Barcelona Gipsy balKan Orchestra идват, за да се раздвижим в балкански ритъм

Най-цветната синергия от култури разказва за магията на балканската музика

0 коментара Сподели:
Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Огнената седморка се завръща в Sofia Live Club за трети път, за да подпали емоциите в нас със смесица от традиционни и модерни стилове. След 6 студийни албума и натрупани фенове в повече от 40 държави групата се нарежда сред най-успешните етно формации. Композициите им се коренят във фолклора, но със свежо и съвременно звучене, а мултикултурният състав от Италия, Сърбия, Гърция, Франция, Испания и Каталония допринася за богатото разнообразие на артистични влияния. В рамките на една вечер се разхождаме между Балканите, Близкия изток и Средиземноморието, понесени на вълната на изобилието от музикални течения.

Билетите са в Eventim на цена от 35 лева, а вратите отварят в 21:00.

Kакво си казахме преди това чудно събитие, чети надолу:

Как бихте описали синергията от култури, която създавате?

Всичко започна в Барселона с джем сешъни. Това е град, в който лесно можеш да се смесиш с другите, защото не е прекалено голям, но определено е пълен с всякакви вдъхновения. Барселона ни накара да се влюбим в това, което е музиката, а тя е лепилото, което ни държи заедно.

Какво се промени през десетте години, в които сте заедно?

Всевъзможни музиканти се присъединиха към нас и дори  пътищата ни да се разминаха с много от тях, всеки един е донесъл със себе си нова енергия и различен музикален бекграунд. Смятам, че сме запазили корените си такива, каквито бяха в началото, но сме надградили звученето си с детайли, заимствани от разнообразието от хора.

Живеете в Барселона. Местната публика приема ли балканските ви ритми?

Определено звученето ни може да се стори странно на онези с неподготвени за ритъма ни уши главно защото са по-специфични и често са далеч от това, на което хората са свикнали. Но това, което е голям плюс за нас, е, че идваме от различни култури – използваме знанията си да интерпретираме и създаваме нов аранжимент, който да играе ролята на мост между балканското звучене и останалата част от света. Без да звучи нескромно, смятаме, че това е най-голямото ни постижение.

Ансамбълът събира хора от Италия, Сърбия, Гърция, Франция, Испания и Каталония – определено можете да се похвалите с голямо наследство. Можете ли да прецените коя държава е имала най-голямо влияние върху звученето ви?

Трудно е да се каже и може би нито една не преобладава над другите. Опитваме се да миксираме, докато намерим правилния баланс.

Как разбирате, че сте на прав път?

Това се разбира, когато всички в групата се чувстват комфортно в дадения проект.

Като стана въпрос за проекти, как избирате песните, върху които да работите?

Водещо тук е сърцето. Откриваме нови вдъхновения, докато пътуваме, докато свирим заедно, чрез колаборации. Понякога музиканти се свързват директно с нас с желанието да направим нов аранжимент на творбите им.

Имате ли списък с бъдещи проекти?

Вълнуващи неща сме подготвили, да! През януари ще започнем да споделяме нови песни, главно наши оригинални продукции. Всяка от тях съдържа в себе си 10 години пътувания и традиционна балканска музика.

Нека си представим, че някой чува за вас за пръв път. Коя е песента, с която да започне?

Вероятно бихме препоръчали Od Ebra do Dunava. Представя много добре музиката ни, аранжиментът е микс от балканска и испанска култура.

Идвате тук за трети път. Какво сте ни подготвили за тази среща?

Нямаме търпение да представим първите си оригинални парчета на българската публика! Разбира се, ще преплетем най-известните си миксове, ще се получи страхотна вечер!

За още от същото: тук си говорим с великолепните Hayes&Y

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *