Пет златни правила, за да говорите с кучето ти на един език

Твоят домашен любимец е нов член на семейството ти, а ти искаш да му дадеш най-доброто обучение? Разказваме как

0 коментара Сподели:

То е пухкаво, сладко и малко. То е най-якото кученце, което си виждал някога, и ти просто не можа да му устоиш и да не го доведеш вкъщи.

В началото естествено имахте своя розов период като във всяка връзка,

в която той изяжда чехлите ти и всичко, което е в радиус от пет километра, а ти само миловидно му се усмихваш. След това обаче дойде и кучешкият пубертет (да, има такова нещо!) и нещата рязко загрубяха. То порасна, а апартаментът ти се превърна в огромна тоалетна, игрова зала, терен за 1001 бели и какво ли още не. Преди да си помислиш, че е било най-голямата грешка да си вземеш куче, веднага ще те опровергаем и ще ти кажем да не прибързваш с изводите – просто с твоето доги трябва да заговорите на един език. Ако се чудиш какви са първите стъпки, за да постигнеш добро домашно обучение, преди да се обърнеш към експерт – разказваме ти ги сега.

A good relationship is a strong relationship

Първата и най-важна стъпка е да заздравиш емоционалната връзка с твоя домашен любимец. Те са уникални същества с много чувствителна душа и повярвай ни – твоето куче те усеща по-добре и от най-добрия ти приятел, гаджето или мама. Затова прекарвай време с него, седейки спокойно един до друг, гали го, говори му, лежете на дивана заедно

и остави то толкова да свикне с теб, че безпогрешно да разпознава всеки нюанс на тона ти.

Награди го, когато се е справило добре, и го порицай, когато е направило нещо лошо и НИКОГА, ама никога не бъди слаб в тази посока. Затвориш ли си очите за някоя беля, дори само веднъж – считай я за позволена.

Научи го на търпение

Обучението на кучета е свързано с търпение и повторение, а преподаването на кучешки трикове може да им помогне да се научат как да чакат търпеливо (или да работят) за награда. Научи го да чака пред паничката си, докато не кажеш „да“, и да стои на едно място, когато кажеш „не“. Ако успеете заедно да усвоите търпението, няма да е проблем кучето ти да те изчака търпеливо пред магазина, докато пазаруваш, а ти няма да имаш проблем да го чакаш, докато подушва поредното листо, нали? Все пак приятелите трябва да са толерантни и търпеливи.

Помогни му да изразходва излишната енергия

За особено хиперактивните кучета триковете могат да помогнат да изразходват енергията си и да им отделят специално време за упражнения и движение, което може да доведе до намаляване на деструктивното или досадно поведение. Трябва много внимателно да си проучил породата, която избираш за твой домашен любимец.

Някои кучета просто имат нужда да тичат 24/7,

други могат да те чакат спокойно на дивана вкъщи, докато си на работа, но при всички положения трябва да се грижиш кучето ти да е активно. Повече изразходена енергия – по малко бели. Гарантирано е!

Как го правят треньорите

Изреждаме ти няколко методологии или някои от най-популярните методи за обучение на кучета, използвани от не един и двама кучешки гурута – позитивна подкрепа, научнообоснована тренировка, следяща алгоритмите за възприемчивост, обучение по метода алфа-куче или господство, обучение на базата на взаимоотношения или емоционална привързаност и реакции. Каквото и да избереш обаче – не разчитай да го приложиш сам.

Можеш да прочетеш за всяка една от техниките, но тук специалистът е задължителен.

На каква възраст трябва да започнат кучешките трикове?

Съвсем малките и младите кученца имат кратък период, за който задържат вниманието си, но все пак можеш да започнеш да ги учиш на „седни“, „тръгни“ и „стой“ на възраст между 7 и 8 седмици. Официалното обучение на кучета традиционно се отлага до 6-месечна възраст, но както казват – всяко „дете“ си е различно, така че спрямо твоя любимец трябва внимателно да прецениш кога да започнеш с трейнинга.

Ако пък искаш да научиш всичко за домашните любимци, което би ти било полезно, да заведеш кучето си на мега готино парти, да го запознаеш с негови дружки, с които да тича волно в неделния следобед – каним те на Dog Fest 2022! Ще те очакваме в неделя, 25 септември, от 14:00 часа в Кучешкия парк (Южен парк 2). Ще имаш възможност за среща с изложители и специалисти в областта, ще можеш да разбереш кои са най-добрите продукти за твоето куче, ще можеш да се включиш в каузите на приютите, да станеш дарител или да научиш какви са другите възможности да помогнеш или да осиновиш нов член на кучешкото си крю. Не пропускай!

За още бау-бау теми – виж 12 най-известни кучета в киното

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *