Ловим истории през призмата на обектива

Четвъртото издание на любопитната поредица на In Globo ни кара да се фокусираме върху майсторите на фотографията

0 коментара Сподели:

В началото на XX век норвежкият драматург Хенрик Ибсен казва:

„Хиляди думи не оставят същото дълбоко впечатление, както едно единствено дело“.

След смъртта му през 1906 г. този цитат е перифразиран в един от най-използваните изрази днес: „Една снимка казва повече от хиляда думи“. Героите в четвъртото издание на поредицата събития „Ловци на истории“ – „Истории в обектива“ ще се опитат да ни докажат точно това твърдение.

InGlobo отново ни събира, този път за ново приключение.

Четвъртото събитие от поредицата „Ловци на истории“ ще ни срещне в края на септември с вдъхновяващите истории на четирима майстори на фотографията. Събитието ще се проведе с изкусни водещи – главният редактор и водещ на подкаста на InGlobo Свилен Георгиев и ководещият на подкаста InСтории, видеографът и документалист Мартин Граховски.

Te ще ни запознаят отблизо с четиримата фотографи, жури във фотоконкурса на National Geographic, които ще ни преведат през различни истории в процеса на снимане.

Ще говорим за корените на любовта им към фотографията, за това какво научават за себе си и света чрез снимките, за връзката им с хората, но и за свързването със заобикалящата среда, за суровата красота на снимките и за бъдещето на фотографското изкуство.

Те ще разкажат и за това какво ги е впечатлило сред участниците в конкурса и на какво са базирали избора си за победителите в него.

Първият обектив, през който поглеждаме, е този на Димитър Караниколов. Той е архитект, пътешественик и фотограф. Кадрите му ни позволяват да обиколим света и по-интересното – да го видим и от птичи поглед. Той смята, че най-добрите снимки са не само визуално издържани, но и разказват интересна история с интересен герой, имат съдържание. В последните няколко години пътува на специализирани фотографски експедиции в опит да заснеме автентични места и хора и непознати гледни точки със своя дрон.

След него на сцената ще се качи Вера Гоцева – Ломовера. Вдъхновителка и истински професионалист, тя е журналист и фотограф с 20-годишен опит. Води иновативни курсове и обучения по фотография и групови фотоаналитични опити. Изнася публични лекции в различни формати като TED и Creative mornings и гост-лекции в университети.

Щастливото номер три се пада на Стоян Ненов. Той е фотожурналист с над 20-годишен опит. Започва кариерата си в български ежедневници, а от 2003 г. е фоторепортер на агенция „Ройтерс“ в България. Отразявал е широк кръг събития в страната и чужбина – новини от горещи точки, социални репортажи, както и множество спортни състезания. През 2016 г. е част от екипа на агенцията, спечелил „Пулицър“ за заснемането на бежанската криза в Европа.

Специален гост на събитието ще бъде и Хайме Рохо – фотограф на National Geographic със страст към дивата природа, опазването на околната среда и вълнуващите истории, който се надява някой ден снимките му да се превърнат в инструмент за създаване на нови защитени територии. Като фотограф често си сътрудничи с екологични организации и правителствени агенции по цял свят.

В InGlobo обичат човешките истории, представени в разнообразен контекст, от различни гледни точки и дори през въздействащата среда на изкуството.

Ние нямаме търпение да чуем и видим историите в обектива и сме сигурни, че за пореден път събитието ще бъде на най-високо ниво!

За още едно знаково събитие: Шок! Бомба! Фалшивите новини съществуват

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *