Джинът и неговите малки тайни

Разказваме ти някои малко известни тайни за негово величество - господин джин!

0 коментара Сподели:

Той е като старо гадже – влюбили сме се в него от пръв поглед, познаваме всяко негово движение, всяка разновидност в настроенията и всеки вкус, който още ни кара да усещаме пеперуди в стомаха и наслада за всички сетива.

Мислим, че ни е ясен, и точно когато най не го очакваме – бум, изненада!

Той успява пак да ни развълнува, да ни впечатли и да извади от бутилката си още скрити факти. Той е карал хиляди да го обичат, да му посвещават поеми, а някой и цели преживявания сред бохемски компании. „Пия, за да направя другите хора интересни.“ е казал Ърнест Хемингуей, а ние знаем със сигурност какво е пил. Джинът е питие – герой на лятото, предпочитан, избиран и поръчван, но дали знаеш всичко за него? Подсказваме ти някои от малките му тайни, за да го заобичаш още повече.

Той го прави само с известни

Господин джин е религия и точно като такава има много последователи, а сред вярващите в него определено са и знакови исторически фигури. Сред тях е Уинстън Чърчил, който казва – „Джин и тоник е спасил повече английски животи от всички доктори в империята“.

Чърчил не само е възхвалявал джина, но го е консумирал изключително напоително.

Неговият любим микс бил комбинирането на джин с вермут, като историята кръщава тази комбинация с името коктейл „Мартинито на Чърчил“. Други популярни приятели на джина под формата на коктейли са „Чарли Чаплин“, „Ърнест Хемингуей“ и кой ли още не.

Пием за здраве

Не ни разбирай погрешно, не че искаме, но тя доктор Радева просто ни е забранила да пием вода и ни е изписала джин. Естествено, това не е просто така – джинът е създаден не като напитка за горещите месеци, а като лечебно средство в арсенала на традиционната медицина. Неслучайно негов откривател е именно лекар –  Франциск Силвиус от Лайденския университет в Холандия.

Той пръв описва получаването на напитката през XVII век чрез дестилиране на ферментирали зърнени култури,

по-точно на малцово вино, към което се добавят „плодчета“ от обикновена хвойна. Тя има силно ароматизиращи и лечебни свойства, а получената напитка той използва като лекарство предимно при бъбречни проблеми и коремни болки. Нашият човек нарекъл ликьора на хвойната – джинивър. Думата „джин“ произлиза от jenever на холандски, genièvre на френски и ginepro на италиански, като всичко това означава хвойна. Нататък се сещаш сам – джинът официално преминал от семейната аптечка към любимия ни рафт на бара.

Луксът му отива

Джипове, джетове, джинове. Това пеем по цял ден, защото се оказа, че част от най-скъпия алкохол в света са именно някои мнооого специални джинове. Белгийският Spring Gin Gentleman’s Cut е експлозия за небцето, струваща малко над 100 долара бутилката, английският West Distillery Burleighs London Dry Gin купуваме за 370 долара, а Nolet’s –

10-о поколение семейна холандска дестилерия, която произвежда своя джин с шафран, му е сложила пиперливата цена от 700 долара.

Деликатният Watenshi Gin е 2700 долара, а великият Jam Jar Gin Morus LXIV е оценен на 5200 долара. Негово величество джинът определено си знае цената и ние потвърждаваме, че има защо.

За още от хубавото – виж Историята пие джин от 1689

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *