Проектът, който обожаваме – крилати фрази на Радичков преобразиха Пловдив

По повод „Януари – месец на Радичков“ Градът под тепетата осъмна с фрази на един от класиците на българската литература

0 коментара Сподели:

снимки: Тони Шнитер

„Човек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има“, както и „Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки“. Всичко това, а и още много са знаменити фрази на автора, наричан майстор на късия разказ. На 21 януари 2004 г. ни напусна именно той – любимият ни писател, драматург,  сценарист и представител на магическия реализъм Йордан Радичков.

Тази година се навършват 19 години от кончината му

и благодарение на неговия внук, който носи името и фамилията му – Йордан Димитров Радичков, се радваме на проекта „Януари – месец на Радичков“. По време на събитието между 12 и 26 януари вече бяха прожектирани четири филма, посветени на писателя, видяхме и изложба с непоказвани досега оригинали на илюстрации на Йордан Радичков, а проф. Инна Пелева изнесе две лекции върху творчеството му. Финалът на програмата е спектакълът на Катя Петрова „Бомбето“, който зрителите ще гледат в Куклен театър Пловдив на 26 януари.

Част от инициативата обаче привлече особено вниманието ни и това беше поставянето на крилати фрази на писателя върху спирки на градския транспорт в Пловдив. Цитатите са разположени по булевардите „Цар Борис III Обединител“, „Шести септември“, „Васил Априлов“ и „Христо Ботев“, а сред любимите ни са: „Бъди Невероятен“ и „Човек невинаги е там, където е капата му“.

Припомняме ти, че произведенията на Йордан Радичков са преведени на 37 езика

и са издадени в 50 страни по света. Писателят е номиниран 2 пъти за Нобелова награда за литература и е удостоен с много отличия и награди. Присъдена му е и престижната международна италианска награда „Гринцане Кавур“ за белетристика, както и Кралският шведски орден „Полярна звезда“. За книгата си „Малки жабешки истории“ пък е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга през 1996 г. През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ Първа степен за цялостен принос в българската култура, а през 2003 г. и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.

На писателя е наименуван дори Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика. За финал ти казваме задължително да се порадваш на фразите, ако имаш път през Пловдив, и също да не забравяш да си вземеш последния, 12-и том на събраните съчинения на големия писател, който внукът му Дани издава по повод месеца, посветен на дядо му. Мисия, с която издателство „Нике“, на което е управител, се занимава още от 2009 г.

Събирането на 12 тома от творчеството на Радичков е отнело повече от 12 години,

а ние се прекланяме както пред творчеството на този добродумник на българското слово, така и пред мисията и каузата на наследниците му да съхранят паметта за него.

За още от същото – виж Пътеписите на Радичков – едно пътуване без край

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *