Задължителните места по криволичещите пътища на Касандра и Ситония това лято

MERAKI: гръцки; да правиш нещо от душа и с любов

0 коментара Сподели:
sitonia

Трите ръкава на Халкидики са нещо като лявата, дясната коронарна артерия и аортата в атласа по анатомия към сърцето на Гърция.

Тримата в колата не сме кардио хирурзи (и по-добре, защото как щяхме да лекуваме сърца, при положение, че собствените ни прескачат само при мисълта за октопод на грил), но за сметка на това умело оценяваме вкусовете, които като със скалпел прорязват прецизни линии по повърхността на небцето.

Редактор, фотограф и търговец влизаме в ролята на представителна Go извадка и тръгваме на обиколка с ясно набелязана цел –

да отсеем местата на Касандра и Ситония, в които си заслужава да забодеш вилица това лято. Всички тях ще намериш в две карти – специални издания, които в летните месеци акостират редом с любимия ти гайд по палубите на заведенията. А докато си на настоящия адрес, продължи нататък за акцентите от това пътуване, в което дните идват с появата на Костас, Янис или Никос сутрин рано в 13 ч., а залезите бележат средата на деня.

Списък с локации, сламена шапка с козирка, фотоапарат, тефтер – най-важното, което взимаме „на борда“ на Renault Captur за едноседмичното си проучване. Настроили сме се приключенски, защото знаем, че Гърция винаги изненадва с много повече от това, което си планирал, а ние сме планирали обиколка на около 100 различни локации в Касандра и Ситония. Ето защо се усмихваме доволно при новината, че от Renault ни предлагат да я направим с помощта на Captur.

Хибридният вариант на автомобила ни позволява да пътуваме в напълно електрически режим из малките гръцки градчета и използвайки горивото, когато се придвижваме по големите пътни артерии или криволичещите шосета на двата ръкава. Големият екран в купето прави навигирането супер лесно и дори нарекохме колата с нежно женско име помежду си, защото смарт характеристиките ѝ влизат в помощ като съвет от добра приятелка. Още в самото начало знаехме, че ни предстоят стотици километри, прекарани в път, но финалната равносметка щеше да покаже над 1000 км. Смело твърдим, че с Captur те не се усещат, а автомобилът се представя еднакво добре, когато трябва да спуска по прашни шосета, да „прескача“ градски неравности и да изминава десетки стабилни километри с висока скорост.

Касандра

Първият ръкав винаги е бил пристан за онези, които търсят най-доброто от двата свята – този на охолството в чинията и този, в който богатството на преживяването се измерва по пълнотата на кадъра, който преди всичко снимаш с очи и запечатваш завинаги в лентата на спомена.

Гледки, плажове и свободолюбивия полъх на морския вятър още се редуват с таверни, бийч барове и ресторанти, но тази година крайморското шосе отвежда и до някои чисто нови перли в рифа от заведения на ръкава.

Ако решиш да тръгнеш по стъпките ни в Касандра, докато си в Skala Fourka задължително се отбий в новото място на площада – GoZo. Огромно хале, тераса над морето, съвременна кухня, партита, коктейли и слогън, който в две думи обяснява всичко – Dine & Dance. Не забравяй да снимаш морето през входната врата!

Автентична кухня в близост сервират в Diamandis – таверната съществува в Siviri от 1938 г. и няма да сбъркаш, ако вечеряш прясна риба на залез точно тук. Ако за първи път криволичиш из уличките на Afytos, скачай първо в Notos – за коктейл или кафе, и гледка, заради която ще искаш да останеш завинаги. Thea Talassa препоръчваме не за първи път, но тази година мястото е с нова локация (в срещуположния край спрямо Notos на голямата морска тераса) и концепция – повече ресторант и по-малко таверна. В Strouboulis все така посрещат членове на голямото гръцко семейство и сервират великолепен октопод на грил. Ризотото им с морски дарове обаче намираме звезда на сезона! Ако морската ти обиколка из Касандра се чувства повече за бийч барове, отколкото за таверни, пусни се към паралията на Chanioti или Pefkohori, където сме сигурни, че ще намериш твоето място за цял ден джин-тоник близо до водата. Предвиждаме, че горещият спот това лято ще бъде Мamalouka Beach Bar, където освен със стилен бохо-средиземноморски интериор, те посрещат и с изпипано меню от модерни превъплъщения на класически гръцки рецепти. До Kriopigi си заслужава да се разходиш само заради великолепната кухня на Trizonni, където могат да те разплачат дори с текстурата на тарамата си.

Ситония

Че няма по-сини води от сините води на Ситония, знае всеки, в чийто поглед ръкава е криволичил поне веднъж. Аортата в гръдния кош на Халкидики изпомпва гледки на тласъци и захранва кръвоносната си система с въздишки.

Животът тук е гол, бос, мокър и солен и рядко има нужда от нещо повече от добър плейлист, който да оформи ритъма на движение в търсене на поредния сгушен плаж, поредната нарисувана от майстор-художник гледка.

Любимите ни две, снимки от които ще има да пускаш цяло лято на сторита, са: на уширението в шосето между къмпингите  Porto Elea и Akti Onirou, ако пътуваш в посока Vourvourou; по пътя между Kalamitsi и Porto Koufo тук – 39.97641247812395, 23.993134098999718.

Координатите на добрия вкус в Ситония, разказани в думи, изглеждат така: В Nikiti вечерята е в Arsanas на крайбрежната алея. Истинската идилия в тази част на ръкава обаче, е на около 8 км южно – в Isla Bar, до който ще те заведе един палав, но добре утъпкан път. Задължително се пусни до Neos Marmaras – самото пътуване ще ти достави страхотно удоволствие, заради красивите гори, които обграждат шосето и морето, което синее в дясно. Веднъж стигнал до стръмния град на мрамора, скачай директно в Ta Kymata на пристанището. Маси в пясъка и вероятно най-добрата пържена риба, която сме пробвали. Okyalus е другото място за прясна риба и вкусна морска храна, което пък се намира в центъра на града и още по-важно е на един хвърлей от Molos – коктейл бара в Neos Marmaras, който ти препоръчваме да пробваш.

За леко хипи, леко етно плажно изживяване, с великолепна гледка и няколко огромни палми, под които да изпиеш един освежаващ сауър с мастиха, карай смело по прашния път до Ethnik Bar. Нататък е ясно – Porto Koufo (тук четирите кръчми на пристанището предлагат за всекиго по нещо), Kalamitsi и Skala Sikias. Ако свързваш почивката си в Гърция най-вече с тюркоазени води, забавления по море с каяк или лодка, сърф и други водни активности, най-добре да заложиш на Vourvourou като отправна точка за всичките ти приключения. Melia е новото място тук, с open space интериор, който обещава прохлада дори в обедните часове, ако искаш да погледнеш на гръцката кухня по модерен начин.

И понеже Халкидики за пореден път не успя да се събере в джобния ни формат – следи ни за още от приключенията ни по морето.

Ако търсиш прохлада в летните дни – 21 заведения в София, в които да се скриеш от жаркото слънце

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *