Правим изкуство и нови приятелства в парка

Обединени от любовта към арт заниманията и желанието за нови срещи

0 коментара Сподели:
хана бинки

Снимка: Евгени Димитров/БУЛФОТО

Нормално е да намираме утеха в комфортната си зона, но истината е, че имаме нужда да се предизвикваме, да срещаме нови хора и да трупаме преживявания.

Няма по-сладко и наелектризиращо чувство от това да създаваш приятелства, 

особено на по-късен етап от живота си, защото преоткриваш света и себе си през нов чифт очите. Ако пък успееш да намериш някой с общи хобита и интереси като твоите, то тогава си ударил лотарията. Американката Хана Бинки споделя какво стои зад мисията ѝ да съчетае срещите с нови хора с приятни арт занимания в сърцето на София. 

Как ти хрумна да организираш неформалната поредица Art in the Park?

„Обичам да рисувам и искам да имам нови приятели“, усмихва се широко Хана Бинки.

Това е седмично събитие, което посреща с отворени обятия всеки, който иска да твори на полянка в парка. Входът е свободен, изданията нямат специална тема и всеки работи върху каквото си иска със собствени материали. Локацията е Кучешкият парк зад мол Парк Център София (ако случайно вали – в Costa в мола), а денят – всяка събота от 19:00 ч. 

art in the park
Снимка: Евгени Димитров/БУЛФОТО

Хана е млада усмихната американка от Тексас, която отскоро живее в София и работи като доброволец. Когато идва у нас, преживява истински културен шок, но начинът на живот бързо ѝ пасва. На първо място,

„Хей, тук всички закъсняват… и това е супер!“.

Точността в САЩ ѝ е идвала доста нанагорно, а тук душата ѝ е свободна. Днес тя вече се чувства като у дома си в София, но не така е било миналата есен, когато пристига. 

Кои бяха трудностите, с които се сблъска, когато пристигна в България?

„Беше ми трудно да се срещам с хора и да създавам приятелства през студения сезон, когато всички стоят на закрито“, спомня си Хана.

Така ѝ хрумва идеята, че когато времето позволява, ще започне да организира неформални срещи в парка около изкуството. Изборът на място не е случаен – всъщност Кучешкият парк е любимата ѝ градска локация. Обожава да ходи там, да пие кафе, да чете, да слуша музика, да рисува или пък просто да наблюдава хората, които играят с кучетата и децата си. 

art in the park

Какво представлява инициативата Art in the Park?

„Моята визия за Art in the Park е да бъде пространство, където чужденците в София да се чувстват добре дошли, да правят изкуство и да създават приятелства.

Искам да е поле за всякакви видове изкуство – от поезия до живопис и всичко между тях.

Мисля, че повечето хора харесват изкуството и обичат да бъдат креативни – каквото и да означава това за тях. Моята надежда за Art in the Park е да бъде място, където хората имат  усещане за общност и чувство за принадлежност към град, който понякога може да се усеща като твърде голям и самотен.“ 

На събитията идват всякакви хора на най-различни възрасти – българи, чужденци, мъже, жени, студенти, работещи… Обединява ги любовта към изкуството и желанието за нови срещи. 

art in the park
Снимка: Евгени Димитров/БУЛФОТО

Какво обаче е изкуството и каква е ролята му за формирането на общност?

„За мен изкуството е нещо, което е ръчно изработено и красиво в очите на този, който го е създал. Мисля, че дори чаша хубаво кафе или бисквитка могат да бъдат произведение на изкуството. Въпреки че не можем да печем бисквитки в парка, можем да правим други красиви неща заедно.

Не мисля, че изкуството трябва да е красиво по дефиниция.

Може да е и произволна драскулка, която ви е било приятно да правите в скучния час по математика. Обичам да виждам колко уникално е изкуството и как всеки е креативен по свой начин и има свой собствен стил. Да бъдеш добър към себе си и да не сравняваш това, което правиш, с работата на някой друг, може да бъде трудно, но да споделиш изкуството си, ти помага да се видиш през чужди очи. Тези преживявания изграждат доверие, което е от съществено значение за всяка добра връзка“.

Ако искаш да се включиш в събитията на Хана, можеш да намериш повече информация на линка

Материалът е част от проект Мигранти с таланти на Мулти култи колектив. Той се реализира с подкрепата на Фонд Активни граждани България. 

Виж също: Игли в купа сено: изложба, разказваща историите на жените

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *