Неделна киновечер: 10 страхотни филма за отмъщение с рейтинг над 7 в IMDB

Каквото повикало, такова се обадило

0 коментара Сподели:

Не можем да не забележим, че темата за отмъщението е изключително популярен мотив в киното през последните няколко десетилетия. Не сме психолози и не можем да ти кажем къде се коренят причините за този феномен. Това, което можем да направим обаче, е да ти препоръчаме най-впечатляващите ленти, чиито главни герои посвещават цялото си съществуване на една единствена мисия –

да го върнат тъпкано на враговете си.

Не можем да не започнем селекцията с две продукции, прясно от фурната на киносалоните: датския Riders of Justice и най-новия филм на Робърт Егърс The Northman. От там се пренасяме в Южна Корея, където твори Парк-Чан Ук – режисьор със специален афинитет към темата за възмездието, която присъства както във Vengeance трилогията му (Sympathy for Mr. Vengeance,Oldboy и Lady Vengeance), така и в изпълнения с неочаквани обрати The Handmaiden.

Мигрираме на юг и се озоваваме в Тасмания, където една жена с пушка на рамо търси убийците на семейството си.

Визираме изключителната австралийска драма The Nightingale (за която вярваме, че трябва да се говори повече). В селекцията ни фигурират и три уестърна: True Grit на братя Коен, Django Unchained на Тарантино и Unforgiven на Клинт Истуд. За финал ти предлагаме две оплетени във времето заглавия. Memento на Кристофър Нолан е страхотен пример за енигматична история, разказана в разбъркан ред. Такъв е и Irriversible на френско-аржентинския режисьор Гаспар Ное, макар тук мотивацията е не да обърка зрителя, а да докаже тезата, че една история за отмъщение може да има щастлив завършек единствено ако е разказана отзад напред.

Riders of Justice

The Northman

Oldboy

Бонус: Sympathy for Mr. Vengeance и Lady Vengeance

The Handmaiden

The Nightingale

True Grit

Django Unchained

Unforgiven

Memento

Irriversible

Поклон пред незабравимият Стефан Данаилов.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *