Ритуалите, преди да тръгнем на път с приятели

Безупречната подготовка за пътуване възможна

0 коментара Сподели:

Колкото и приятно да е пътуването с приятели, то също така крие в себе си някои предпоставки за стрес, дискомфорт и срив в отношенията, по-лош и от Студената война. Как да избегнем взривоопасната смес от най-несериозния ни приятел айляк в една кола с най-педантичната ни приятелка тип “Моника”? Как да поберем всичко в куфара и после всички куфари в багажника? Как да спрем да си забравяме четката за зъби на трип в хижа сред безлюдни гори? Или още по-лошо – да забравим шестместната палатка, на която разчитат още пет човека? И как изобщо да организираме приятелите си за общо пътуване някъде, без да си скъсаме нервите?

Да избегнем всички препятствия в подготовката и по време на пътуването едва ли е възможно, но за да се научим да ги намаляваме до минимум и да владеем ситуациите, може би има някои трикове.

Как да планираме пътуването?

Планирането на общо пътуване с приятели може да се окаже истински кошмар, без значение дали приятелите ни са вечно заети работохолици или волни като птици. Искаме общо приключение, но май никой в групата не се натиска да го организира. Поемаме нещата в свои ръце. А за гладкото протичане на организацията на помощ идва добре изпитаната съвсем обикновена идея да си направим план. Написваме си стъпките за подготовката и ги разпределяме между приятелите си – Алекс запазва нощувките, Иван разпределя хората по колите, Вили се грижи за провизиите и напитките за пътуването, Ники прави плейлиста за из път и т.н. Какво правим ние ли? Следим всичко да бъде изпълнено навреме и по план.

Как да не забравим нещо важно в подготовката на багажа?

Много просто – правим си списък с необходимите неща за пътуване веднъж завинаги и просто редим багажа според списъка. Така никога няма да се окажем без джапанки, спрей против комари, допълнителни чорапи или зарядно за телефон.

Препоръчително е багажът да не бъде подреждан в последните минути преди тръгване или в нетрезво състояние през нощта.

Как да се погрижим часът на тръгване да бъде спазен?

Познавайки добре приятелите си, можем да преценим на кои от тях да кажем, че часът е 15 минути по-рано от реалния и на кои, че е 10 минути по-късно. С подобна благородна лъжа шансовете да се окажем всички на едно и също място в един и същи час се увеличават. Освен това е добре да изберем готино място за срещата, така че чакането да бъде приятно. Рискът някой да ни изненада с точността или неточността си остава, но в най-лошия случай ще пием по едно кафе с приятното вълнение от предстоящото пътуване.

Как да направим самото пътуване до дестинацията епично?

Разбира се, първа стъпка е тематично подготвената плейлиста за из път. Ако отговорникът за него е проявил безотговорност, няма страшно. Пускаме си всички едно и също радио с възможност за изпращане на музикални поздрави и започваме веселбата. Пеенето в колата ще повдигне духа ни, а за тонус на тялото ще се погрижи торбата с лакомствата. Ако и тази задачка е била в безотговорни ръце, пак си имаме план Б. Магията на бензиностанциите, крайпътните гостилници и кръчми ще спаси положението. Добре е да сме проверили маршрута предварително, но ако не сме го направили, то да приветстваме приключенското изгубване. Защото в крайна сметка важно е пътуването заедно, а не швейцарската точност на пристигане.

И последно: какъвто и план да сме си направили, нека не забравяме да се наслаждаме на най-хубавата част – спонтанните хрумвания и отклонения от него. Приятно пътуване!

Още организационни съвети можеш да видиш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *