Как да разбереш „Чернобил“ още по-добре

Чернобилската авария, радиацията и ефекта ѝ върху планетата в няколко откровени страници

0 коментара Сподели:

Ако и ти си бил „залепен“ за екрана, когато излезе сериала „Чернобил“, тогава сигурно си изумен как всъщност се развиха събитията. И макар ядрената експлозия от 1986 година да е останала в спомените на много хора, все още има много неяснота и мистерия по този въпрос. Благодарение на създателя на сериала Грег Мейзин, много хора започнаха настървено да се интересуват от тази обширна тема.

С идеята да задоволим любопитството на всеки фен,

подбрахме няколко книги, които ще добавят допълнителна светлина не само върху реалния чернобилски взрив, но и по отношение на радиацията и ефекта ѝ върху планетата.

ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА
Светлана Алексиевич

Разбира се, започваме с книгата, която до голяма степен е вдъхновила Мейзин за сериала. Алексиевич посвещава години от живота си, за да разговаря с оцелелите от това бедствие. През очите на човечността, тя представя какво е да загубиш приятел, родител, съпруг или близък в чернобилската катастрофа. За тази книга Мейзин казва: „Сърцераздирателно четиво. Неслучайно г-жа Алексиевич е носител на Нобелова награда“.

БЪЛГАРИЯ В ОБЛАКА НА ЧЕРНОБИЛ
Киро Киров

В сериала лесно виждаме чуждата адаптация на събитията, но как те се отразяват на нас през тези социалистически години? Киров стъпва на здрава научна основа, за да разкаже какво ни е било спестено, какво преувеличено и какво реално рефлектира върху бъдещето на родните атомни електроцентрали. Наистина интригуващо четиво с по-задълбочен поглед по темата.

Виж повече: „Чернобил“ – сериалът, който ще ви накара да се разтреперите

СВЕТЪТ БЕЗ НАС
Алън Уайзман

В този световен бестселър авторът ни сблъсква челно с грозната действителност. Последиците от човешките грешки спрямо природата и Земята като цяло, сред които е и чернобилската драма, са опустошителни. И макар Уайзман да е убеден в лечебните способности на природата да се възстановява, все още съществуват доста демонични сценарии за бъдещето. Да, полски цветя разцъфват в Чернобил, но отново опираме до въпроса: „Къде се намес(т)ва човекът в тази картинка?“. Авторът си е направил труда да проучва, пътува и размишлява, така че си струва да бъде прочетен.

Виж повече: Още пет филма за Чернобил

ПОСЛЕДНАТА ЛЮБОВ НА БАБА ДУНЯ
Алина Бронски

И от доста сериозните, дори тежки четива, минаваме към една по-лека история за отражението на радиацията в живота на една баба. Селцето Черново е съвсем близо до катастрофата в Чернобил и тази симпатична баба не дава и пет пари, че се завръща в опустошения си дом. Тя е мъдра, силна и практична и повече от всичко обича дома и съседите си. Бронски вплита много хумор в иначе трагични ситуации и ни кара да заобичаме баба Дуня с цяло сърце.

ПОСЛЕДНИЯТ ОРАКУЛ
Джеймс Ролинс

Един такъв книжен подбор няма да е същият без малко трилър с елемент на фантастика. В тази увлекателна история Кралят на трилъра замесва Делфийския оракул, Доктор Менгеле, Чернобил, Вашингтон и Индия. Играе си с научни данни за аутистите, гадателите и учените, като всичко това е една завладяваща смесица от екшън и мистерия. Както почти всеки роман на Ролинс, и този няма да те остави безучастен.

Още книжни препоръки тук: https://taziknigadotcom.wordpress.com/.

Easy Like a Sunday Reading: Да се влюбиш в дупка между зъбите

Easy Like a Sunday Reading: Смехът на забравата

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *