е научило, че всеки човек има някаква история, всеки има проблеми, всеки си има нещо на главата. Убедена съм, че зад всяко действие стои определена мотивация и разбирането ѝ е ключът към човека.

8 послания за успех от 8 вдъхновяващи жени

Какво би казала на хората, които съдят, преди да погледнат отвъд Инстаграм и Фейсбук?

Не хабете енергията си, за да съдите хора, които не познавате и които не вредят на никого със съществуването и действията си. Не знаете кой по какъв път е минал, за да прави или има това, което харесва. Опознайте, преди да правите заключения.

А ако не искате – недейте да съдите другия, използвайте енергията си, за да обичате близките си, човека до себе си.

Обадете се на майка си за няколко минути, вместо да псувате по задръстването, направете нещо добро за себе си.

Екатерина Пламенова: Див дух във фино тяло

Люба Христова: Успехът е в това да си щастлив

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *