Събития за седмицата: 31 октомври – 6 ноември

Една селекция без тикви, вещици и паяжини

0 коментара Сподели:

През последните години Хелоуин с пълна сила навлезе на родна територия. Макар да сме с две ръце за повече поводи за парти, решихме, че има толкова много тематични събития за празника на Вси Светий, че по-добре въобще да не ги започваме. Затова в селекцията ни тази седмица присъстват само не-хелоуински предложения. Водим те на две супер впечатляващи изложби, хващаме последната прожекция на филма към “To Me, To You”, и се учим на цианотипия.

MULTICOLORVERSE – солова изложба на GLOW
31 октомври, Depoo

Със самостоятелната си изложба MULTICOLORVERSE визуалният артист Николай Петрoв – GLOW представя своя аналогов прочит на концепцията за пренасяне в “паралелна вселена” тук и сега. Можем да станем свидетели на аудио-визуално преживяване, фокусирано върху връзката между цветовете, формите, възприемането на заобикалящото ни пространство и възможността на изкуството да отваря врати към нови светове без използването на дигитален медиум. Изложбата e създадена под формата на единна, интегрирана в галерията “walk-in” творба-инсталация, в която подът, стените и таванът се превръщат в платна, а изложбената зала – в метафоричен полет към създадената от автора вселена от цветове, форми и звуци.

To Me, To You documentary – последна прожекция
1 ноември, Дом на киното

Разказахме ти за страхотната имерсивна изложба на Михаела (Stalker Since 1993) и Борислава (Borislava MadeIt) Караджови. Целият арт на изложбата е подписан с болката, страха, гнева, апатията, примирението, отчуждението, самотата, безсънието и още хиляди състояния, които демоните ни изравят от най-свидните кътчета в нас, за да ни покажат, че сме уязвими. Ще се проследи трънливият и много грозен път, по който краката ни мислено късат всеки един чифт обувки, опитвайки се да преминат от там и стигнат заветното “добре съм, наистина съм добре”. Филмът към тази искрена изповед можеш да гледаш за последен път този вторник в Дом на киното.

Вътрешно небе – изложба на Габор Мате
3 ноември, Gallery Synthesis

Благодарение на Галерия Синтезис и Институт Лист – Унгарски културен институт тази седмица ставаме свидетел на великолепната изложба на унгарския фотограф Габор Мате – „Вътрешно небе“. Тя проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Успехът, щастието и желанията на децата висят на тънка, изплетена от родителите нишка. Aко приемем, че бъдещето принадлежи на децата, тогава залогът за него е в ръцете на родителите им. Има ли значение дали детето е израснало в семейство на разведени родители или на родители, които са останали заедно въпреки всички трудности? Каква следа оставят семейните взаимоотношения в душата на детето? Чрез езика на фотографията Габор Мате търси отговори на тези въпроси, като дава думата на децата.

Работилница по цианотипия
5 ноември, Sito Studio

Цианотипията е фотографски процес, който се е използвал за репродукцията на документи, рисунки и чертежи. Другото му наименование е блупринт (син отпечатък), поради силната синя тоналност на получените изображения, а третото – бабата на ксерокса . По време на уъркшопа, който организират от Sito Studio можете да си донесете негатив от снимка, който ще принтирате на място или може да им изпратите снимка предварително, за да ви направят такъв. Тъй като процесът е базиран на пряк контакт (размерът на получения принт е равен на донесения негатив), е препоръчително да занесете  големи негативи. А ако това ви се струва прекалено сложно за изпълнение, то бихте могли да използвате техните шаблони и растения, които са приготвили на място в студиото, и така да композирате своя уникална фотограма или да ви снимат на място.  Какво получаваш: нови знания, приятно време в артистична атмосфера + 5 твои дизайна/фотографии/фотограми (размер А4+) върху качествена арт хартия с воден знак.

А тук са сезонните предложения на любимите ни ресторанти

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *