Карта на изкуството – едни от най-вълнуващите арт събития на сезона

Юни е пълен с невероятни арт събития с фокус човека и неговия вътрешен свят. Разказваме ти подробно къде и какво да видиш.

0 коментара Сподели:

По традиция лятото е сезонът на галериите и изложбите, а ние обожаваме точно този момент от годината, за да се насладим на изкуство в големи дози.

Естествено, имаме си и любими места за това, които винаги ни предлагат

зрелище за сетивата, невероятни нови имена от световната арт сцена и чисто нови открития в света на изкуството, за които дори не сме подозирали.

Златните ни места, когато говорим за арт пространства, непременно включват – Национална галерия „Квадрат 500“, Vivacom Art Hall, Yalta Art Room и галерия „Структура“. От събитията през топлите дни те съветваме да не пропускаш колаборацията между илюстратора Розалина Буркова и „Филип Морис България“, а ето какво още ни очаква в арт живота през юни и юли.

Mr. Brainwash от 5/9 юни до 2 юли

Галерия Vivacom Art Hall ни предлага нещо наистина запомнящо се. Едно от най-вълнуващите арт събития на сезона в столицата безспорно е първата в Източна Европа изложба на едно от най-провокативните имена на съвременното изкуство – Mr. Brainwash. Създал обложки за албуми на легенди като Мадона и Майкъл Джексън и работил с брандове като Coca-Cola и Levi’s, уличният артист, чието истинско име е Тиери Гета, създава произведения, пълни с цветове и позитивни сюжети, в смесена техника на ценна ръчно изработена хартия или платно. Джони Деп и Ким Кардашиян са само част от звездните му колекционери.

Flowers & Dancers на Розалина Буркова на 10 и 11 юни

Къде другаде ако не в Yalta Art Room да се отдадем на лято, емоции, споделеност и свобода. Всички тези елементи се преплитат в една по-различна изложба, родена от колаборацията между илюстратора Розалина Буркова и „Филип Морис България“. Провокирана креативно от новата лимитирана серия на устройството за нагряване на истински тютюн IQOS 3 DUO Червено сияние,

Розалина създава илюстрации, комбинация от ръчно рисувани и дигитални елементи.

Творенията на артиста, който в портфолиото си има проекти за Gucci и Tate Modern, отключват и предизвикват сетивата ни, за да ни припомнят колко важно е да бъдем себе си, приемайки малките и големите чудатости на хората около нас.

Две лица на Пуша Петров и Иван Мудов до 18 юни

Експозицията на Пуша Петров и Иван Мудов  в галерия „Структура“ е отворена покана към публиката да се втурне в неизвестното и да стане съзнателен играч в приключение, в което всичко започва пред една двустранна врата, видяна през два различни „обектива“. Всяка част на вратата е реставрирана поотделно от художниците, а след това двете са изложени една до друга, за да дадат представа за идеите на авторите.

Всяка страна на вратата разчита и на своя история, написана от различни писатели.

Перото в историята на Пуша е румънският писател Андрей Чераску, автор на научна фантастика, който очертава интимен сюжет за вратата, а Иван Мудов разчита на артистичната си колаборация с българския поет Стефан Иванов. Проектът се занимава с видимото и невидимото, с приемането и неприемането. Големият въпрос е поставяме ли граници пред самите себе си и защо го правим.

 Пробуждане между редовете до 17 юли

Национална галерия „Квадрат 500“ ни посреща с визуална провокация и подадена ръка за среща с жените. #ЖенитеSurvivors е организирана от фондация Emprove и нейния двигател Оля Минева. Съвместната инициатива с националната галерия „Квадрат 500“ е третият, финален етап от активностите на проекта, който стартира с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика и завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват – както за създателите му, така и за неговите ценители. 23-ма художници и илюстратори визуализират и дават живот на някои от историите, написани от жените, преживели и намери своя нов път след травмата на домашното насилие.

Образът на Майстора до 19 юли

Отново в „Квадрат 500“ до 19 юли можем да видим наистина разкошната изложба „Образът на Майстора“. Един от най-големите български художници оживява в серия от автопортрети, документални снимкови и филмови материали и портрети от Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов и Иван Лазаров.

Експозицията е амбициозен опит да се сглоби рамката, върху която всеки посетител може да наложи и своята проекция за Майстора.

За да се постигне автентичност на представата и влиянието му в българското изкуство, кураторите са заложили и на още една изложба, която тече паралелно в изложбеното пространство на Национална галерия Двореца – Майстора и „Родно изкуство“, която проследява в детайли развитието на творчеството му в контекста на неформалното движение „Родно изкуство“, активно в периода 1920–1930 г.

За още изкуство виж – Голите музи на Климт и Целувката под лупа

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *