Топ пет ползи от тениса – нашата лятна страст

Избираме перфектния спорт за летните дни и ти подсказваме къде да го практикуваш с цялото семейство.

0 коментара Сподели:

Лятото е време да се раздвижим, да дадем на тялото си необходимата доза енергия, а на душата високи нива допамин и радост от спортните емоции. По този повод ние се разровихме за ползите от отделните спортове и категорично избрахме нашия любимец за топлите дни – негово величество тениса.

В миналото са го наричали аристократичен спорт, днес обикновено той се предава като традиция в семейството,

а всички запалени тенис ентусиасти са такива от малки. Важното за тениса е да го обичаш, да го разбираш и най-вече да имаш подходящите водачи в тънкостите на този суперспорт и точното място за практикуването му. Ние намираме всичко, от което имаме нужда, в страхотния Спортен клуб Дема, за който ще ти разкажем накрая, но първо нека видим петте ползи от практикуването на тенис в безспирен летен кеф.

Дава на тялото повече, отколкото предполагаш

Редица изследвания показват, че хората, практикуващи редовно тенис, имат много по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Това е така, защото тенисът се бори ефективно с основните предразполагащи фактори за такъв тип заболявания като хипертония, наднормено тегло и стрес. Благодарение на редуването на висока и ниска интензивност при игра се спомага за изгарянето на мазнини и трениране на сърдечносъдовата система. Освен това той води до значителен разход на енергия и комбинация от аеробна и анаеробна тренировка. Според много автори чрез тенис се изгарят повече калории от тренировките на велоергометър, аеробиката и карането на колело.

Рай за мускулите

При играта на тенис се включват мускулите на цялото тяло и се извършват разнообразни движения като скачане, бягане, удари, навеждания и др. Това спомага за развитието не само на мускулната сила и издръжливост, но също и на бързина, ловкост и координация. Тенисът е спорт с комплексно действие, който натоварва както големите мускулни групи на краката, така и мускулите на ръцете, гърба и корема. Той ви прави истинска машина и ви дава супер спортна форма.

Изграждане на „красив ум“

Тъй като играта на тенис изисква бдителност и тактическо мислене, едновременно с физическите качества се развиват и менталните способности. Тенисът изисква бързо мислене и предвиждане на тактиката на противника, което изостря вниманието и концентрацията по време на игра. Мозъкът ти работи заедно с активността на тялото.

Довиждане на стреса

Тенисът значително намалява нивата на стрес и тревожност, натрупани в ежедневието. Умерените физически натоварвания при играта на тенис предизвикват отделянето на хормона серотонин, който има пряко отношение към положителното настроение.

Някои учени посочват, че дори 20–30-минутна игра на тенис може да има антидепресивен ефект

и да повлияе на стреса и тревожността. Социалният елемент от играта и положителните емоции допълнително засилват ефекта на психическо разтоварване, за да ти стане наистина леко и щастливо след поредния успешен мач.

Самочувствие на Супермен

Изследванията показват, че хората, практикуващи тенис, са по-жизнени и с по-добро самочувствие. За това способства не само психическото разтоварване от играта, но и възможностите, които тя да дава за социални контакти и общуване. Тенисът е спорт, който развива спортсменството и дава възможност за поддържане на добър социален живот.

За финал споделяме, че ако си се изкефил на ползите от този суперспорт – тениса, то ние знаем най-доброто място, където да го практикуваш. В Спортен клуб Дема тенисът е издигнат в култ. Клубът разполага със 7 червени клей корта с осветление, три от които са покрити през есенно-зимния сезон. На всички кортове е изградена автоматична поливна система, а централният корт разполага с трибуна с капаците 400 човека, както и със специална телевизионна площадка.

Клубът предлага професионална тенис подготовка за деца, възрастни и състезатели,

а главен треньор и директор на тенис училището е легендарната Катя Брезина, която заедно с останалите треньори, една от които Галя Ангелова, притежава богат опит в изграждането на млади състезатели и превръщането им в шампиони. На място се наслаждаваме на фитнес, индивидуална сауна и масаж, като ни очакват още спортни лагери за най-малките и възможност за организиране на събития. Научи повече за тях точно тук и хващай ракетата – обещаваме щастие.

За още тенис виж – Ивайло Цанков ни разказва за тениса, страстта към спорта и добрата почивка

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *