Сериалите на 2022: новите заглавия

Най-интересните нови сериали, които грабнаха сърцата ни през годината

0 коментара Сподели:

2022 се изниза почти неусетно, както предполага една така събитийна година. Война, криза и политическа турбулентност белязаха ежедневието ни през последните 12 месеца, но не сме тук, за да обсъждаме постоянните възходи и падения на живота.

Вместо това се концентрираме върху хубавите неща, а едно от тях неизменно е изкуството във всичките му форми.

Независимо дали си заклет киноман, или просто обичаш да разпускаш пред телевизора след работа, и тази година беше благодатна за телевизионните поредици. Получихме и немалко дългоочаквани продължения, а сега се концентрираме върху чисто новите заглавия, които разнообразиха делника ни и ни притеглиха към стрийминг платформите като магнит.

От Netflix сензациите до сериалите, които минаха под радара на по-небрежните зрители, ето какво си заслужава да завъртиш на малкия екран, ако не си го направил досега:

Severance

Научнофантастичният философски микс между драма и комедия определено е една от най-запомнящите се продукции на годината. Ако свързваш Бен Стилър предимно с простовати комедии и слапстик хумор, е време да погледнеш и мъдрата му страна, която може би не си и подозирал, че той притежава. Стилър е режисьор и сценарист на голяма част от епизодите, като Severance е произведение с ярък авторски почерк. Сериалът се концентрира върху Марк (брилянтно изигран от Адам Скот), опечален след загубата на съпругата си мъж, който приема работа към секретен проект на голямата фиктивна корпорация Lumon. Капанът е повече от очевиден: за да стане част от екипа, той преминава през така наречената „разделителна“ процедура, при която

с помощта на специален чип всичките му спомени от ежедневния живот биват потиснати, докато е на работа, и обратното – в момента, в който си тръгне, споменът за това какво е правил в работно време изчезва.

Зрителите следят и двете версии на героя – работната му самоличност, която няма представа за собствената си предистория, и тази през свободното му време, която може само да гадае какво се случва с него самия от 9 до 5. С всеки следващ епизод мистерията се заплита и двамата Марковци започват да надушват нещо гнило около компанията, особено след появата на нова колежка, която определено няма желание да робува на необяснимите правила на фирмата.

Всеки от героите е запомнящ се, пълнокръвен и интересен със собствените си характеристики, а действието е толкова многопластово, че за да обхванеш всички детайли, ти препоръчваме да изгледаш епизодите по няколко пъти.

House of the Dragon

В никакъв случай не можем да пропуснем да споменем дългоочакваната предистория на знаковия Game of Thrones. Действието се развива няколкостотин години преди досегашните сезони и общо взето се придържа към събитията от книгата на Дж. Р. Р. Мартин Fire and Blood. В новия сериал откриваме повече от характеристиките на първите сезони на Game of Thrones с всички подобаващи интриги, предателства и стратегически ходове, кървави отмъщения и… дракони, разбира се. Решението някои от порастващите герои да бъдат заменяни периодично с нови актьори първоначално ни се видя противоречиво, особено при положение че Деймън, симпатичният антигерой на Мат Смит, си стои същият (но пък немалко от феновете останаха доволни от това, че могат да си оплакват окото с чаровната му усмивка по-дълго), но

с течение на сезона се убедихме, че Ема Дарси и Оливия Кук са повече от способни да предоставят героините си зряло и убедително.

Развълнувани да разберем развръзката на конфликта между двата враждуващи клона на кралското семейство, нямаме търпение за следващия сезон, който за съжаление се очаква да се появи в HBO Max чак през 2024 година. Е, нищо – за подобно събитие си струва да почакаме.

Guillermo Del Toro’s Cabinet of Curiosities

Ето и нещо за любителите на зловещото, при това поднесено майсторски и с изключителен вкус. Гийермо Дел Торо събира същински пантеон на хорър режисьорите, които досега ни поднесоха заглавия като The Babadook, The Empty Man, The Vigil, Mandy и колкото и да е чудно – Twilight, и резултатът е лъвкрафтианско тържество на сетивата. Всеки епизод се отличава коренно от другите със своите специфични естетически търсения, митологични алюзии и виртуозна режисура, а в ролите виждаме Рупърт Гринт, Бен Барнс и кого ли още не. Изпращаме неопитните в жанра към Netflix с предупреждение, че в някои от епизодите не липсват кървави моменти, така че ако не си хорър фен, бихме те насочили към последния епизод – The Murmuring.

Прочети кои са любимите ни епизоди от Cabinet of Curiosities

Our Flag Means Death

Ако харесваш сериали като The Office и What We Do in the Shadows, обезателно добави Our Flag Means Death към списъка си за гледане. В тази необичайна пиратска история те очакват глуповати гегове, екшън, но и много сърце и душа. Без претенции за историческа точност, сериалът стъпва върху историите на двама от най-прословутите пирати в света – Стийд Бонет и Черната брада.

Стийд е мечтател, бивш благородник и навярно най-непрокопсаният пират в седемте морета.

С изключителната дарба да вкарва екипажа си във възможно най-рискованите ситуации, при това съвсем доброволно и винаги с добри намерения, той попада в полезрението на страшилището на океаните, безмилостния Blackbeard. Когато двамата се срещат, обаче се оказва, че всеизвестният морски разбойник далеч не е толкова суров и безпощаден, колкото ни е известно, и двамата се впускат в приключения на палубата и по суша. С лек риск да издадем нещо важно, ще подскажем, че тази серийна комедия е и любовна история.

1899

Така и така сме се качили на кораба, продължаваме в открито море с поредния шедьовър на създателите на култовия Dark. Присъединяваме се към всенародните пътници на презокеанско пътуване към Америка, но още в първите мигове започваме да подозираме, че не всичко е такова, каквото изглежда.

Корабът на главните персонажи ненадейно попада на друг кораб, който неотдавна е пътувал по същата траектория, но е изчезнал безследно от курса си. Докато границите между сън, спомен и реалност постепенно се размиват, започваме да си задаваме въпроси: дали всъщност наистина това са два различни кораба? Дали не става въпрос за пътуване във времето? Или за паралелни реалности?

Какво се случва в главите на героите и какво – извън тях?

Ако Dark ти се е видял концептуално сложен, сега се подготви за още по-висш ментален пилотаж. Макар че започва относително предвидимо в краткосрочен план, с всеки следващ епизод ни става все по-трудно да отгатнем какво се случва в голямата картинка, а това превръща 1899 в апетитно интелектуално упражнение.

The Resort

Като заговорихме за заплетен сюжет, няма как да пропуснем да споменем The Resort. В главните роли откриваме познатата от How I Met Your Mother и Made For Love Кристин Милиоти и Уилям Джаксън Харпър от The Good Place, които и този път не ни разочароват. Най-интересният елемент на сериала е рязката смяна на жанра – започва като романтична комедия за двойка, чиито отношения са поизстинали напоследък, но

след няколко епизода кривва рязко в ширините на криминалето и фантастиката.

Ема и Ноа решават да освежат отношенията си с мечтаната почивка за 10-годишнината си. Нещата не тръгват особено гладко – настанени са в стая с две отделни легла, Ема се чувства по-привлечена от all-inclusive алкохола, отколкото към съпруга си, между двамата виси неразрешен конфликт от близкото минало и като цяло не им е лесно да се отпуснат. По време на off-road разходка с бъги Ема катастрофира, пада от волана и в шумата между дърветата открива стар загубен телефон. Оказва се, че архаичното устройство е принадлежало на младеж, изчезнал преди 15 години. Младата жена се вкопчва в неразрешената мистерия и се впуска в разследване, което може би ще промени живота и на двамата.

The Sandman

Магичният свят на Господаря на сънищата ни обгърна още с първия епизод на тази монументална Netflix продукция. Адаптирането на обичана книга или комикс винаги е предизвикателство, но авторът на оригиналните графични романи Нийл Геймън е силно замесен в направата на сериала и това си личи. Разбира се, не липсват промени, главно в обръщането на пола на някои от персонажите, както и в добавянето на нови герои, които не присъстват в комикса.

Можем да сме категорични, че тези дребни промени работят единствено в услуга на екранизацията и допринасят позитивно за цялостното изживяване.

Гуендолин Кристи в ролята на Луцифер е впечатляваща, а единственият по-подходящ вече не е между живите – Дейвид Боуи, който е бил заплануван в първите опити за адаптация на поредицата.

Още по-хубавото е, че след финала на сезона получихме и специална изненада: още няколко истории от света на Сън под формата на допълнителен епизод.

Прочети как Господарят на сънищата се превръща в господар на сърцата ни

Wednesday

Добавяме този сериал към списъка с леко колебание, тъй като въпреки добрите качества не му липсват и недостатъци. Wednesday възпява необичайното, откаченото и причудливото, но при все това не успява да избяга от някои тийн клишета, типични за стандартните младежки драми. От друга страна те го превърнаха в по-лесносмилаемо забавление за най-младата публика и това разшири диапазона на гледаемост и го превърна в най-харесвания сериал в Netflix.

Същевременно видяхме най-симпатичната версия на Thing досега, а дългогодишните фенове на Семейство Адамс бяха зарадвани с препратки и намигания към предходните екранизации.

В това число броим и появата на Кристина Ричи, оригиналната Уенздей, този път в нова роля.

Навярно най-интригуващото в Wednesday е мистерията, която върви паралелно с обичайните тийнейджърски взаимоотношения и тревоги. Както подобава на всеки себеуважаващ се младежки фентъзи сюжет, и тук имаме злокобно пророчество, погребана тайна и секретни коридори, чудовище в гората и загадъчен ръкопис. Че как иначе?

Танцувай с нас танцът на Уенздей

Yellowjackets

Ако жадуваш за още Кристина Ричи, веднага ти я поднасяме с това грабващо заглавие, в което тя изпълнява една от водещите роли. И тук фокусът попада върху група тийнейджърки, а историята е изключително интригуваща: самолетът на гимназиален футболен отбор катастрофира в пустошта и момичетата трябва да се справят сами в безлюдна гора. Каквото и да се е случило през месеците им на изолация, едно е ясно –

историята не е приключила добре за някои и след спасяването си дружно отказват да споделят какво са преживели.

Паралелно следим някои от вече порасналите героини, които започват да откриват мистериозни съобщения с неразгадаеми знаци, които очевидно сочат към нещо, случило се между тях в гората. Кой изпраща посланията и какво иска от тях? Каквато и тайна да крият, очевидно миналото започва да ги настига.

The Bear

Този сериал проговаря не само на тези, работили някога в кухня, но и на всеки зрител с мисъл към добре изградените междучовешки отношения. Историята проследява Карми, майстор-готвач, който се завръща в родния си Чикаго след неочакваната смърт на брат си, за да поеме работата по семейния сандвичарник. Младият гений на кулинарното изкуство пренася отношението си към храната върху най-простичките ястия от сферата на бързото хранене, докато се справя в непознатия за него работен климат. Навигирайки между силните характери на колегите си и последствията от фамилната трагедия, белязала живота му завинаги, той преоткрива ценностите на приятелството и се бори да спаси както бизнеса, така и самия себе си.

The Rehearsal

Случвало ли ти се е да попаднеш в ситуация, за която ти се иска да си по-добре подготвен? Често ли репетираш тежки предстоящи разговори в огледалото?

Е, The Rehearsal се заиграва с тази концепция, като установява, че за добро или зло не всяка ситуация е предвидима. Нейтън Фийлдър обаче е убеден, че с достатъчно репетиции можем да сме готови за всеки сценарий и немалко негови клиенти налапват въдицата. Потъваме във фиктивния риалити формат, в който Нейтън помага на различни персонажи да отрепетират предизвикателствата на живота, но от един момент нататък самият водещ се оказва заловен в омагьосания кръг на репетицията. Комедията витае в неопределен жанр между псевдориалити и социален коментар, като същевременно успява да ни разсмее и да ни накара да се замислим.

Inside Man

С продължителност от само четири епизода Inside Man успява да разкаже интригуваща криминална драма с Дейвид Тенант в необичайна за него роля.

Станли Тучи е Джеферсън Грийф, престъпник, очакващ смъртната си присъда за бруталното убийство на жена си.

Това, което го отличава от останалите, е острият му ум и способността му да разкрие всяко престъпление само с обща информация за станалото и малко видеоматериал.

Когато млада журналистка се обръща към него със зов за помощ след изчезването на нейна позната, Грийф неохотно се заема със случая. Паралелно следим историята на изчезналата и знанието за нейната съдба прави съспенса още по-убийствен.

The Devil’s Hour

Доста подобен тон и настроение задава друга великобританска продукция – The Devil’s Hour. Сериалът ни разхожда между фантастичното и реалното през очите на Луси, майка на особено дете, която мистериозно се събужда всяка нощ точно в 3:33. Междувременно по нейните ширини броди сериен убиец (Питър Капалди), в чиито планове се вписва и самата Луси. С помощта на опитния детектив Рави Дилън тя потегля на пътешествие навътре в ума си,

за да разкрие кроежите на убиеца и да ги свърже със собствените си неясни спомени за неща, които още не са се случили.

Съветваме да подходиш към напрегнатия трилър с внимание към детайла, защото всяко парченце от пъзела е важно за финалната картина. Сериалът е подходящ за феновете на Dark, Severance и Shining Girls, както и за всеки с влечение към необяснимото.

The Time Traveler’s Wife

И тъй като споменаваме Dark вече втори път, пътуването във времето идва на дневен ред. Адаптацията на Стивън Мофат по едноименния роман много повече се доближава до източника, отколкото съумя филмът от 2009 година. Любовната драма напомня на уроборос.

Хенри страда от генетична аномалия, която го принуждава спонтанно да пътува във времето.

Появите му и изчезванията му са хаотични и именно затова се получава парадокс: той се влюбва в младата и харизматична Клер, която обаче го познава още от детството си. Проблемът е, че този Хенри, с когото тя се е сближила, все още не съществува – от негова гледна точка първата им среща все още предстои. Ще спрем, преди да сме заплели мозъка ти на фльонга, и ще те оставим да се потопиш в романтичната трагедия на спокойствие с едно предупреждение: за съжаление продукцията на втори сезон е отменена, така че никога няма да видим продължението.

The Peripheral

Друга гледна точка върху пътуването във времето ни предлага The Peripheral. Научнофантастичната драма ни предлага поглед към бъдещето и към още по-далечното бъдеще, а главната героиня е способна да мигрира между двете чрез специална VR технология. За да спаси семейството си, а и цялото човечество, тя се замесва в сложни политически отношения, които могат да опазят световния ред или да го унищожат.

Бонус: Don’t Hug Me I’m Scared

Добре, може би това предложение ще ти се стори странно, но апелираме да му дадеш шанс, ако си падаш по шантавото. Сериалът е напълно извънжанров и пренебрегва всички правила, поставяйки марионетки ала Улица Сезам в главните роли и превръщайки историята в метасюжет, иначе казано – филм във филма.

Ако си скитал из дебрите на YouTube през миналото десетилетие, навярно заглавието ти е познато от едноименните онлайн миниепизоди.

Сериалът пренебрегва предисторията и надгражда света на основните персонажи, сътворявайки зловеща пародия на измислено детско шоу, предназначена за възрастни. Във всеки епизод героите научават нова концепция по типичния за детските образователни програми начин: появява се говорещ часовник например и запява песничка за времето. Представите и идеите, презентирани от гостуващите типажи, обаче са изкривени и предоставят злокобна картина за реалността, в която се развива действието.

Don’t Hug Me I’m Scared е мистерия, прикрита зад ярки основни цветове и стилизирани декори, а удоволствието от разгадаването ѝ е голямо.

Виж и 10 от най-добрите филми на 2022

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *