Историята на една софийска легенда – Chervilo

Разказваме ти за култовия и неповторим клуб Chervilo и ти съобщаваме за парти в КУПЕ, което ще ни върне този велик вайб

0 коментара Сподели:

снимки: личен архив

Има събития и места, които просто са се случили в живота на любимата ни столица. Тя ги е създала, приела ги е в прегръдките си, настанила ги е на някоя от известните си улици и после ги е пуснала да си вървят. Има и такива локации обаче, които не просто са се превърнали в част от нощния живот на градската бохема, но са създали история.

История, която и до днес помним, разказваме и определяме като запомняща се

За да стане едно място легендарно, то трябва да съчетае в себе си нова ритуалност, да донесе напълно нова свобода и да привлече каймака на софийския моден, ъндърграунд, музикален и елитарен свят. Chervilo беше такова място и повярвай ни – то се зароди, оформи и започна да живее като повече от клуб. То стана дом за популярните, цветните, интересните, лошите и красивите. Клубът създаде общност и истината е, че през 90-те когато смартфони липсваха, ако искаш да видиш някой без да имате уговорка просто трябваше да дойдеш тук. Както казваше един приятел – „Всеки, който е някой, е в Chervilo. Ако не си тук, значи просто си никой“. Само за няколко години от раждането си Chervilo донесе в България истинската клубна култура – такава, каквато я познават на запад, и такава, за каквато родните парти фенове отдавна мечтаеха. В следващите редове ти разказваме в детайли как, кога и защо Chervilo стана любимо гадже на нощта и на всички нас, но преди това съобщаваме гранде новина – по повод това, че се навършват 26 години от създаването на клуба, ни очаква фамозно парти – Chervilo in our mind @ KUPE. В събота, 25 март, в любимото КУПЕ от 23:00 часа ще се съберем всички, които не сме забравили какво значи Chervilo парти. Ще танцуваме до зори под звуците на червило саунд с DONCHO, JASSEN PETROV, STEVEN, VESSELIN, PACHO & PEPO и BOBO DJ. Очакваме и теб, защото този ивент не трябва да се пропуска! Преди да отвориш вратите и сърцето си за Chervilo обаче – подготви се с историята в следващите редове.

Началото

Още с раждането си Chervilo даде заявка да е първият клуб в истинското значение на думата. Той изгря на родната парти сцена през 1997 г., като се разположи във вековната сграда на Централния военен клуб, където при избухването на демокрацията през 1989 г., пък и до средата на 90-те години се помещаваше неговата библиотека. Стоян Радулов отваря мястото, а Георги Христов леко го ъпгрейдва, за да се превърне в задължително за всички парти фенове. След време клубът превзема и терасата под вековните дървета на „Царя“ – ражда се неговата градина, която става най-горещото място в лятна София. Както казваше един софийски поет –

„В топлите месеци градината на Chervilo беше градината на Рая: лежерна долче вита с небрежни коктейли и най-добрата селекция от пичета в цяла София“.

По-късно клубът премина всевъзможни превъплъщения, интериорни решения и конфигурации, но есенцията му остана същата – да бъде най-якото място, където можеш да прекараш вечерта. Подсказваме ти, че през 90-те в България навлязоха и някои субстанции, а благодарение на тях и хубавата музика – любовта цареше навсякъде. След партитата в Chervilo много двойки започнаха своите красиви любовни отношения и много приятелства останаха за цял живот. Когато говорим за парти, вътре в двете зали нещата седяха така – скромна гъзария в малката и тотално трещене в голямата, като партитата се редуваха от всевъзможни до напълно ексцентрични с уточнението, че почти нямаше хаус диджей от един специфичен и наложил се като запазена марка на клуба саунд, който да не е минал оттам. Най-запомнящите резиденти остават – Дончо, Веселин, Стивън и Ясен Петров.

Фейсконтролът и хубавата Лили

Освен култура на свобода, страхотна музика и цветни персонажи, които бяха кът в сивата София през 90-те, Chervilo донесе такива истории, които се превърнаха в истинска градска митология. Личностите тук също ставаха живи легенди, и то за една единствена нощ. Именно от Chervilo тръгна културата на фейсконтрола – „онова животно“, което бг парти аудиторията не познаваше досега. Фейсконтролът на клуба беше толкова строг, че всеки казваше – „Ако някой не е някой, значи не е тук“, а слуховете разказват как дори младият Бербатов по анцуг не е могъл да премине мечтания вход на градината, колкото и телефона да е прозвънял, за да му помогнат познати с връзки.

Chervilo така харесва и на златната столична младеж, че тя го издига до най-посещаваното място в града.

Има момент, в който добре облечените бизнесмени също са постоянно присъствие в Chervilo. През годините клубът преминава през всевъзможни превъплъщения, интериорни решения и конфигурации и за съжаление стига до естествения си заник.

Истината е, че Chervilo изчезна също толкова внезапно, колкото се беше появил, а единственият му достоен по величие събрат в нощния живот беше легендарният „Спартакус“.  За финал само ще споделим знакова случка, която говори за култовия статус на мястото. След затварянето на Chervilo в Prodavalnik.bg се появява оригиналната табела от входа на клуба, която се продава на цена от 2000 лева!  Споменът за тази локация ще пребъде в нашите умове и сърца, а на теб казваме – ела да възродим червило вайба заедно. Ивентът е тук и те очаква.

За още от същото – виж Христо Джуров за следите от „Червило“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *