Събития за седмицата: 3 – 9 април

Виж къде, какво и кога тази седмица в София

0 коментара Сподели:

Април идва с обещанието, че макар първите му дни да са дъждовни, ветровити и по мартенски непредвидими, изкуството няма да спре да ни пленява. Хващаме те за ръка и ти представяме всички събития в календара си за тази седмица. Отбележи онези, които карат зрънцето на пролетта в теб да покълне, и нека новият месец ти донесе аромат на пролет!

Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков
3 април, Галерия Синтезис

Колекционирането е естествено продължение на работата на Рафаело Казаков като фотограф, на живота му между София и Ню Йорк. Неслучайно това, което ще можем да видим на стените на Галерия Ситезис съчетава популярни кадри от историята на фотографията с непознати, но близки до сърцето на съставителя имена, творби на негови приятели и фотографии, свързани със семейството му. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Изложбата включва фотографии както на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, така и на значими български фотографи, между които Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

THE SOFT MOON в Club Mixtape 5
5 aприл, Club Mixtape 5

Роденият в Лос Анжелис Луис Васкес развива The Soft Moon от 2009 г. насам. Постепенният му пробив привлече вниманието на групи като Interpol и Depeche Mode, с които Васкес беше на турне, а псевдонимът му стои и до ремикси за How to Destroy Angels, Boy Harsher, She Past Away, Trentemøller и колаборация с Health. В сряда обличаме черните дрехи и отиваме да слушаме на живо. Най-скорошната глава от историята на проекта е новият, шести албум Exister, част от каталога на Sacred Bones, „най-силната му творба до момента“ според Pitchfork и напълно представителен за мрачната смесица между даркуейв и индъстриъл, която той перфекционизира през годините.

„Разговор“ – изложба на Любен и Ивайло Пашкулски
6 април, галерия Финес

Започваме разговор с двама артисти, баща и син, а ние гледаме безмълвно. Защо заглавието на изложбата е точно “Разговор” обяснява Ивайло Пашкулски: “Разговор между мен и баща ми – двама художници от различни поколения, проведен със средствата на изобразителното изкуство. Разговор за важните и непреходни неща, които са условия, причина, цел и смисъл на нашето съществуване като хора.“ Експозицията ще бъде в галерия “Финес”, а вернисажът ще се проведе на 6 април от 19:00 часа. Изложбата обединява двамата автори предимно в образа на жената, с темите за майчинството, мъжкото и женското начало, вечността, слънцето и луната. Изконни, вечни теми, общочовешки, който всеки интерпретира в творчеството си по свой начин. Любен Пашкулски е представен в експозицията с акварел и графики, а също и малка пластика. Ивайло Пашкулски акцентира върху пластиката и рисунката. Една изключително богата, разнообразна и интересна експозиция!

НЕОТОПИЯ – сетивен спектакъл-лабиринт
8 април, УАСГ

Спектакълът „НЕОТОПИЯ“, случващ се в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия, ще изследва, колкото темата за емоционалната архитектура, толкова и за архитектурата на емоциите. Събитието представлява интерактивен и имерсивен спектакъл, създаден по методите на театъра на сетивния лабиринт. Това е интердисциплинарен проект, който дава възможност за обмен на знания и практики между сферите на архитектурата, дизайна и имерсивния театър, с цел създаване на оригинален творчески продукт – сетивен спектакъл от нов вид. Дали и за теб ще бъде потенциално начало на цял нов свят можеш да разбереш само като опиташ.

Mish Mash Fest: Spring Edition
8 и 9 април, Ларгото на София

Седмицата завършва с изкуство, без да има друг логичен развой на нещата. Както обикновено за тези първи пролетни дни, под куполите на Ларгото ще се проведе истински празник на сетивата. Организаторите обещават прецизна селекция от български творци. Докато слънцето рисува своите сенки под жълтите павета, ти ще имаш възможност да разгледаш дрехи, бижута, аксесоари и всякакви чудесности. В страницата на събитието можеш да разгледаш селекцията от автори, а събота и неделя не пропускай да се разходиш, за да ги видиш на живо.

Новата творба на Banksy си отиде още преди да можем да ти я покажем

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *