Събития за седмицата: 9 – 15 януари

Новата година по началото ще я познаете

0 коментара Сподели:

Яли, пили и се веселили,

а след това отишли на кино, театър или парти до сутринта. Така изглежда нашата януарска приказка, в която вместо змейове борим скучното ежедневие с изкуство и забавление. Културната програма е наситена с екзотични кътчета във времето и пространството. Едно е ясно – вятърът през 2023 е попътен.

Модернистите на XX век
до 21.01, Vivacom Art Hall Oborishte 5

Ако ти се разглеждат произведения на велики имена в изобразителното изкуство като Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро и Анри Матис, няма нужда да планираш посещение на „Лувъра“. В столичната „Vivacom Art Hall“ те очаква колекция от графични творби именно на гореспоменатите художници. В изложбата фигурират непоказваните досега графики от серията „Балетните таньори“, ръчно подписани от Пикасо, селекция от цветни литографии на Миро, както и любимата серия на Салвадор Дали „Божествена комедия“. Входът е свободен, но ако мечтата ти е да се похвалиш със свой собствен оригинал на някой от най-забележителните модерни артисти, живели някога, сега е твоят момент за следколедни покупки.

Пластични метаморфози
12.01, Plus 359 Gallery

Тази съвременна скулптурна експозиция представлява творческото търсене на автора в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същи обект, чрез различни подходи към формата и визуалната естетика. Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма, детайл и концепция съответно при всяка от трите работи. Ключов концептуален момент играе разтапянето на восъчната обвивка и показването на металната вътрешност, в конкретния случай – скелета на фигурата.За създаването на творбите са използвани утвърдени класически техники, както и съвременни технологии като 3D принтиране, дигитално проектиране, 3D обработване и материализиране на търсената триизмерна форма.

Поради спецификата на проекта, можете да посетите изложбата на: 12.01, 13.01, 19.01, 20.01, 02.02, 03.02, 09.02, 10.02 от 16:30 до 19:00ч

„Електра тук и сега“
13.01, Топлоцентрала

В лабиринта от представи и образи за другия, за героичното, за реалността, Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. „Електра или свалянето на маските“ е оригиналното заглавие на текста, по който театралната режисьорка Василена Радева работи. Пиесата на една от най-значимите фигури във френскоезичната литература на XX век – Маргьорит Юрсенар, е написан на прага на Втората световна война.
Режисьорската версия на Василена Радева върху „Електра“ на Юрсенар е всъщност едва вторият път, в който тази пиеса се поставя в България. Коментарно и аналитично, представлението следва езика и времето, което Юрсенар описва. Тази трудна семейна история започва в един сюблимен ден: „Това – казва Василена Радева – е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец.

Space Portal 2
15.01, Tell Me

Джорджия Николова е композитор, музикант, автор, визуален артист и пътешественик във време-пространството. На 15 януари ще можем да минем през космическия портал и да чуем новите ѝ композиции за пиано. След нея небето ще се отвори, благодарение на DJ сет, който ще съдържа arhaic disco, space disco, future disco, obscure disco, italo, synth, tribal, dance и други паралелни звукови вселени. Ако искаш да влезеш преди класическия концерт на Джорджия, входът е 25 лв. След 20 часа е 5 лв.

Любопитни неща за 2023: Индия ще стане най-населената държава и още 4 истории, за които да следиш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *