Осем от най-добрите барове в света за 2022

0 коментара Сподели:

Негово величество питието – тази невероятна смесица от вкусове, които гъделичкат сетивата. Най-добрите барове в света съчетават изобретателност, отношение и изящество. Те създават единствен по рода си шедьовър, който ще направи съботната ти вечер несравнима.

Превръщаме мечтаните барови дестинации в нещо повече от точки на картата и се потапяме в море от вкусове, светлини, история и дизайн.

Това са осем от най-страхотните места, в които да се насладиш на авторски коктейли и умело подбрани музикални тонове.

Ако пък имаш любим бар на родна земя, то сега е времето да го подкрепиш в гласуването за осмите Go Food&Drink Awards. Избираш фаворитите си в цели 22 категории от ресторанти, клубове, барове и стрийт фууд местенца в София и Пловдив.

Правилата са прости: влизаш на awards.goguide.bg и даваш вота си за любимите си заведения. Ако си късметлия, това може да ти донесе един от три ваучера на стойност 500 лв от Fashion days и ежеседмични специални награди от Takeaway.com.

Затягаме коланите и се насочваме към…

Paradiso, Barcelona

Застанал пред вратата на това пространство, трудно ще си представиш какво ще те срещне в следващия момент. На път си да стъпиш във величествения извит дървен бар в стил Салвадор Дали, който взе приза за най-добър бар в света за 2022 г. Веднъж прекрачил прага му, изненадите няма да спрат да идват към теб. Започваме със спиращото дъха Supercool Martini, в което миксолозите използват „преохладен“ джин, за да изградят айсберг в чашата. Отскоро барът има и ново меню, съвсем наскоро родено от въображението на главния креативен директор и съсобственик Giacomo Giannotti. От 15-те нови коктейла най-ярко впечатление прави Fleming, вдъхновен от откритието на пеницилина, изследващ ферментацията с ръб от спори на гъби.

Tayēr + Elementary, London

Когато Monica Berg и Alex Kratena отварят вратите на Tayēr + Elementary през 2019 г., барът изглежда като поглед в бъдещето. Всеки елемент от коктейлите е внимателно обмислен, както и дизайнът, подходът към обслужването и приготвянето на напитки. Това е пространство от две части. Elementary е индустриално оформената част на улицата. Това е да кажем „ежедневният бар“, в който влизаме за бързо питие, с дълга обща маса и сезонни коктейли, изливащи се от чешми. Също толкова впечатляващи са домашните вино и бира със собствен етикет. Тук си заслужава да си поръчаш One Sip Martini! Менюто е постоянно променящото със сезонни предложения и туистове на класически рецепти. В Tayēr, отвъд преградата, те очаква по-кулинарен подход. Барманите използват по-малко известни съставки, обработени с високотехнологично оборудване, за да осигурят нови вкусови изживявания на клиентите. Рецептите тук се променят ежедневно, ще те посрещнат с коктейли, еквивалентни на изискана вечеря в най-безкомпромисен ресторант.

Sips, Barcelona

С бар, издигащ се като остров посредата на пространството, Sips е олицетворение на модерната концепция за бар – тук барманите и техните творения са в светлините на прожекторите. С две от най-впечатляващите имена в света на коктейлите – Simone Caporale и Marc Alvarez, между стените на Sips те очаква истинско зрелище. През деня барът има по-мека аура, с пастелни розови и зелени декори, което го прави перфектното място за следобедно соаре. С настъпването на нощта светлините се замъгляват, а пространството се превръща в тъмно скривалище за всеки, който прекрачи прага. Време е за шоу: така че вземи в ръцете си меню и се приготви да бъдеш възхитен от коктейлите с невероятна изобретателност. Много от тях са преработени класики – като Caipirinha. Ако седнеш на някой от столовете тук, попитай дали Heliodora е налична.

Licorería Limantour, Mexico City

Присъстващ в списъка от 2014 г., Licorería Limantour се е превърнал в институция! Това е барът, в който всичко се прави правилно: пълен е всеки ден от седмицата, обслужването е на високо ниво, а напитките и атмосферата са опияняващи. Под ръководството на  Benjamin Padrón и креативния José Luis Leon, Limantour и екипът му изготвят множество щури менюта през годините. Голям процент от напитките в тях са издържали изпитанието на времето – Margarita al Pastor вероятно никога няма да излезе от мода.

Little Red Door, Paris

Това уютно и космополитно заведение, в което сякаш преминаваш в магическа реалност през малка червена врата в приятния парижки квартал Маре, е почти постоянен резидент в класацията на 50-те най-добри бара в света от десетилетие. Това не се дължи на класиката, а на преоткриването. Little Red Door никога не е спирал да изследва коктейлите и начина, по който те се представят на гостите. Настоящите майстори на напитките тук Alex Francis и Barney O’Kane продължават да поддържат огъня на творческата факла горящ: най-новото им меню, Flourish, надгражда над новата посока на бара.

Double Chicken Please, New York

Както името подсказва, в Double Chicken Please, съоснователите GN Chan и Faye Chen предлагат „двуични“ концепции в луксозно, типично американско пространство в Ню Йорк с открити тухли, ниши и безупречно подбрани осветителни тела и интериорни решения. Предната част на бара отдава почит към типичните за миналото на Lower East Side fast-pace заведения. Сервират изключителни пилешки сандвичи и „бързи“ наливни коктейли. Пример за това е №1 (текила, бяла боровинка, лавандула, какао, амаро). Елитните вкусове живеят живота си в непринудена среда, а влизайки в елегантната задна стая всичко се обръща наопаки. Тук храните се представят като напитки, като Mango Sticky Rice (ром с манго, лепкав ориз pu’erh tea wakame, cold brew кокос) и Cold Pizza (Parmigiano Reggiano, препечен хляб, домати, мед от босилек, яйчен белтък ).

Two Schmucks, Barcelona

Петзвездният бар The Schmucks, в който се гмуркаме сега, отговаря до най-малкия детайл на името и локацията си. Намира се в историческия квартал El Raval на Барселона и се вписва точно в него – с аромат на пънк и бунтарски чар, проникващ в съеството ти през всяка пора. Гостоприемството е в дисонанс с тази непокорност, а издигат изживяването далеч от гмуркането – възнасяме се в небесата с коктейлно меню, ръководено от съставките.

Connaught Bar, London

Има защо барът да присъства на високите места в класациите – комбинацията от класа и неподражаем стил доближава типичната великобританска точност до италианската радост от живота. Това е, защото самите собственици и основатели на бара идват от ботушоподобния полуостров. Интериорният дизайн е самата изисканост, а мартинито е запазена марка на заведението. Опитай джина собствено производство на барманите или пък се потопи в коктейл Затъмнение: боядисаната в черно чаша кара течността сякаш да изчезва в космическа бездна.

Не забравяй, че – Ти раздаваш наградите! Гласувай за Go Food&Drink Awards и спечели

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *