Най-отличителните моменти от Оскарите тази година

95-ата церемония премина без юмруци и препъвания, но с ярка българска следа и много сърцати обръщения

0 коментара Сподели:

Всички погледи са обърнати към едно събитие: Оскарите и техния червен килим…

… който беше с цвят шампанско. Академията реши да не постила червения килим тази година, нарушавайки 62-годишната традиция, и класическото алено беше заменено с бледо бежово. Дали красивите бели рокли получиха контаста, който заслужаваха, или традициите са традиции, за да се спазват – мненията се различават.

Церемонията беше поведена към величие от чарът на Джими Кимъл, който за трети път се справя с менажирането на тази така важна задача. И знаем, че летвата е ниска, но липсата на яростни удари по лицето му ни говорят, че мисията му е била успешна. А фактът, че магаренцето от The Banshees of Inisherin се качи с него на сцената, беше изключително мил момент. Случката доведе до един, според нас, резонен въпрос – кога животните-актьори в големите холивудски продукции ще имат своя категория на престижните награди?

Като казахме категории, ако случайно не си проверил кои са отличниците във водещите,

най-добър филм спечели Everything Everywhere All At Once. Мишел Йео получи призът за най-добра главна женска роля в лентата. Статуетката с гравирана най-добра мъжка роля абсолютно заслужено отиде при Брендан Фрейзър, който просълзи публиката с речта си.

Фрейзър беше от онези големите, касови звезди в началото на хилядолетието с филми като The Mummy и ДGeorge of the Jungle. След това актьорът прекара няколко години далеч от светлината на прожекторите, приемайки по-малки роли, и борейки се да си върне предишния успех. След като беше избран за главната роля в The Whale на Дарън Аронофски обаче, зашеметяващото му представяне напомни на всички за способностите му и му осигури истински Холивудски comeback.

На наградите Critics Choice Awards, Фрейзър каза на Аронофски: „Бях в пустинята. И вероятно трябваше да оставя следа от трохички. Но ти ме намери.“ Виж какво каза на феновете си снощи и го запомни:

Най-добрите визуални ефекти бяха присъдени на Avatar: Way of Water, а Black Panther: Wakanda Forever спечели в категорията за най-добри костюми. Джейми Лий Къртис и Ке Хюи Куан получиха статуетки за най-добри поддържащи роли в Everything Everywhere All At Once, което окончателно затвърди статута на филма! Срещата му с Харисън Форд 40 години след общата им работа по Indiana Jones and the Temple of Doom пък ни кара да си пуснем цялата поредица – ей така, за доброто старо време.

Един от най-ярките моменти на вечерта безспорно беше речта му:

Българите и тази година имаме огромен повод за гордост, и този път се надяваме обединено да кажем голямо „браво“ на Христо Грозев.

Филмът „Навални“ получи статуетката на Американската филмова академия за най-добър пълнометражен документален филм.

Статуетката приеха екипът на филма и семейството на Навални, а на сцената се качи и самият Грозев. Режисьорът на лентата Даниел Роер го описа като „зубър с лаптоп“, което внесе малко по-лека емоция в иначе леко тежката ситуация. Разследването, което Христо Грозев провежда, заедно с Мария Певчих и журналистите от „Белингкат“ достига до откритието, че в отравянето на Навални пръст има самия Путин. Този път нашия разследващ журналист присъстваше на церемонията, но когато филмът получи награда „Бафта“ той сподели в Туитъра си, че е получил отказ от Британската филмова академия заради опасения за безопасността на останалите гости на събитието.

Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images

Връщаме те няколко дни назад, защото тазгодишните награди на Гилдията на актьорите (SAG) бяха едно от най-забавните неща, предшествало бляскавата церемония на Оскарите, и заслужават да бъдат споменати. Освен това, могат да се похвалят с лукса да излъчват в YouTube канала на Netflix, а на продуцентите не се наложи да се притесняват за времето, което всеки актьор губи в приказки, или за рекламните паузи. Церемонията отбеляза и някои от най-добрите двойки от презентиращи този бляскав сезон – като Зендая и Пол Мескал, които накараха социалните медии да се развихрят. Връхната точка беше брилянтното съчетание от звездата от White Lotus Обри Плаза и Джена Ортега от Wednesday. Двете стояха някак неловко една до друга и се оплакваха, че нямат нищо общо, преди да заговорят в перфектен унисон и внезапно да покажат на всеки скептик къде са приликите им.

Kevin Winter/Getty Images

За по-задълбочен филмов коментар по церемонията, разбира се, отиди при PROGRAMATA

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *