Събития за седмицата: 1-7 май

Какво да очакваш от града в първата седмица на май

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата (12)

Май цъфти с цветовете на люляка и усмивките, които срещаш по слънчевите пейки.

Партитата на открито вече те очакват зад всеки ъгъл, от всяка градинка долита весела глъч, а ние те каним за малко вътре, където те очаква също толкова цветна селекция от събития. Каним те на музикални вечери, които ще се превърнат в ранни зори, на мъгливи изложби. Ще направим опит за преосмисляне на близкото минало, ще отидем на брънч и ще останем след това за слънцето, което напича сякаш пролетта вече е тук.

Мъгливо с малко дим
Credo Bonum Gallery

Чрез изложбата „Мъгливо с малко дим” поглеждаме към творчеството на четирима автори, който работят в различни художествени направления. Това са Васко Ернст Бърдаров и Невена Екимова от България, чешката художничка Екатерина Конаровска, която живее и работи в Хага, Холандия и немският автор Йоахим Ленц, който твори от Берлин. Срещата им в София е едно своеобразно пътешествие в света на мечтите, бленуването и фантазирането. Авторите, представени в изложбата, използват средствата на: живописта, скулптурата и инсталацията. Сред темите, които засягат са: спомен, отчуждение и блян, самотата на градския човек, копнежа по далечни и утопични места. Някои от творбите изследват темата на отчуждението. Те разглеждат как човек може да се чувства изолиран и чужд в собствената си общност, обграден от хора, но сам. Приканват ни да потънем в нашите фантазии и да открием как мечтаeнето може да ни накара да се чувстваме живи и свободни, да ни помогне да се освободим от рутината и да видим света от различен ъгъл. 

СЛАВКИ ПРИКАЗКИ
Топлоцентрала

Жилището неизбежно разкрива същността на своите собственици, а с това и цяла една битова култура, запечатана в познатите на всички детайли – кристалните сервизи в старите секции, бетонените мозайки, пълните със сарми сладоледени кутии, каренцата и барчето с почерпки (за гости). Изложбата „Славки приказки“ ни кани на гости в нашия колективен дом – там, където винаги сме добре дошли и добре заварили. На 02.05.2023г. в Топлоцентрала ще ни въведат в едно универсално „вкъщи“, в което по западен стандарт пристигаме с официални дрехи, но ни преобличат с терлици и анцуг, за да ни е удобно и „свободно“ по балкански. В хола ни чакат мезета на тънко, бонбони (Сезони, Амфора или Черноморец според предпочитанията), домашно вино или ракия в шише от вода и затъжени за нас очи. С неутралното представяне на най-обикновеното постсъветско ежедневие в миниатюри, „Славки приказки“ поставя въпроса за българската идентичност и какво е достойно да застане под нейния чадър – има ли място за нещо друго освен за красивия фолклор, останал някъде в славното ни минало? Можем ли да го надградим с онова, което днес рисува България щрих по щрих – панелки, бидони, зелените пейки и техния ненатрапчив чар, който ежедневно се разкрива пред очите на всеки от нас, но не всеки може да види?

MARTEN ROBERTO Dj Set
KICK’s

Тук буквално нямаме какво да кажем. Не за друго, просто защото представяне е абсолютно ненужно. За да видиш малко повече от Мартен ти предлагаме да изгледаш това видео:

А за конкретната вечер нямаш нужда от повече информация. Мястото е KICK’s, а времетраенето – поне 4 часа.

MusicRow DJ’s
KUPE

Escape The Sun and Enter The Void! – това ни приканват организаторите на MusicRow. И както за повечето партита, единственото, което е важно да знаеш, са диджейте. Тук лайнъпът е съставен от Victor Valora, Peter Hatman и Mirco Cardella. Тримата ще ни преведат през света на електронната, хаус и тек хаус сцена. Имената са ни добре познати и нямаме нищо против да се изгубим чрез звуците, които вибират от пулта и се разливат във въздуха.

Sunday Brunch
Pitmaster’s BBQ

За да се намерим на следващата сутрин, залагаме на точната храна, която да ни върне към живота. Насочваме се с уверени стъпки към Славейков, от където се носи ароматът на Смоуки Бенедикт с дърпано свинско и бекон върху ръжен хляб, All American breakfast с grilled cheese, яйца, наденица и боб и Aмерикански палачинки с кленов сироп. А ако искаме да пресечем съботния махмурлук, на бара с усмивка могат да ни поднесат редица чаши, които да помогнат в начинанието. Ще има и музика, и още хубави неща, а за регулярното им меню можеш да поспиш спокойно и да се отбиеш след 16:30.

Ако имаш нужда от доза адреналин: 6 идеи за мега яки приключения навън

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *