Изкуство или не: примерите, които ни карат да ококорим очи

Красотата е в очите на гледащия, чувството за хумор също

0 коментара Сподели:
art

Септември е. Столицата ни бавно се пълни с уморени летни отпускари, запалени по енергийните напитки ученици и най-важното – отдадени културтрегери. Не на шега – официално културният сезон започна и ни предстоят поне девет месеца, изпълнени с постановки, нови филми, фестивали, изложби и всичко що е арт, за което може да се сетиш. Тук обаче идва големият въпрос – кое е изкуство?

Да викаме ли „Еврика!“ ако видим Иво Димчев да тича гол по „Раковски“ или да останем в мълчание пред турската тоалетна, с която скандалният Давид Черни представи страната ни на чешкото председателство „Ентропа“?

Да си признаем – не сме сигурни, но сме ти подготвили някои примери, които ще те усмихнат и замислят над въпроса – какво е искал да каже авторът.

Готов ли си?

Краставичката и други подробности

Сега искаме много внимателно да си представиш следната картинка – вървиш си ти в един жарък следобед, в Окланд, Нова Зеландия примерно, хапваш си бургера, зяпаш произведения на изкуството, от които грам нищо не разбираш и изведнъж ти хрумва гениалната идея – що да не метнеш една кисела краставичка от бургера на тавана? Ей така, да видиш дали ще се залепи, да наблюдаваш дали някой ще разбере или просто, защото тази краставичка е толкова гадна, че си я изплюл и няма къде да я хвърлиш, та… сещаш се.

Мяташ я в небитието пък каквото стане. Според нас точно това е направил Матю Грифин, който обаче не са нарекли абсолютен безхаберник, а са го обявили за супер гениален пич. Не само това, еми неговото „произведение“ от краставичка, залепена на тавана на галерията е описано така: „Произведението на стойност 10 000 новозеландски долара, състоящо се от едно резенче кисела краставичка, откъснато от чийзбургер на „Макдоналдс“ и хвърлено на тавана на художествена галерия в Окланд, е умишлено „провокативен жест“, предназначен да постави под въпрос какво има стойност“. Да правилно си ни разбрал – киселата краставичка в момента струва точно тази сума, а цялото нещо е наречено „супер изкуство“. Един от неразбиращите гениалността на творбата коментира, че като тийнейджър полицията го е изгонила от „Макдоналдс“, защото е направил това, а сега то е изкуство. Времената и нравите се променят, но както казваха нашите баби – туршията е вечна, а вече явно и доста скъпа.

Бананът и италианците

Винаги сме знаели, че италианците имат чувство за хумор. Те според нас даже са измислили хумора, защото след толкова паста, вино и красиви жени, то ти остава само да се усмихнеш широко. Чудим се обаче как след Микеланджело, Леонардо, Донатело и Николо Пизано се появи Маурицио Кателан?

Появи се, залепи един банан на една стена с едно тиксо и стана световно известен.

Говорим за скандалната творба на италианския художник Маурицио Кателан, озаглавена Comedian – зреещ банан, залепен с тиксо към стената на галерията по време на Art Basel в Маями през 2019 г., който беше продаден за 120 000 щатски долара. Това не е всичко обаче – след тази колосална „шега“, бананът беше изтръгнат от стената и изяден от нюйоркския пърформанс артист Дейвид Датуна.

Значи това са едни креативни млади хора, които лепят, ядат и си разменят един банан. Не ни разбирайте погрешно – сигурни сме, че изкуството тук прелива от всяка пора на това велико арт събитие, ние обаче не можем да го обясним на леля Пепи от плод зеленчука под нас. Просто не става.

Светещи очи в български реализъм

Акостираме и на родна територия, където ни очакват щедро такива арт проекти, че не знаем откъде да започнем. Разбира се ще прескочим соцреализма и разнообразието от портрети на целуващи се партийни величия и ще преминем напред.

„Очите на паметника на Цар Самуил вече не светят“ –

това е репликата, която през 2018 г. ни помогна най-после да заспим спокойно. Става дума за скандалния паметник на Цар Самуил (997-1014), който тогава беше открит до базиликата „Света София“ по повод честванията на 1000 години от смъртта на великия български владетел. Автор на скулптурата е Александър Хайтов, който обаче пропуснал да спомене на Общината „малката подробност“, че е планирал очите на скулптурата (внимавайте!) да светят. Те обаче светеха толкова зловещо и неестествено нощем, че лично ние изпитвахме не възвишен трепет, а сериозен ужас, когато минавахме в късните часове през „Света София“.

Сега съгласете се, че да вървиш и самият Цар Самуил да те гледа в мрака със светнал поглед не е особено безопасно и арт. Ето защо Общината „угаси“ очите, но споменът за тях още плава в софийски културни вечери. Суров народ – сурово изкуство са казали древните.

Ах, този секси дракон

Когато не сме сурови, а пием например и решаваме да направим някоя и друга скулптура нещата рязко променят своята посока. Че какво върви по-добре от една ракийка и една сгодна женица?

Българите обожаваме любовта и точно затова, когато разказваме народни приказки и легенди, изглежда си ги представяме малко по-така.

През 2021 г., най-коментираното арт произведение не беше някой велик проект на Христо Явашев, а един змей и една мома, застанали в… да кажем леко неудобна поза. Скулптура на мома и змей в санданското село Пирин определено разбуни социалните мрежи, а някои дори я определиха като „неприлична“, защото гледана от определен ъгъл, наподобява фелацио. „Няма такова нещо. Вижда се, че момата целува ръката на змея“ – беше категоричен тогава авторът на произведението, учителят по рисуване от Свиленград Радко Бъчваров. Кметът на селото също защити арт проекта, а ние те съветваме да провериш в социалните мрежи това изкуство как ти се струва.

За финал ще кажем само едно – всяко произведение, което е естетически издържано или пък не, което има дълбок социален замисъл или пък не, и което води до емоция, предизвикваща реакции може да бъде наречено изкуство.

Някои гафове – също, стига гледната ти точка да е достатъчно широка. За стойността и ценностите вече можеш да прецениш и сам. Красотата е в очите на гледащия, чувството за хумор също. Желаем на всички креативен септември и да се опитаме да не се взимаме толкова на сериозно. Понякога и една усмивка ни стига да
кажем

– this may not be art, but it made my day!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *