Събития на седмицата: 17-23 октомври

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата (1)

Октомври е прочут като най-зловещия месец от годината. На нас пък ни е весело, защото от толкова вълнуващи събития не ни остава и минутка свободно време – тази седмица те чакат изложби, концерти и кино и дори навън времето да се мръщи, има къде да се мушнеш на топло, било то в големите концертни зали или в уютните алтернативни пространства.

Остави бурите да вилнеят на воля и се гмурни в богатия културен живот на столицата:

Колите, с които нахлухме в капитализма
18 октомври, НХГ

Националната галерия е домакин на изложба и документален филм, които  не разказват историята на автомобилостроенето в социалистическите страни, нито пък имат ретроспективен характер. Борис Мисирков и Георги Богданов, с присъщото им чувство за хумор, своеобразен визуален език и очевидна любов към колите, изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните притежатели в наши дни. Тези коли са в музейни експозиции или частни колекции, а нерядко можем да ги видим да се движат и по улиците на големите европейски градове. Чрез богатата палитра от образи на техните собственици, обединени от общата им страст към социалистическата кола, минало и съвремие се преплитат, допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата. Колосите на това време ще можеш да разгледаш до 27 ноември.

[mer]mory “exhibition and experiences“
20 октомври, Subcultura Social Gallery

Изложба, работилница, пикник в галерията, фото стена и още много те очакват на ул. Герлово 3 – адресът на Subcultura Social Gallery. Три съвсем различни момичета – Камелия Христова (сkyka), Жана Миткова (jeannelefthand) и Маргарита Димитрова (SUBCULTURA ) преплитат талантите си на дизайнер на плетива, илюстратор и продуктов дизайнер в едно събитие, обединяващо любовта към морето, водата и вечния блян към голямото синьо. Самите те казват:

„Морето е част от нас и ние сме част от морето, свързани сме с водата, свързани сме с безгрижните летни вечери, соления въздух, приятелските разговори, лекотата на дългите дни и безвремието на безкрайния хоризонт, а когато момента е вече някъде другате, единственото, което остава е спомен, спомен за щастие и аромат на какаово масло. Този спомен имплементираме в колекция, трибют на морския блян, която да ни топли в меланхолията на зимата, като къс момент затворен в парче изкуство.“

Във Facebook страницата на събитието можеш да следиш за работното време и актуалните занимания, в които можеш да се включиш.

Dead Man’s Hat – Концерт На Тъмно
21 октомври, Топлоцентрала

През октомври се задава вторият концерт на Dead Man’s Hat, който ще чуем потънали в тъмнината на платформата Unseen Scene. Ще оставим музиката да докосне границите на възприятията ни и ще се потопим в изследване на най-фините си усещания. През пролетта ти разказахме за тази серия от събития на тъмно, която преплита работата на музиканти със сетивно въвеждане и аудиовизуална инсталация, подготвени от Съюз на слепите в България, Inner Theater Company и Инсталация на забравата. Все още запленени от емоцията от събитието тогава, те каним и този път да станеш част от това събитие. Местата са ограничени и ще бъдат само 70, а зад идеята и изпълнението стоят Калина Павлова, Диляна Курдова, Деян Петров, Петър Йорданов – Бъни, екип Концерти.бг. Можем само да им благодарим!

FOOTPRINTz 10 Years Anniversary
22 октомври, Sofia Live Club

Любимците ни – тези, които ни карат да се движим в ритъм, които изтъркват подметките на кецовете ни, които вливат музиката във вените ни и разтърсват телата ни – FOOTPRINTz стават на 10! И по този радостен повод ни карат на ярко събитие в Sofia Live Club, за да отпразнуваме заедно  всички моменти, в които правим това, което обичаме, и да адресираме най-важните неща в нашата хип-хоп култура. Да се забавляваме и да градим забавлявайки се! Вратите на клуба отварят в събота в 20 часа, а танците ще са цяла нощ!

100 години Джуди Гарланд: Прожекция на „Магьосникът от Оз“
23 октомври, Дом на киното

Предлагаме приказен завършек на седмицата, който да вдъхнови и украси началото на следващата! На 23 октомври отбелязваме 100 години от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд. Безкрайно красива, считана за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд, гледаме на голям екран в неделя в Дом на киното! Венец на събитието ще бъде специалната прожекция на митичната лента „Магьосникът от Оз“ на реж. Виктор Флеминг! Филмът по едноименната книга на Лиман Франк Баум е създаден през 1939 г. и е отличен с две награди „Оскар“: за най-добра музика и за песен. Освен това има три номинации за „Оскар“: за най-добър филм, арт режисура и специални ефекти, както и номинация за „Златна палма“ от кинофестивала в Кан. Онези зрители, които не са гледали филма до този момент, ще имат уникална възможност да се възползват от мастерирано, дигитализирано копие за голям екран.

Editors’ Choice: вкусове, аромати, цветове

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *