Ако Родопите можеха да говорят…

Определено имат какво да ни кажат. Наша отговорност е да ги послушаме

0 коментара Сподели:
Родопи

Брук Хемптън казва, че животът е по-малко гаден, когато му добавиш планински въздух, огън, малко тишина и спокойствие. Родопите са магия, която не спираме да преоткриваме при всяка удала се възможност. Те вливат в съществуването ни пленителна гама от природни чудеса, включваща много растителни и животински видове, непознати за повечето хора. Поради специфичния ландшафт и огромните скални масиви през вековете това място се е превърнало в райско кътче с изключително богато биоразнообразие.

Според някои в Европа няма по-разнообразно по флора и фауна място.

Докато пътуваме, природата се мени пред очите ни в толкова различни форми – гъсти иглолистни гори, свободно разхождащи се коне, ябълкови дървета… В Родопите се намират останките на много антични и средновековни крепости, а след всеки завой те очаква нещо още по-вълнуващо.

Чети надолу, защото ти разказваме за една великолепна инициатива под надслов “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“. Ангел Симитчиев създава албум, в който преплита гласът на дивите животни с електронна музика. Ембиънт траковете в албума ще ти помогнат да се концентрираш каквото и да правиш през деня. Музикалният призив, който можеш да откриеш на сайта им, включва 8 песни.

Богатото биоразнообразие на Родопите

Огромният лабиринт от ридове с различна дължина и посока, с дълбоки речни долини и котловини се дели на Западни и Източни Родопи. Западните са по-високи, с типично планински релеф, докато Източните са хълмисти и сравнително по-ниски.

Планината е известна с невероятно богатото си биоразнообразие –

по живописните планински склонове се срещат множество диви животни и растителни видове като балканска дива коза, кафява мечка, глухар, скалолазка, трипръст кълвач, пеперуда Аполон, орхидея, както и много други забележителни видове. Тук се срещат и гнездят много световно застрашени видове птици като това е единственото място в България, където гнездят трита вида лешояди, срещащи се у нас – белоглав, черен и египетски.

Защо е важно да опазим екосистемите тук

Балансът, нужен за опазване на застрашените видове в района, е много крехко понятие. Насърчаването на незаконни действия и личните интереси не трябва да бъдат поставяни над целта да съхраним богатството, което имаме. Разположени на кръстопътя на европейския и азиатския континент, повлияни от централноевропейския и средиземноморския климат и приютяващи разнообразни и девствени природни местообитания, Източните Родопи са дом на много животински видове. В района се срещат не по-малко от 4329 вида  животни, характерни за континентална Европа, Средиземноморието и Анадола, включително много редки, ендемични и реликтни видове. Действителният брой вероятно е по-висок поради ниската интензивност на мониторинга на различни семейства. Най-многобройни и изобилни са различни групи насекоми, от които може би най-обичани са цветните пеперуди и водни кончета, а най-страшни – хапещи, жилещи и отровни паяци, скорпиони, сколопендри, пчели и оси.

Природата знае най-добре как да се грижи за себе си, когато става дума за оцеляване и самоуправление.

Можем да ѝ помогнем като създадем подходящите условия – като премахнем диги и язовири, за да освободим реките, като намалим активното управление на популациите на дивата природа, като позволим естественото възстановяване на горите и като въведем отново видове, които са изчезнали в резултат на действията на човека .

Инициативите, които променят пейзажа

“Животните не могат да говорят. Те изчезват тихомълком. За разлика от тях, ние, хората, можем да заявим позиция”

– под този надслов стартира и социалната кампания на минерална вода „Велинград ALCALIA“ –  “Призив – в подкрепа на застрашените видове в Родопите“. Инициативата цели да насочи обществения интерес към проблема и да подпомогне разрешаването му, отправяйки зов за помощ чрез най-универсалния език – музиката. Природните звуци на Родопите оживяват чрез специално създадения за целта аудио албум “Призив”, съчетаващ атмосферна “ембиънт” музика и “гласа” на Родопски район и неговите обитатели. Компилацията е продуцирана и записана от музиканта Ангел Симитчиев и съдържа осем тематични произведения, които вплитат в себе си характерни звуци от дивата и живописна природа на този край. Албумът ще се разпространява в Spotify и YouTube, като всеки, който иска да подкрепи каузата може да го направи чрез слушане тук. От своя страна, минерална вода “Велинград ALCALIA” ще дарява средства за подпомагане на дейността на фондация “По-диви Родопи” – организация, която се грижи да запази естествения облик на Родопите, като не само защитава изчезващи видове, но и работи за възстановяване популациите на вече изчезнали такива.

11 световни събития, на които кралица Елизабет е станала свидетел

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *