Франция се събра за голямата диктовка

Само преди дни булевард „Шанз-Елизе“ се превърна в огромна класна стая на открито с 1779 чина, 500 участници и една световна диктовка

0 коментара Сподели:

Французите винаги са ни изумявали, когато става въпрос за стил, елегантност, фамозна кухня и изкуство!

Не знаехме обаче, че нивото на грамотност в страната е паднало драстично и това отчитат както образователните институции, така и международни анализатори. След различни инициативи и ивенти, които държавата се опита да организира, за да поощри образованието сред младите, най-накрая бяхме свидетели на събитие, което изуми както всички парижани, така и целия свят.

Точно на 4 юни 2023 г. под жаркото слънце на булевард „Шанз-Елизе“ се организира La grande dictée!

„Голямата диктовка“ е инициатива, чието начало през 2013 г. е дадено от журналиста, сценарист и писател Рашид Сантаки. Идеята му е по забавен начин да се подобри нивото на грамотност във Франция, като хората се събират на открито, пишат, четат и се учат да бъдат грамотни заедно. Инициативата се разрасна дотолкова, че миналия уикенд емблематичният булевард „Шанз-Елизе“ в Париж за пръв път в историята на страната бе превърнат в огромна класна стая на открито с 1779 чина, тетрадки и писалки.

В събитието под парещото юнско слънце са имали желание да се включат цели 50 000 кандидати, като за финалния ивент са одобрени 5000 от тях. Участниците в масовата диктовка са били на възраст от 10 до 90 години, а задачата им е била да пробват знанията си по граматика в три кръга. От голямата сцена на булеварда всеки текст за отделните кръгове е бил четен от различен човек, а пишещите споделят, че някои от пасажите са били особено трудни. Писателят Рашид Сантаки беше водещ на състезанието.

Първата диктовка бе на пасаж от разказ от „Писма от моята мелница“ на Алфонс Доде,

прочетена от журналиста и председател на асоциация „Библиотеки без граници“ Огюстен Трапенар. Другите две задачи за диктовка бяха съвременен текст, прочетен от писателката и журналистка Катрин Панкол и текст на спортна тема, прочетен от състезателя по ръгби Пиер Рабадан. В 14:15 часа местно време в неделя на прочутия булевард възцари пълна тишина. Млади и стари започнаха да пишат. 

Целите на „Голямата диктовка“, организирана от асоциацията Champs-Elysées, са както борбата с неграмотността и с неравенствата в ученето, четенето и писането, така и подчертаването на важността на образованието. По време на събитието пък освен състезанието се състоя и инициатива по събиране на книги в полза на благотворителната организация „Библиотеки без граници“, която предоставя достъп до информация и образование за тези, които имат най-голяма нужда от тях.

Поздравяваме французите за впечатляващата инициатива със супер кауза

и се надяваме и у нас да можем да се насладим на подобно събитие, което обединява образование, забавление и наистина впечатляваща мащабност. Bon travail!

За още от същото – виж Париж – туптящото сърце на Франция

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *