Събития за седмицата: 24-30 октомври

Пакости, лакомства и черпак култура

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата

Още един месец неусетно се изтъркулва между пръстите ни.

Ако и тази седмица си жаден за приключения и нови усещания – we got you covered. Седмицата в града е изпъстрена с всякакви събития – шмугваме се на топло в някои от любимите си локации, посещаваме една чисто нова, откриваме нови светове чрез киното, а накрая се настройваме на Хелоуин вълна с фестивал, обещаващ да събере едни от най-готините български творци баш на стъргалото.

Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати
24 октомври, Gallery Synthesis

Изложбата T(h)races на Владимир Василев приключва с поанта, което определено значи много, имайки предвид каква беше съпътстващата програма. Над 20 фотокниги на водещи съвременни български фотографи, издадени основно през последните 10 години, ще можем да разгледаме днес. Селекцията включва емблематични книги като: Kitchen Stories from the Balkans на Евгения Максимова, портрет на Балканите през кухни от десет балкански страни, които отразяват идентичността на обитателите си; Баба на Веселина Николаева, документ за лична история в рамките на голямата, която проследява живота на прабабата на авторката, родена през 1902 година и починала на 102 години, свидетел на всички важни събития в историята България през миналия век; и отдавна изчерпаното второ издание на книгата на Никола Михов – Forget Your Past, която преследва съдбата на 14 от най-значимите паметници от времето на комунизма от построяването им до наши дни.

After Work Social Club: Motto Confidential
26 октомври, Motto

Престъпни хроники, сценарии, изпълнени с насилие, сексизъм и алчни антигерои са само няколко от характерните за филм ноар белези. Това, че филмите в жанра рядко свършват добре, е сякаш метафора за злините на обществото, моралните конфликти и несправедливостта на времето. Нашият сценарий заплитаме на територията на Motto – локацията за събития на ул. 6 Септември, където познаваме и последния ъгъл. Вдъхновено от старите криминални комикси и лентите в жанра Филм ноар от 40-те години на миналия век, партито ни превръща в герои от страниците на ретро криминална история. Очакваме те, както винаги, в сряда след работа.

Доса́ми – Откриване на Ново Пространство за Изкуства
27 октомври, Улица Искър 16

Като любопитни градски изследователи, винаги сме с наострени уши за откриването на нови пространства. Този четвъртък се запътваме към ул. Искър 16, където отваря врати място, на което да се скъси дистанцията между любителите и наблюдателите с творците на по-съвременните изкуства. Доса́ми обещава да е непрекъснато променящо се място за изложби, събития, курсове, уъркшопи и споделено пространство за творчество за артисти. Откриването ще се състои в две части: джаз концерт на Blunea, които ще представят част от своят нов авторски албум Blunea Jazz Strings и Изложба на селектирани работи на първите артисти, които се включват в проекта.

Mish Mash Fest – Halloween edition
29 и 30 октомври, пл. Славейков

Уикендът ще бъде оцветен от закачлив и весел есенен фестивал в сърцето на града. Mish Mash Fest – Halloween edition ще се проведе на 29 и 30 октомври на любимия площад „Славейков“. Организаторите отново събират цветните таланти на най-добрите български дизайнери и творци за нова среща с много красиви неща, които са приготвили специално за вас. Входът е свободен – носете само доброто си настроение на този шарен и усмихнат празник на таланта и добрия вкус!

Прожекция DALÍLAND
29 октомври, Дом на киното

Историята на лентата  разказва за необикновения брак между испанския художник Салвадор Дали и неговата властна съпруга Гала. Действието се развива в Ню Йорк и Испания, годината е 1973-та. Историята е разказана от гледната точка на Джеймс, млад асистент в галерия, решен да се прочуе в света на изкуството, помагайки на ексцентричния художник да се подготви за голямо шоу. Филмът се фокусира върху по-късните години от съжителството им, когато тяхната привидно непоклатима връзка започва да се пропуква.

Свобода на ръба – един филм за пънк и скейт културата у нас

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *