Осем от най-добрите ресторанти в света за 2022

Разтваряме очи, настройваме сетивата и отиваме в осем от най-впечатляващите ресторанта в света. Идваш ли?

0 коментара Сподели:
Michelin chef serving food for guests, french cuisine, close up, crop on hands

Те са шедьоври на гастрономическия екстаз. Те са културни средища за запалени фудита, критици, ентусиасти и влюбени в храната пътешественици. Те отдавна са покорили всички стъпала на ресторантьорския Олимп и за тях пишат хвалебствени статии от Австралия до Америка. Те са най-добрите ресторанти в света за 2022 г., а ние нямаме търпение да ти ги покажем.

Преди това обаче ти напомняме, че в осмите Go Food&Drink Awards Ти раздаваш наградите!

За поредна година епохалното ни събитие, което отличава най-добрите от най-добрите барове, ресторанти и клубове в града ни, те очаква в края на февруари. Преди обявяването на победителите можеш да гласуваш в цели 22 категории, като тази година любимите си локации избираме в София и Пловдив.

Правилата на играта са добре познати – влез на awards.goguide.bg и дай глас за любимите си заведения. Кампанията продължава цял месец и за да те възнаградим за добре свършената работа, след обявяване на победителите, на случаен принцип ще изберем трима от всички гласували, които ще спечелят ваучери за пазаруване за Fashion days, всеки на стойност 500 лв. Награждаваме те и с ваучери от Takeaway.com и такива от печелившите заведения. Всичко, което трябва да знаеш, те очаква на awards.goguide.bg.

А сега правим обиколка по земното кълбо, за да те изпратим на гастрономическо пътешествие сред звездите:

Geranium, Copenhagen

До скоро Noma беше недостижимият шампион в света, с цели три звезди Мишлен, взети от датския готвач Рене Редзепи. Сега колегата му в Копенхаген заслужено се изкачи до тази позиция. Кухнята е ясна, лека и динамична, а мисията си определят като такава, която създава ястия, включващи всички наши сетива – „Динамична кухня означава тя да дава сила и означава, че ти подарява живите формиращи сили на природата“. Звездата тук е главният готвач Расмус Кофоед, който сервира приключенско сезонно меню с превес на морската храна. Предлаганите съставки включват калмари, разтопена пушена свинска мас и есенция от мая.

Central, Lima

Пиа Леон от Central не само отпразнува наградата за най-добър ресторант в Южна Америка, но и беше обявена за най-добра жена готвач в света. Това е чест, която се оказва на малцина и която превърна Central в най-вкусната и желана гурме дестинация в цялата страна. Ресторантът си поставя задачата да ни предложи Перу, събран в чиния, и ни обещава да преоткрием тази красива страна, пълна с уникални съставки, пейзажи, култури, традиции и история. Да се яде тук е истинско пътешествие, което от сърце си пожелаваме да ни се случи!

Disfrutar, Barcelona

Отворен през декември 2014, този кулинарен сапфир на Барселона  Disfrutar има съвсем подходящо име – „Наслади се!“. Тук наистина насладата е основно присъствие за вашата маса, а желаещите да опитат храната им се тълпят от целия свят. Главните герои пък са Mateu Casañas, Oriol Castro и Eduard Xatruch, които, ако не знаехме, че са мастършефове, щяхме да кажем със сигурност, че са космонавти, защото тяхната модерна кухня определено е космическа. Всичко в чинията ви ще си заслужава от първата до последната хапка. Силно ви препоръчваме да хвърлите и по едно око на сайта им или на снимки на ястията им в социалните мрежи.

Diverxo, Madrid

На четвърто място се нарежда зашеметяващата авангардна кулинария на вундеркинд на Испания – Dabiz Muñoz. Още от дете той знае какво иска в живота – популярен ресторант, пред който да се извиват огромни опашки от жадни за преживяване клиенти. След обучения в най-добрите ресторанти в Лондон и Мадрид, той отвори Diverxo през 2007 г. и скоро след тива стана вторият най-млад човек в света, спечелил три звезди Michelin, на 33 години. С изненади във всяка хапка, храненето в Diverxo е като вход към неограниченото въображение на Muñoz. 12-степенното дегустационно меню превежда вечерящите през иноваторски, вдъхновени от Азия ястия, които приличат на произведения на изкуството.

Pujol, Mexico City

Главният готвач Enrique Olvera основава Pujol през 2000 г. с визията да покаже на света всичко за мексиканската гастрономия, от нейните уникални техники за приготвяне на ястия и неподражаеми подправки до богатата история на страната. Повече от двадесет години по-късно той постигна мечтата си: Pujol постоянно се насочва към върха на класацията на 50-те най-добри ресторанта в Латинска Америка и света. Към днешна дата Jesús Durón  поема юздите като главен готвач на Pujol, продължавайки този стремеж към запомнящи се вкусове и кулинарни постижения.

Asador Etxebarri, Atxondo

Испанската кухня може да ни изуми, развълнува, запали и впечатли като никоя друга. Asador Etxebarri, разположен в Axpe, Испания, отлично владее всички нейни скрити сили и не спира да ни ги показва. Предложенията тук следват напълно сезонността и наличните изключително пресни съставки, а ние знаем, че страстта ги води напред.

A Casa do Porco, Sao Paolo

„Къщата на прасето“ на португалски, A Casa do Porco е кръстен така заради фокуса си върху свинското месо във всичките му форми, с меню за дегустация и à la carte, използвайки всяка част от прасето. През последните години се адаптира към променящите се диетични изисквания, като въведе вегетарианско меню, което има толкова добър вкус, колкото и оригинала, и с а-ла-карт опции като суши с гъби и сирене „пукане“. Странно декорираният ресторант се управлява от екипа съпруг и съпруга Джеферсън и Джанайна Руеда в сърцето на центъра на Сао Пауло.

Lido 84, Gardone Riviera

Разположен на брега на красивото езеро Гарда в Северна Италия, Lido 84 е не просто ресторант, а гастрономическа дестинация – с невероятна гледка към езерото, която допълва храната и гостоприемството на братята Рикардо и Джанкарло Каманини. С класическо и едно новаторско и креативно меню за дегустация, ястията на Lido 84 представят по феноменален начин продуктите, отгледани в района на езерото Гарда и зелените пасища в областта. Акцентите включват Torta di Rose – лека като въздух, с лимони Garda и aubergine parmigiana, приготвена на 400 градуса. Без съмнение, звездата на ресторанта е cacio e pepe en vessie – ригатони, приготвени в свински мехур с пекорино, сервирано по атрактивен начин.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *