Историята пие джин от 1689

Пътуваме във времето и носим магическия вкус на джина с нас

0 коментара Сподели:
Gin 1689

Имало едно време един Уилям, оглавил борбата на по-малките европейски сили против хегемонията на краля на Франция Луи XIV и сложил край на опитите да се наложи католицизмът в Англия.

През 1689 Уилям III Оран(ж)ски, вече крал на Англия и Шотландия, тръгва по пътя от Нидерландия към Лондон.

С името му са свързани много значими исторически случки, но не сме тук да говорим за международните отношения между държавите през XVII век. Пътуването му помага за разпространението на нещо, което днес приемаме за даденост, а именно ароматна напитка с прозрачен цвят и ботанически нотки. Говорим за негово величество джина, разбира се. Представяйки го в Англия, той променя хода на събитията.

Новото питие се превръща в голям хит и завладява всеки, който докосне устни до чашата с остър алкохол.

Днес ще ти разкажем за двама приятели от Амстердам, живеещи в днешно време, и ще разбереш каква е връзката между тях и този монарх. Поглеждаме напред към 2016, когато Александер Янсенс и Патрик ван дер Пийт тръгват на подобно пътешествие. Вдъхновени от порива да открият рецептата за джин от 1689 г. и да ни върнат до началото на историята на този алкохол, те поемат на пътешествие из прашни книги, закодирани съобщения и ронещи се страници.

След 18-месечно търсене двамата преоткриват една от най-ранните рецепти за джин в редкия раздел книги на Британската библиотека. Влизайки сякаш в  Джиндиана Джоунс и Похитителите на изгубените рецепти, се сблъскват един малък проблем. Откриват всички съставки, нужни за създаването на този еликсир, но количествата са закодирани. Авторите на книгата The Guild Company of Distillers  криптирали рецептата, което им гарантира, че само членовете на клуба могат да я пресъздадат.

Страхотни новини за производителите на джин от 1689 г., лоши – за нашите изследователи повече от три века по-късно.

Тайните на историята никога не остават неразгадани благодарение на изследователите, които никога не се отказват. И сега, през 2022, можем да се докоснем до джина, от който започва всичко. След като се сблъскват с криптираната рецепта, двамата приключенци отиват до Шидам, Холандия – родното място на джина, и привличат на своя страна една от най-старите и опитни дестилерии в Холандия, за да използва необятните си познания и заедно да пресъздадат джина.

Историята се повтаря… по наистина, наистина добър начин.

1689 е истински оригинал, той съчетава аромат на хвойна с деликатни растителни нотки – червена дюля, ябълка, кора от лимон и портокал, индийско орехче, анасон и карамфил. В неговите стъпки тръгва розовият джин, Queen Mary Edition, дестилиран с добавени ягоди и малини, следвайки рецепта, която също се намира в кодирания документ.

Да си част от историята е привилегия. Да опиташ този вкус – също. Чакал си 330 години за него – не го пропускай сега. Ще имаш възможност да се докоснеш до него за пръв път на 11 април в любимия rooftop – Kitchen 59.

Taste the Legacy. This is Gin 1689.

Фелия Барух, която търси истината в лицата на хората

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *