Христо Джуров за следите от „Червило“

Някои хубави неща се променят, за да дойдат още по-хубави. Други като „Червило“ празнуваме и днес

0 коментара Сподели:

Един от основоположниците на клубната култура там, където се ковеше култът към качествената музика, днес става на 20 години! Следа от „Червило“ някъде вътре в себе си има всеки, който помни онези години с истински добрите партита, градината, която събираше всички познати и непознати, и хилядите едва дочакани уикенди.

Утре добре познатите ни главни герои от емблематичния клуб посрещат всички, доведени от носталгия или от чиста и неподправена жажда за парти, в модерния прочит на „Червило“ –„Карусел“. Говорим си с управителя на клуба Христо Джуров за „О, колко беше хубаво!“ и за „Става все по-хубаво!“. Въпрос на гледна точка и… добро настроение.

Кои са най-запомнящите се партита, за които се сещаш с усмивка и до днес?

Ооо! Всяко беше такова. Абсолютно всяко парти се очакваше с нетърпение. Тогава имаше страшна еуфория около уикенда, а когато посрещахме гост DJ, беше празник. По това време хората тепърва се учеха на електронна музика. И понеже пространството не беше така голямо, както е днес „Карусел“,

успяхме да съберем едно общество от около 600 човека, които наистина живееха с тази музика. Общество, за което тя беше култ и ги обединяваше.

„Червило“ беше едно от първите места с фейс контрол – как промени дрес кодът, как се обличаха хората тогава?

Ние успяхме да наложим определен стил на обличане, който те караше да ти е някак по-приятно, когато се огледаш наоколо. Мъжете с ризи, жените с рокли и токчета – и това се превърна в запазена марка на „Червило“. Много хора се връщаха вкъщи, преобличаха се и отново се редяха на опашката пред входа, за да могат да влязат. Други идваха на следващия ден. Но всичко това се случи доста фино, без да обиждаме нечий стил или чувство за комфорт. Тогава организирахме едно доста голямо Hed Kandi парти с червен килим и дрес код. Вложихме много средства и усилия и хората, които присъстваха, ни отвърнаха със същото старание по отношение на външния вид.

Но това в никакъв случай не беше задължително – на други места не беше по този начин. И днес електронната музика не се свързва точно с елегантното облекло, защото се смесва с рейвърската култура, а там атмосферата е съвсем различна. Просто в „Червило“ партитата имаха свой собствен облик.

Историята познава партита без социални мрежи? Що е то?

Така е, но ето че живеем във време, в което ни свързват именно социалните мрежи. Това е тенденция в цял свят, но пък за бизнеса е необходимо. Обикалям доста и не мога да отрека, че се  налага позьорщината. Учудваща и дори дразнеща е гледката на компании, които не са се виждали например цяла седмица и се срещат в клуб, за да общуват, да споделят музиката и вечерта, и на масата между тях има точно толкова светещи телефони.

И днес обаче има такива, които умеят да оставят настрана мобилните си устройва и наистина да се забавляват. При нас в „Карусел“ виждам истински наслаждаващи се на партито гости, което ме радва. Не се притесняват да танцуват, както не се притесняваха и в „Червило“ – докъм 12 на обяд на следващия ден!

Какво ти се иска да пренесеш от „Червило“ в „Карусел“?

Разнообразието е линия, която следваме още от ерата на „Червило“. Тогава организирахме и хип-хоп партита с MC-та иDJ-и и така приютявахме различни хора с различни музикални интереси. Днес се стремим все повече да вкарваме музикантската част в електронното звучене – инструменти на живо, вокали. Искаме да запазим клиентите си от преди, тези, които ни познават още от времето на „Червило“, но не и за сметка на младите хора.

Баланса постигаме благодарение на по-мекото и универсално звучене, а след 3 часа пускаме и по-твърда музика – за онези, на които им се танцува до сутринта.

Какво се промени в забавлението?

Откакто се помним, се опитваме да наложим коктейлите в България, но тогава се пиеха повече концентрати. Вече хората пътуват доста и виждат как се забавляват по света    . Така се ражда и тенденцията коктейлите да са предпочитана напитка от мъже и жени. При нас работят едни от най-добрите бармани в София, а коктейлите в менюто променяме всеки месец. Така и на специалните зодиакални партита всеки рожденик получава личен коктейл за зодията си.

Носталгията е една от най-могъщите притегателни сили, особено като стане въпрос за музика. Но трябва да има нещо, което днес е по-хубаво от преди?

Всяко време си има своята красота. Има много хора с носталгия към „Червило“, но пък има и доста, които харесват колорита на „Карусел“.

Но ето че партито „20 години „Червило“ предизвиква голяма еуфория в София. Публикувахме стари снимки, които страшно забавляваха хората – на всеки му е интересно да се види отпреди 10 – 15 години, спомняйки си колко беше весело. Те ще се въртят и на голям екран цяла нощ, така че събираме спомени! Та преди нямаше голям избор от клубове за електронна музика и поп-фолкът доминираше в заведенията. Днес обаче с радост мога да заявя, че нещата се развиват изцяло в полза на качествената музика и тя все повече завладява столицата. С други думи хората разбраха, че могат да изглеждат добре и да се забавляват и на други места освен в чалга заведенията.

Виж още за "Карусел" и къде точно партито те върти на 360 градуса.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *