Събития за седмицата: 10-16 април

Страстно прегръщаме пролетта, пък тя нека се мръщи

0 коментара Сподели:

В името на слънцето, хубавите емоции, събуждащата се природа:

празнуваме изкуството във всичките му форми и  измерения, трансформацията в изкуството и собствените ни разкършени тела в ритъма на спейс музиката. Обзалагаме се, че ти е писнало от лошо време и висене вкъщи, така че грабвай чадъра (за всеки случай) и хуквай по стъпките на градските агенти, които знаят къде са най-хубавите преживявания. Артистичният ти график ще е пълен, пълна ще ти е и душата – след толкова култура направо се пръскаш по шевовете.

Momentum
11 април, Чешки център София

Културната ни програма започва във вторник в Чешкия център на Раковски 100. Той се превръща в мястото за среща на две специалности, които са в динамиката на високите температури, а именно изложба, която не трябва да пропускаш. Една от дефинициите за MOMENTUM е сила получена в резултат на поредица от движения. Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите „Дизайн на порцелан и стъкло“ в Националната художествена академия и „Керамика и порцелан“ на Академията за приложни изкуства – UMPRUM, Прага. В контекста на изложбата тази поредица е свързана с творческия импулс и технологичния процес при създаване на дизайнерски и художествени произведения в огневи режим.

„Парче от монолог/Не аз“ по Самюъл Бекет
11 април, YALTA ART ROOM

Продължаваме вечерта си във вторник с представление, вдъхновено от ателие по Самюъл Бекет, проведено по проект „BECKETT-‘22”. Боян Крачолов, режисьор на „Парче от монолог/Не аз“ споделя: „В англоговорящия театрален свят съществува едно особено поверие. То гласи, че нощем на сцената трябва да се оставя светната лампа, за да може призракът, който е „разпределен“ в театъра (тъй като всеки театър си има и собствен призрак) също да получи възможност за изява. Зачудихме се ние какви ли биха били тези „призрачни“ представления. И решихме да оставим една светната лампа на сцената, за да видим дали някой ще дойде…“. Не изпускаме във вторник от 19:30 ч. в Yalta Art Room.

Yuri’s Night 2023
12 април, КУПЕ

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който лети в Космоса и най-известният човек на Земята. КУПЕ ни канят да отпразнуваме заедно това историческо пътуване и Световния ден на авиацията и космонавтиката! Yuri’s Night е глобална инициатива за популяризиране на теми свързани с космическото минало, настояще и бъдеще на човечеството. Традиционно, готините хора от Ratio се включват в програмата и този път са ни подготвили една серия от интересни теми, през които ще прелетим заедно. Екипажът, в който ни канят да се включим, включва двама звездни лектори, които сме срещали на тяхната сцена и преди: Виктор Данчев и Стоил Иванов. С тях ще кръжим около три основни теми, а междувременно ще се забавляваме и със специална тематична селекция от музика подобаваща за спейс-парти.

THE ARTZ QUIZ Vol.12
12 април, Топлоцентрала

Алтернативно, ако искаш нещо артистично и раздвижващо мозъчните ти клетки, те каним да се включиш в 12 по ред куиз в бар-сцената на Топлоцентрала, културното сърце на града. The Artz Quiz е приятелска отборна игра в четири кръга, базирана на легендарният английски Pub Quiz, роден в южна Англия през 70-те години на 20 век. Под формата на въпроси, звуци и изображения заедно ще направим едно пътешествие в света на музиката, киното, театъра, литературата и останалите изкуства. Играта няма ограничения за брой участници – ако решиш, можеш да предизвикаш себе си като индивидуален участник или да доведеш любимата компания за отборна игра. По-важното в това събитие е общуването помежду ни, с изкуствата и преди всичко удоволствието от играта! 

Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена
13 април, Structura Gallery

Да, тази седмица те каним на две изложби, но и двете наистина си заслужават. В Structura Gallery кураторът Грегор Янсен (дългогодишен директор на Kunsthalle Düsseldorf, опитен изкуствовед, куратор, критик и преподавател), изследва натрупванията в областта на съвременното изкуство у нас. Той се среща и разговаря с художници, усеща различните пластове в живота на града и като резултат отразява впечатленията си в изложба. „Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена“ иска да изгради връзка, която да разглежда магията на реалността редом с нейната трагичност, тя трябва да върви редом с фактическото, колкото се може по-конкретно и колкото се може по-изобретателно, фантастично, нереално, мечтателно, съноподобно. 

Още събития, които селектираме за теб, можеш да разглеждаш тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *