Неделна киновечер: 10 филма с оценка над 7 в IMDB, които ще събудят апетита ти

Най-вкусните заглавия, които пренасят ресторанта директно у вас

0 коментара Сподели:

Неделя е. Вечерята е сервирана и екранът на телевизора свети в очакване да зададе подходящ тон за вечерта.

Кулинарната култура оформя цивилизацията ни от хилядолетия и не е изненада, че храната винаги е била важна тема в киното.

От независими филми до касови продукции, прозорецът към кухнята е широко отворен, за да пренесе море от вкусове и аромати директно в трапезарията ти. Седмичната ни селекция предлага интимен поглед в света на храната през призмата на красотата и страстта от нейното приготвяне, както и през историите на тези, които превръщат това удоволствие в професия.

Влез под кожата на млада жена, решена да сготви всички 524 рецепти от готварската книга на Джулия Чайлд, или пък се потопи в очарователната история на френска майсторка на шоколада, която отваря магазин в консервативно градче. Независимо дали си почитател на кулинарията, или просто си търсиш нещо интересно за гледане, тези 10 филма ще задоволят апетита ти за вълнуващо кино преживяване и ще те вдъхновят да гласуваш за любимите си заведения в София и Пловдив на awards.goguide.bg.

The Menu

Както вероятно си предположил, не можем да не стартираме вкусното си филмово меню с… е, с The Menu. Това, че за филма все още се говори много, е красноречив знак за неговите качества. Въпреки липсата на добре обоснована мотивация на антагониста и прекрачването на границата с абсурда,

няма съмнение, че краят на филма е един от най-задоволителните финали от типа „браво на нея“.

Ако все още не си в течение, сюжетът се концентрира върху група богаташи, поканени на ексклузивна вечеря в ресторанта на световнопризнатия готвач шеф Словик, но с течение на вечерта става все по-ясно, че зад поканата се крият коварни намерения.

Julie and Julia

Мерил Стрийп и Ейми Адамс си партнират в това любовно писмо към радостта от готвенето. Двете сюжетни линии се развиват паралелно: ставаме свидетели на летящия старт на прословутата Джулия Чайлд (Стрийп) в кулинарния свят и същевременно споделяме вълненията на нейната адашка (Адамс) в опитите ѝ да пресъздаде всички над 500 рецепти от репертоара на готварското величие. Филмът празнува способността на храната да сплотява дори непознати, а остроумният сценарий и общочовешките теми направо те карат да си оближеш пръстите.

Big Night

Познаваме Станли Тучи най-вече като чудесен актьор и изпълнението му в Big Night не е изключение. Интересното е, че този път той сяда на режисьорския стол заедно с Камбел Скот, за да проследи историите на двама италиански имигранти (Тучи и Тони Шалуб) през предизвикателствата на ресторантьорския бизнес. За да спасят ресторанта си, двамата канят прочут джаз музикант на екстравагантно пиршество и както вероятно можеш да предположиш, мащабното начинание идва със съответните трудности и препятствия.

Babette’s Feast

Като заговорихме за пиршество, не можем да пропуснем лентата на Габриел Аксел, която те пренася в малко датско градче през XIX век. В душата на филма е Бабет, избягала от родината си французойка, която трансформира животите на жителите с кулинарните си способности. Контрастът между грубата красота на датската провинция и изтънчеността на френската кухня се преплита с важни въпроси за любовта, саможертвата и храната, която прави живота ни по-добър. Ако още се чудиш, ти подсказваме, че Babette’s Feast е номиниран за Оскар  за най-добър чуждестранен филм.

Chef

Ако ти се гледа нещо, което да повдигне духа ти, филмът на Жон Фавро е добър избор. Апетитните кадри на изкусителни ястия се съчетават с имена като самия Фавро, Джон Легуизамо, Скарлет Йохансон и Робърт Дауни-младши като качествена храна с хубаво вино. Вдъхновяващият сюжет ни запознава с майстор готвач, който преобръща съдбата си. След като е уволнен от работата си в изискан ресторант, той решава да отвори мобилен street food ресторант, преоткривайки любовта си към професията и към живота като цяло.

Soul Kitchen

Германската продукция ни понася на щуро пътешествие към осъществяването на една мечта, изпълнено с ексцентрични персонажи, смехотворни сцени и емоционални моменти. Отново имаме ресторантьор, който се бори да задържи бизнеса си на крака, но същевременно да спечели обратно бившата си приятелка. Главният герой държи постепенно западащ гръцки ресторант в Хамбург, така че не поемаме отговорност, ако после ти се прияде гирос.

No Reservations

Катрин-Зита Джоунс грабва черпака редом с Арън Екхарт в тази романтична комедия за семейството, любовта и освобождаването от оковите на рутината. Джоунс е преуспяваща майстор готвачка, която в стремежа си към успеха е оставила малките удоволствия в живота на заден план. Неочакваното пристигане на жизнерадостната ѝ племенница и назряващият романс с шеговития ѝ колега я изкарват от орбитата на познатото и събуждат у нея неподозирана чувствителност.

The Lunchbox

Ако все още имаш предразсъдъци към индийското кино (значи вероятно все още не си гледал RRR – грешка, лесно поправима с едно влизане в Netflix), то е време да ги оставиш настрана и да се потопиш в безбрежните вкусове на Индия. Една объркана поръчка за обяд случайно събира съдбите на млада жена и мъж на средна възраст. Между двамата се заформя неочаквано приятелство, което ти предлага нов поглед върху вълненията и проблемите на обикновените хора в страната.

The Hundred-Foot Journey

Така и така сме се настроили за индийско, забъркваме ярките подправки на мултикултурното съперничество и нуждата от разбиране и съпричастност. Лентата на Ласи Халстрьом следва индийско семейство в Париж и опитите им да задвижат новото си заведение в директна близост с ресторант така изтънчено снобски, както само французите си могат. Конкуренцията с предвзетата Мадам Малори (Хелън Мирън) ескалира извън обхвата на ежедневните дрязги и ти припомня, че изначално храната е наслада, а не математическо уравнение или знак за висок статут.

Chocolat

За десерт ти предлагаме една романтична драма, която навярно няма нужда от представяне, особено имайки предвид, че в центъра на действието е тандемът Деп – Бинош. Колкото и неубедително да стои Джони Деп в ролята на мъж от ромската общност, не можем да отречем, че завихрилата се афера разтърсва не само закостенелите жители на екранното градче, но и самите нас – разбира се, по най-добрия възможен начин.

Ако вкусовите ти възприятия са се отключили от толкова гурме кино, сега е моментът да подкрепиш любимите си клубове, ресторанти и барове в София и Пловдив.

Гласувай на awards.goguide.bg във всички 22 категории, стискай палци за фаворитите си, а победителите ще бъдат обявени по време на официалната церемония на Go Guide Food & Drink Awards на 23 февруари. Кой знае, може и ти да осъмнеш с някоя от страхотните награди, които търсят своите притежатели сред гласувалите.

Прочети какво още ни харесва в „The Menu

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *