Събития за седмицата: 23 – 29 януари

Откючваме нови знания

0 коментара Сподели:

Забавляваме се както дойде, но винаги по най-добрия начин. Тази седмица селекцията ни отговаря на мрачното небе с изплезен език – защото София винаги има какво да ти предложи, а лошото време е само още една причина да се шмугнеш в онези места, които туптят в ритъм. Започваме с изложба, която въпреки името „Здравей, лято“, ни показва красотата на снежните Западни Родопи, учим повече за AI-a и за аналоговите технологии, защото и двете присъстват осезаемо в 21 век. И, разбира се, танцуваме.

ЗДРАВЕЙ ЛЯТО! | Изложба на Емил Рашковски
25.01, Gallery Synthesis

Галерия Синтезис представя втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски „ЗДРАВЕЙ ЛЯТО!“. Всяка зима в продължение на повече от пет години авторът документира следите от бивак културата в горите около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи. Придвижвайки се със ски, той се натъква на всевъзможни обиталища: каравани, лодки, палатки, навеси, кухни, бани, тоалетни, дори цели къщи и бунгала. Някои лагери са обозначени с табели – „Бивак Айляк“, „Ной“ или „Пивница При Бай Дон“, а наоколо са изписани народни умотворения като „Малката ракия е бягане от отговорност“ и „Който пее, зло не мисли“. „Чувствам се почти като полярен изследовател, който се придвижва със ските си в зимната пустош в търсене на следите на тази своеобразна „цивилизация“, споделя Емил Рашковски, a ние се любуваме на кадрите му.

Кой е по-по-AI?
26.01, КУПЕ

Стив Джобс казва, че компютърът е колело за ума. Дали в такъв случай изкуственият интелект трябва да се оприличи на мотор, ракета или автономен автомобил? Въпреки, че виждаме все по-бързи темпове на развитие в AI сферата, експертите са умерени оптимисти. Така е, защото дори с бързите темпове на технологично развитие днес, изкуственият интелект просто не може да навакса с някои конкретни човешки умения. И този списък далеч надхвърля разпознаването на снимки на комини и автобуси… Вместо да вземат работата ни, роботите най-вероятно ще вървят ръка за ръка с нас. Най-големите оптимизации идват при т.нар. Подсилен интелект (augmented intelligence), където човешки оператор и машина си помагат. Станалият популярен ChatGPT и други генеративни платформи са пример точно за това. На „Кой е по-по-AI?“ ще можем да обсъдим докъде стигат границите пред изкуствения интелект и какво е бъдещето на връзката машина-човек. Билети те очакват тук, а в описанието на събитието можеш да видиш скелет на програмата.

90’s kids
27.01, Malkata Tekila Sofia

Нали не си мислиш, че емблематичните за Terminal 1 партита ще спрат със затварянето на гейта? Самолетите към миналото продължават да излитат по график, само че от друго летище. Скоро отворилата и бързо приютила жадните ни за коктейли и танци сърца Малка Текила ще гърми под съпровода на Nirvana, Prodigy, Blur, House of Pain, Тhe Offspring, Tag Team, Garbage, No doubt, Fatboy Slim, Underworld, Rage against the machine, Pearl Jam, Daft Punk… Наистина няма какво повече да ти кажем, освен – чакаме те!

Курс по ситопечат
28.01, Сито студио

Започваме с полагане на емулсия, след това експониране, подготовка и действаме! Тази година искаме да научим нови неща, затова без да се колебаем се записваме на курс по ситопечат в едно от любимите ни места в квАРТал-а!Начинаещите ще имат възможност да печатат с едно лично изображение в един цвят с размер до А3+ върху текстил или хартия. Хартията е осигурена от домакините, а ако желаем, носим свой плат, торби или тениски. Приблизителният брой успешни копия, които предвиждат, е поне 5 за текстил/10 за хартия (неуспешните могат да бъдат повече). Изображението, което печатаме, трябва да подготвим предварително и да изпратим до два дни преди курса на hey@sito-studio.com. То може да бъде вектор или растер, дигитално нарисувано или сканирана рисунка, достатъчно голямо като размер.

СКИТНИК 09
28.01, Studio EW

Първото СКИТНИК парти за новата година вече е планирано, така че годината няма да е лоша. Датата е 28-ми Януари (Събота), а този път ще гостува македонското дуо BINARY THOUGHTS! Аna & Jovana , базирани в Скопие, умело селектират и миксират най-доброто от дийп и хипнотичното техно, представяйки своята уникална визия за това как трябва да бъдат поднесени. Имат участия на някои от водещите фестивали и клубове в електронната сцена, сред които Modem (Хърватия) , Razmatazz (Испания), Suicide Sircus (Germany) .

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *