Събития за седмицата: 20-26 февруари

0 коментара Сподели:

Тази седмица презареждаме чакри с най-готините събития след работа. Положението си става отвсякъде културно-международно, като отваряме поглед към света. Още от началото на седмицата се непоносимо дълги прегръдки с , а по-нататък продължаваме седмицата с филми, изложби и наистина хубава българска музика. Последвай  ни!

Непоносимо дълги прегръдки
20.02, Топлоцентрала

Две млади двойки – Чарли и съпругата му Моника и случайно запозналите се Еми и Крищоф – откриват, че животите им са свързани с мистериозно извънземно същество. Всеки един от тях е в трудна ситуация, в която светът около него не го приема, а и те изобщо не разбират този свят. Спасението идва под формата на извънземен глас, който предлага на всеки от тях шанса да потегли към друга галактика. Пиесата засяга социално актуалната тема за миграцията и изследва духовния и чувствен опит. Това е първа постановка в България на тази пиеса на един от най-интересните, еуфорични и популярни съвременни драматурзи – Иван Вирипаев. Това е и първа среща с драматургията на Вирипаев на режисьора Крис Шарков, изследващ от редица досегашни спектакли, проблемите на съвременния човек.

Адам дава имена на животните и растенията – изложба на Любен Домозетски – откриване
22.02, Little Bird Place

Това е пета самостоятелна изложба на Любен Домозетски, представяща произведения, създадени през последните 6 месеца. За разлика от всички предходни изяви на автора, в които преобладава темата за научната илюстрация, в настоящия проект художникът насочва своето внимание към произведения, доближаващи се повече до традициите на иконописта. Отново присъстват неизменните растения и животни, които винаги силно са интересували Любен Домозетски, но те са решени в нов визуален контекст, с нов поглед. В произведенията се засягат теми като одомашняването и култивирането, за първи път в живописта на автора се появяват саксийни растения, но също и така продължение на интерпретациите на библейски теми и мотиви, размишелния върху определението „иконно“ и „олтарно“, темата за възприемането на собственото тяло, изкушението, противопоставяне на земното и небесното. 

Soundscape Stories
24.02, Топлоцентрала

С интердисциплинарния си характер, пърформансът ще представи една нова методология в музикалното проучване, свързана с взаимовръзката между човека и пространството, което обитава. „Soundscape Stories” e най-новия музикален проект на Rønja (Вероника Табакова), в колаборация с E.U.E.R.P.I (Мирян Колев) и Flying Person (Георги Божинов). Те ще представят аудио-визуален пърформанс, които включва видео и аудио записи от терен на различни места в България, съчетани с различни елекстро-акустични инструменти. Целта на пърформанса е да направи музикален разрез на разнообразни физически пространства, като запечата тяхната звукова история, която е отзвук на човешката дейност и израз на вътрешното състояние на хората. В съчетание с аудио-зависими абстрактни и флуидни видеа и дигитално генерирани визуализации, специално създадени от 4olix (Яна Меламед), ще можете максимално да се докоснете до историите на различните пространства.

LES ANIMAUX SAUVAGES & LUNIKK
25.02, Stroeja

Lunikk е поп дуо, което се събира през 2019 след кратък разговор, който започва с въпроса „Искаш ли да правим музика заедно?“ и завършва с отговор „Да, искам“. Така, Кристина и Дени екипират своята стая с достатъчно техника, която им позволява да започнат да строят своя „Нереален град“. След месеци напасване и навлизане в дълбините на ‘Ableton’, те вече имат достатъчно идеи, с които да сглобят цял албум. Les Animaux Sauvages пък ни посрещат със синтезатори, френски вокали, китари и космически ритми. “Spy” се плъзга неусетно и завладява тъмното вътре в нас – танцувайки. “Materia Medica” е музикална пристрастяваща дрога, съставките ѝ са монотонни колдуейв и пост-пънк звуци, на които ще се счупим от танци до сутринта. Слушаме ги в Строежа!

Труман и Тенеси: Интимен разговор
26.02, Кино Люмиер

Master Of Art ни кани да вникнем в интимен и откровен портрет на две светила на американската литература – Труман Капоти и Тенеси Уилямс. Сложните им отношения са възстановени с деликатност чрез личните писма между двамата, уловили началото на тяхното приятелство, както и прочутите взаимни критики, които въобще не са си спестявали. Въздействащо събрал архивни кадри и снимки, този филм пресъздава чрез думите на самите големи писатели впечатляващ портрет на двама брилянтни творци.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *