5 филма, които ти показват лицето на алпинизма

Гарантиран страх и много адреналин

0 коментара Сподели:

Хората все си намират нови и вълнуващи начини да си набавят доза адреналин, дори това да застрашава съществуването им. 

Въпреки че лесно можем да прекараме почивните си дни на дивана и в четене на книги, някои смятат, че свободното време е за приключения, с които да се почустват наистина живи. Смелчаците избират бънджи скокове, скачане с парашут, екстремни спортове и планинско катерене, които за останалите хора предизвикват панически страх. 

Достатъчно ли е да си кажеш „Мога“,

за да качиш най-високите точки на света, и каква подготовка стои зад поемането на подобни предизвикателства? През годините филмовата индустрия представи няколко измислени и документални продукции за оцеляване, с които настръхваш и сърцето спира.

Touching the Void (2003)

Базиран на реалната експедиция на Джо Симпсън и Дейвид Йейтс, които първи покоряват височините на Сиула Гранде. Наред с възпроизвеждането на опасното пътуване филмът включва и интервюта с героите. В тях разказват за почти фаталното си търсене, при което Симпсън се връща с тежко счупен крак. Touching the Void е приветстван като един от най-великите документални филми на всички времена. Сюжетът е тежък и пренася зрителя в размисли за опасностите от екстремните спортове и тънката граница между живота и смъртта.

Everest (2015)

Реалната катастрофа на връх Еверест през 1996 година, която отне живота на осем алпинисти, е филмирана в Everest. Холивудската адаптация на събитията е с участието на Джейк Джиленхол и Джейсън Кларк като двамата водачи на експедицията. Филмът проследява препятствията при изкачването на замръзналата планина и показва силата на Майката природа.

127 Hours (2010)

Филмът съдържа огромна доза адреналин. Една от най-добрите продукции за оцеляване, базирана отново на истинска история, 127 часа проследява соло туризма на Арън Ралстън (Джеймс Франко). Злополука кара опитния алпинист да заклещи ръката си под голям камък, а опитите да се измъкне изглеждат безнадеждни. Изследването на невъзможните върхове на планинското катерене всъщност е анализ на невероятната воля за живот и способностите на човешкия дух и тяло.

14 Peaks (2021)

Това е нов документален филм, който описва невероятното пътешествие на Нирмал Пурджа, бивш войник на Гурка и елитен алпинист. Той се стреми да изкачи всичките 14 от 8000-метровите върхове в света само за седем месеца. Продукцията демонстрира непоколебимата решителност, изключителното умение и несравнимата издръжливост на Нирмал в екстремните климатични условия на опасните терени. Обещаваме, че дори любителите на приключения ще останат без дъх.

The Summit (2012)

Този филм не се гледа, ако вече си в лошо настроение. Продукцията представя събития, случили се по време на смъртоносното изкачването на K2 от 11 международни алпинисти през 2008 година. Във филма са включени действителни кадри и свидетелства на оцелели, които са преплетени с драматизирани възстановки. К2 е най-смъртоносната от петте най-високи планини в света и втората по височина след Еверест. Зрителите наблюдават фаталните 48 часа, в които алпинистите се опитват да я покорят, но са изправени пред падане на лед, лавини, закъснения и неправилна комуникация. Защото както добре знаем,

природата успява да изненада и най-подготвените.

10 постижения на български спортисти, които все още прославят страната ни

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *