Как да бъдем eco-friendly туристи

Think green!

0 коментара Сподели:

Възхищаваме се на хората, които живеят екосъобразно, свели са производството на отпадъци в домакинството си до минимум, хранителният им режим не вреди на природата, придвижват се с колело или пеш всеки ден и отхвърлят всички форми на консуматорство, които стимулират свръхпроизводство и следователно замърсяване на околната среда.

Да живееш еко не е толкова лесно. Да пътуваш еко обаче може да се окаже приятна и не особено сложна идея.

Предлагаме ти няколко съвета за това, как може ако не да помагаш, то поне да не вредиш на природата (а и да се забавляваш и да разчупиш стереотипа на типичната екскурзия), докато си на път.

Избирай алтернативен транспорт…

Освен ако не пътуваш до съседна страна (или нямаш много излишни дни и нощи, които да прекараш на път), много трудно може да избегнеш летенето със самолет. Когато обаче достигнеш желаната дестинация, лесно може да се ориентираш в избора на еко транспорт. В западните страни масово се карат колела, гребните лодки (без мотор)  са широко разпространени в много от източните страни, а ходенето пеш се отразява добре не само на планетата, но и на твоята фигура. Използването на градски транспорт също е по-добра алтернатива на rent-a-car бизнеса и такситата.

… и алтернативни маршрути и дестинации

Т.нар. екотуризъм добива все повече популярност сред пътуващите. Много хора искат да посетят страни, в които има застрашени територии и видове, като пътуването им не трябва да нанася вреда на мястото и на местното население.

По нашите географски ширини (за щастие) такива места почти няма, но независимо дали пътуваш наблизо или надалеч, винаги има опция за един по-различен престой там, накъдето си се запътил.

Освен градска култура всяка страна има уникална по рода си природа. Дълги преходи из високи планини (напр. Rainbow mountain в Перу), разходка из националните паркове (напр. Плитвичките езера в Хърватска), лежерни следобеди в голям парк като Хайд парк (Лондон) или почивка под жаркото слънце на някой все още незастроен плаж (напр. Иракли) са прекрасни опции да се насладиш на държавата, която посещаваш, без да вредиш на природата.

Потопи се в местната култура

Какъв е смисълът да си на ново място и да си поръчаш Макдоналдс? Или да се забиеш в някой търговски център и да си купиш дрешки от познатите до болка марки?
Опитай местната кухня с всичките й особености, пазарувай от търговци на дребно, посети базари, където стоките са ръчно изработени – обещавам, че ще е вълнуващо.

Запиши се на курс по готварство, посети клас по типичните за страната танци, намери си местен гид.

Пътувай с цел

Безброй неправителствени организации предлагат доброволчески служби с различна продължителност и до различни дестинации. Разбира се, най-значителният и търсен вид доброволчество е медицинската помощ, но тъй като не всички сме лекари, защо да не посетим Коста Рика, за да помагаме на новоизлюпили се костенурки да достигнат безпроблемно океана или страни в Азия и Африка, за да преподаваме английски?

Навици вкъщи, навици навън

Всички навици, които имаме вкъщи, може да прилагаме и на път. Това, че си на чуждо място, не ти дава право да оставяш водата да тече постоянно, да се къпеш по 2 часа, да използваш всеки уред и удобство, което предлага мястото, и да трупаш и хвърляш боклуци навсякъде.

Изключвай светлините, разделяй боклука, спирай водата, докато си миеш зъбите, не дръж зарядното в контакта, когато не зареждаш телефона. (Знаеш ли, че домакинските уреди имат „таен“ живот и продължават да работят дори когато сме натиснали бутона за изключване? Много устройства продължават да пилеят енергия дори когато са изключени.

Изследвания са показали, че град от 100 000 души може цял месец да се захранва, ако всички зарядни устройства се изключват след зареждане.)

Начините да допринасяш за създаването на един по-устойчив и природосъобразен социален модел са много, нужно е само желание. И да, всяка малка стъпка в тази насока Е промяна и ще носи резултат, колкото и незначителна да ти се вижда. Whatever you do will be insignificant, but it is very important that you do it, е казал някога Ганди!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *