Събития за седмицата: 5 – 11 декември

По-малко познатите събития, които ти препоръчваме тази седмица

0 коментара Сподели:

Разходи ли се вече до „Славейков“? А през градската градина? Видя ли колко светлинки блещукат около НДК?

Празничният дух малко по малко завладява столицата и я поръсва с магически прашец. Ние сме тук, за да настроим компаса ти към онези хайлайти, които си заслужават. Тази седмица те водим на всички онези места, които да накарат сърцето ти да порасне три пъти. Избрали сме съвсем далечни от коледните базари събития, които е по-възможно да не са стигнали до теб.

СТАЯТА | съвременен текстил | изложба на Ина Валентинова и Кая Ценкуловска
7 декември, Avrtikl

Изложба „СТАЯТА“ изследва естествената връзка между ежедневието ни и мястото на изкуството в него. Съвременните текстилни артисти отстояват ясното разграничение между концептуалното и приложимото, но понякога причудливите форми на текстила одухотворяват личното ни пространство и излизат извън тези определения. Интуицията се разраства не само като подход в творчеството, а и е водещата ни сила в анимата. Инсталацията от текстилни обекти наподобява играта в разхвърляно ателие като в детска стая. Искреният опит да се разкрие креативния процес изложен на показ в галерийно пространство предполага възможната интеракция със странните фантастични обекти.

С общата тема СТАЯТА организаторите подбират три свързани събития, които диалогизират с публиката необходимостта от собствено пространство за артиста и изследват неговата разнопосочна вътрешна динамика. Съвместната изложба на Ина Валентинова и Кая Ценкуловска създава визуалната среда, която въвежда публиката в този (само)познавателен процес.

ДЕСИСЛАВА ТЕРЗИЕВА — Ничия земя
8 декември, Swimming Pool

„Ничия земя“ означава както „област, която не е подходяща или използвана за обитаване“, така и „неопределено или неопределимо място или състояние“. Десислава Терзиева свързва подобна въображаема територия с преживяването да бъдеш имигрант в чужда страна. Тя изследва българската диаспора, използвайки личния си и семеен опит като леща, през която добавя към един по-голям и постоянно развиващ се разказ. По нейни думи:

„От близо три десетилетия слушам отчаянието на баба, че семейството ми е емигрирало в „ничия земя“, както тя я нарича… Прекарвайки по-голямата част от живота си напред-назад между два противоположни свята, сравняването и съпоставянето са се превърнали в нещо постоянно. Има странна прилика между забравените градчета в България и някога оживените, а сега изоставени квартали на Детройт. Виждам и паралели със София: занемаряване, предпочитане на новите срещу поддържане на старите сгради, бързи и лесни ремонти вместо качествени, и т.н. В наблюдението на контрастите, може би се опитвам да намеря и помирение…“

ПЛАСТ-ТОНИЯ
8 декември, Топлоцентрала

Пласт-тония е антиутопичен поглед върху Земята, преживяла апокалипсис вследствие на глобалната екологична криза. Кои са оцелелите? И как изглежда светът им днес? На планетата действа нов ред. От “Горе” потисничеството никога не е било толкова жестоко, а рестрикциите – така крайни. Подчинението е условие за оцеляване, а все по-бледият спомен за “живота Преди” се прокрадва примамливо само в уморените сънища. За пласт-тонците няма връщане назад, и след почти две години танцовият спектакъл „Пласт-тония“ се завръща на сцена в арт сърцето на София – Топлоцентрала, не пропускайте тази вълнуваща среща!

М на режисьора Фриц Ланг
10 декември, Дом на киното

30-те години на 20 век са особено време. Време на политическо, социално, идеологическо напражение. В изкуството от това десетилетие продължава да надделява основно темата за травмата от Първата световна война и последиците от нея. „М“ (на немски: M – Eine Stadt sucht einen Mörder) е криминален трилър от 1931 година. Това е първият звуков филм на режисьора от австрийски произход Фриц Ланг. Сценарият се основава на действителен случай и е написан от самия Ланг и съпругата му Теа фон Харбоу. Той описва преследването на сериен убиец на деца едновременно от полицията и от престъпен картел, действащ в същия град. Филмът се отличава с много кинематографични нововъведения, включително използването на дълги, плавни фартове на камерата и музикален лайтмотив, който главният персонаж си подсвирква при извършаване на престъпленията си. Считан за вечна класика, филмът е смятан от Ланг за негов опус магнум. Смята се, че е един от най-великите филми на всички времена и оказва незаменимо влияние върху съвременната криминална литература и трилъри.

Курс по ситопечат
11 декември, Sito Studio

Какво да правиш в неделя? Започваме с полагане на емулсия, след това експониране, подготовка и действаме… Хващаме те за ръка и отиваме в Sito Studio!

Начинаещите ще имат възможност да печатат с едно лично изображение в един цвят с размер до А3+ върху текстил или хартия. Хартията е осигурена от тях, а ако желаете, можете да донесете свой плат, торби или тениски. Приблизителният брой успешни копия, които ще имате е поне 5 за текстил/10 за хартия (неуспешните могат да бъдат повече). Изображението, което ще печатате, трябва да подготвите предварително и да изпратите до два дни преди курса на hey@sito-studio.com. То може да бъде вектор или растер, дигитално нарисувано или сканирана рисунка, достатъчно голямо като размер.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *