В София през уикенда: 4-5 ноември

Храна и за ума и за душата ще има тази събота и неделя

0 коментара Сподели:

Този уикенд е силно научен и още по-силно културен. В София се е заформил страхотен клъстър от събития, които хранят ума и доставят наслада на сетивата. Фестивал за популярна наука, вълнуващи филми за свръх хора, опера, театър. Трябва ли ти нещо повече?

CO СПОРТ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ
ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ


Трите дни за филми, които ще покажат на какво е способно човешкото тяло, подкрепено от човешката воля, се случват в рамките на фестивала за независимо кино So Independent. Обърни специално внимание на българските истории, сред които "Опашката на дракона", филм за четирима катерачи, които сред серия злощастни обстоятелства все пак успяват да изкачат Серо Торе, и "109 часа", където ще разбереш как Дизела вмества в този отрязък от време разстоянието между Ком и Емине. Какво и къде още в So Спорт виж тук.

RATIO
НЕДЕЛЯ, SOFIA EVENT CENTER, 10.00 ЧАСА


Ако искаш да слушаш наука на разбираем език, Ratio e за теб. Организаторите го описват като събитието, на което "говорим за реалните неща, които не виждаме, за нереалните неща, които си мислим, че виждаме – и за много неща между тези две крайности". Темите са от психология на призраците до големия адронен ускорител и дискусията, която чакаме с огромно нетърпение, а именно тази за задължителните ваксини. Внимавай с какво си пълниш главата и бъди на Ratio.

КАРМЕН
ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ


Този уикенд може да разнообразиш културния си живот, като вместо на поредния брънч отидеш на опера. Националната опера и балет ти предлагат премиерния уикенд на „Кармен“ от Жорж Бизе. Готви се за четири действия и случка, която се развива в Севиля. В началото "Кармен" е била сметната за провал и заклеймена като "неморална", по-късно обаче се превръща в една от най-известните опери на всички времена.

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ


Тази година Нощта ще бъде двойна. Разпростряла се е в целия уикенд и е обхванала куп театри в 15 български града. В София можеш да гледаш "Капан за самотен мъж" в  Дом на културата "Средец", "Макс и Мориц" във Възраждане, "Госпожа Стихийно бедствие" в "Сълза и смях", "Колко е важно да бъдеш сериозен" в Театър Българска армия, "Последното изкушение" в Народния и още много, много други. Отделно имаш възможност да отидеш на фен тур зад кулисите на Народния театър или пък да посетиш изложбата "Нощни персонажи" с фотографии на Диляна Флорентин, която снима посланиците на Нощ на театрите.

Какво може да гледаш на сцената на Народен театър, виж тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *