Задължителните филми, които да гледаш на София Филм Фест

Кои са заглавията, които нямаме търпение да гледаме на фестивала

0 коментара Сподели:
Tar Cate Blanchett

Време е за 27-ото издание на София Филм Фест, който ни обещава вълна от емоции!

Фестивалът, който всяка година очакваме с нетърпение, отново е тук и можем да гарантираме, че в селекцията ще откриеш нещо великолепно за душата си. Той е тук в целия си блясък и по големите екрани в любимите ни кина. Сред филмите, които сме нетърпеливи да гледаме, на пиедестал, разбира се, слагаме TAR на Тод Фийлд с несравнимата, извънземна Кейт Бланшет, наградена с BAFTA за уникалното си изпълнение! Обръщаме внимание и на това, че българската публика ще може да се срещне с Джералдин Чаплин – най-голямата дъщеря на легендата Чарли Чаплин. Тя ще присъства на церемонията по награждаването на фестивала на 25 март в Зала 1 на НДK от 19:00 часа.

Тазгодишния София Филм Фест пристига с откриващото заглавие „Повелителят на горите“, а тематично за всеки закупен билет шампионите от Гората.бг ще засадят 5 дръвчета!

Този петък от 18:00 часа в Дома на киното е българската премиера и единствена прожекция на филма „ЧУЙ МЕ“/ LISTEN, с която се открива и тийн конкурсът на фестивала. Филмът разказва за младата Валмира – момиче на 16 години със слухови проблеми, което е принудено да напусне училището за деца със специални нужди в Атина и да се завърне на острова, където живее баща ѝ. Там, както се очаква, тя среща предразсъдъци и нетолерантност.

За пълната програма на фестивала и билети цъкни тук, а надолу ще видиш заглавията, които ние селектирахме:

ТАР

САЩ, 2022, 158′, цветен, игрален

„Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят. Това не е изненада нито за киноманите, нито за любителите. В края на краищата, тя е изключителен талант. Въпреки това, докато правехме филма, свръхчовешките умения и правдоподобност на Кейт бяха нещо изумително за гледане. Привилегията да работиш с творец от такъв калибър не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт.“ – Това са думите на Тод Фийлд и не мислим, че има нужда да добавяме каквото и да е.

ПОД СЛЪНЦЕТО

Великобритания-САЩ, 2022, 96′, цветен, игрален

В края на 90-те години на миналия век Софи и баща ѝ Калъм са на почивка в Турция. Въпреки трудното начало (счупената ръка на Калъм и стая с двойно легло вместо две единични), това би трябвало да е блаженство. Отвсякъде звучи „Макарена“, топлият въздух е наситен с мирис на слънцезащитен крем, а Софи заснема всичко със своята видеокамера. Не след дълго във фасадата, която Калъм се опитва да поддържа, за да осигури на Софи идеалната почивка, започват да се появяват пукнатини. Пол Мескал е страхотен, а наградите за лентата продължават да се трупат

ЛУКА

Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения, 2023, 94′, черно-бял , игрален

Младият войник Лука, който копнее да влезе в битка, се отправя на север към легендарната крепост Кайрос, където според слуховете негови събратя защитават героично последните остатъци от цивилизацията. Противно на очакванията си Лука заварва в крепостта една негодна за битка войска, която никога не е влизала в сблъсък с противник и чието висше командване страда от мания за величие. Лука намира утеха в приятелството си със загадъчния радарен инженер Константин и с безгрижния редник Джеронимо. 

ИМПЕРИЯ НА СВЕТЛИНАТА

Великобритания-САЩ, 2022, 119′, цветен, игрален

Филмът е едновременно красив носталгичен поглед към магията на киното и изненадващо безпощаден анализ на реалността на психичните заболявания. Империя на светлината е напомняне, че киното е пространство за колективно преживяване на красиви истории, които отнасяме до края на живота си.

ЦЯЛАТА КРАСОТА И КРЪВОПРОЛИТИЕ

САЩ, 2022, 113′, цветен, документален

Цялата красота и кръвопролитие е епична и емоционална история за световноизвестната фотографка и активистка Нан Голдин. Чрез диапозитиви, откровени интервюта, авангардни фотографии и редки кадри, филмът разказва за личната борба на Нан Голдин за подвеждане под отговорност на виновниците за опиоидната криза семейство Саклър. Номинацията за Оскар за най-добър пълнометражен документален филм е точно това, което очаквахме от лентата.

МАЙКА / MOTHER

България-Германия-Хърватия, 2022, 117 мин.

Елена, вдъхновена театрална режисьорка, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Тя пробва различни терапии за забременяване. Неуспешно се опитва да убеди по-възрастния си съпруг – известния диригент Леон Майер – да остане с нея в България и да продължат опитите. Тогава Елена създава театрална програма, с която преобразява живота на сираци. Тъкмо когато Леон вече е узрял за идеята да пробват ин витро, Елена е поканена да адаптира своята програма за сираци в Кения. Изправена пред избор между копнежа си да има свое дете и да помогне на стотици сираци да започнат да мечтаят, Елена ще преоткрие смисъла на думата „майка”.

ИДИОТСКИЯТ ТРИЪГЪЛНИК 

Швеция-Германия-Франция, 2022, 143 мин.

Най-новият филм на шведския сатирик и провокатор Рубен Йостлунд – вече двукратен носител на „Златна палма”, – Идиотският триъгълник е не само най-провокативната му творба досега, но и със сигурност най-смешната и яростна. Пристрастеността ни към комфорта взема превес над чувството за помощ или алтруизъм. Безсрамно мизантропска социална сатира, Идиотският триъгълник ще провокира в теб безкрайни дебати, не се съмняваме!

В КАПАН

Гърция-Германия-Белгия, 2023, 88′, цветен, игрален

Нeмо е професионален крадец на произведения на изкуството, абсолютен гений в своята област. Когато прониква в луксозния мезонет на известен колекционер, се случва нещо неочаквано: охранителната система на апартамента заключва всички входове и изходи, а след това се поврежда. Нeмо е заключен. В началото той разчита, че неговите съучастници ще му помогнат. Когато те не се появяват, той се надява да бъде открит от охраната, а след това дори от самия собственик на жилището. Нeмо започва да копнее за пристигането на полицията. Дните се превръщат в седмици, седмиците – в месеци, които Нeмо трябва да изтърпи в този затвор, пълен с произведения на изкуството.

Тук е нашата класация за 10 от най-добрите филми на 2022

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *