Събития за седмицата: 22 – 28 май

Пролетта дойде. Къде да я посрещнем?

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата

Първата ми работа тази сутрин след като успях да snooze-на само три аларми беше да погледна към небето, с искреното желание да видя пред себе си неопетнена синева и истинска пролет. Самият факт, че облачетата приличаха на захарен памук ме накара да стана, да си направя бързо кафе и да седна на терасата, наслаждавайки се на галещите кожата ми лъчи. Това състояние мога да опиша като детска радост, защото на всички ни омръзна да носим онези дънки и суичър, които ротираме от февруари.

Великолепно е да се заредиш с емоция от идващата пролет!

Цялата тази прелюдия беше, за да ви кажа, че седмицата тръгва доста добре, а разглеждайки културния календар на столицата – няма никакъв начин да продължи по други ноти. Селекцията ни обира каймака на млякото и идва да ти покаже различни прояви на българското изкуство и да те заведе на кино на хълма на Будапеща. И още: ако градският активизъм и културното наследство са ти любопитни, има нещо и за теб. Ако таиш любов към буквите, калиграфско събитие ще те отведе в техния свят. За креативните сутрини – предлагаме ти една с Биляна Савова. Разказваме повече:

GEGEN DIE WAND | Градски активизъм и културно наследство
22 май, Гьоте-Институт, голяма зала

Как комуникираме и опазваме наследство днес? Ако някога си си задавал този въпрос смятаме, че още днес трябва да намериш отговорът. Лекцията на Фондация “Ново архитектурно наследство” с архитектите Анета Василева, Емилия Кълева и Зекие Емин ще започне в 19 часа, така че не си прави други планове. Как през архитектурата можем да разкажем обществото днес? Как опазваме наследство и идентичност в условия на динамични политически и икономически промени? И защо е важно винаги да се борим за качество на градската среда, включително през културното наследство?  Архитектите щв говорят за градски активизъм, културно наследство и архитектура и ще сравнят ситуацията в три държави – България, Германия и Турция. 

Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство
23 май, Софийска градска художествена галерия

Изложбата за първи път проследява и представя една слабо изследвана тема в българското изкуство – пресъздаването на животните като самостоятелни пластически образи и търсенията на българските художници в тази посока. Проектът представя огромно разнообраие от произведения – рисунки, скици, акварели, илюстрации, карикатура, живопис, скулптура, керамика. Най-ранните творби в изложбата, са на Захари Зограф от първата половина на XIX век, а визуалният разказ завършва с произведенията на Давид Перец и Жорж Папазов от средата на XX век, значително отдръпващи се от натурализма. Откриването ѝ е в 18 часа, точно навреме за следработно потапяне в изкуството.

Калиграфска изложба „30 Букви“ 
24 май, Bogodome

„30 Букви“ е не само изложба, а ново сформирана общност за български калиграфи, чиято цел е да работят заедно и да разпространяват любовта към калиграфията и нашата азбука. Идеята е на Милен Балбузанов (MILENIST), който иска да ни каже, че и в България любовта към буквите е факт. Ще бъдат показани варианти на изписването им днес и в историята. Целта му е любовта към буквите да се отключи в повече хора, както и артистите да започнат да се обединяват на българската калиграфска сцена. На място ще можеш и ти да се докоснеш до магията на това изкуство, като няма нужда да си носиш хартия и материали за писане. Изложбата е в колаборация с още 8 талантливи артисти: Константин Кръстев, Симеон Желев, Жаклина Жекова, Ели Ангелова, Лора Щиркова, Атанас Димитров, Пейо Пеев и Венцислав Джоков. Артистите в изложбата ще бъдат в Bogodome в 14 ч. на 24 май и ще са на разположение да запознаят хората с творбите си и с калиграфията като цяло. През деня ще нарисуват витрината, а вечерта ще се проведе и лайв перформънс.

CreativeMornings с Биляна Савова
26 май, Kitchen59

Биляна Савова е една вдъхновяваща жена, приела тежестта на диагноза за дегенеративно заболяване, трансформирайки я в безграничен източник на творческа енергия и мощен двигател по пътя към пълно оздравяване. Създател на Plan to Be / Generator и основател на фондация „МС – Мога сам“ – организация, фокусирана върху предоставянето на превенция, трансформация и естествено лечение на хора, диагностицирани с множествена склероза. В петък те очаква един вдъхновяващ разказ за приемането и дългия и труден път след него, който обаче неизбежно ни води до спасение. Събитието е с вход свободен и всеки е добре дошъл. Единствено е необходимо да се регистрираш предварително, тъй като местата са ограничени. 

Кино на Хълма vol.1
28 май, 100 стола, Улица Будапеща 1

Как може една майска неделна вечер да се превърне във вдъхновяващ кикстарт за всякакви хора, обединени само от любовта към късометражното кино? Със селекция от шест филма от цял свят, които да те накарат да мечтаеш. Израел, Южна Корея, България, Холандия, Германия и Бразилия са страните, които ще бъдат представени с ленти в първото издание на фестивала. Сигурни сме, че можеш да намериш себе си в някоя от историите, които ще се развият пред очите ти. Аз лично не бих изпуснала „Добрите делфини“ на реж. Педро Фуртадо. През очите на рибарите ще имаме възможност да се потопим в тяхната култура и ще разберем за борбата им срещу заличаването на това уникално приятелство с делфините. Всички филми са представени във Facebook страницата на събитието, линкът е в заглавието.

Виното на Пиемонт: Журнал за ценители

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *