5 екшъна, които си спомняме с умиление

Скъпи спомени от 90-те: пред видеото с касетка в ръка

0 коментара Сподели:

Всички си спомняме 90-те години с умиление. Тези славни времена в зората на демокрацията промениха ежедневието ни и го изпълниха с много новости. Една от  тях бяха американските екшъни. Тази западна екзотика можеше да си вземеш на касетка от близката видеотека. Бащите ни носиха по няколко бройки и цялото семейство се зареждаше пред телевизора за нова доза екшън. Затова решихме да ти припомним 5 от най-запомнящите се американски екшъни от 90-те – емблеми на нашето детство.

Беглецът,  1993 г.

Помните ли този криминален екшън? Филм, наситен с напрежение, който е любим спомен от началото на 90-те. Сюжетът е базиран на едноименния телевизионен сериал от 60-те . Историята е много интригуваща, защото един преследва друг, а той трети. Също в основата на конфликта стои отмъщение, продиктувано от любов. Хирург, несправедливо обвинен в убийството на жена си, преследва истинския убиец, гонен от своя страна от безмилостно ченге. Харисън Форд се раздава от сърце в главната роля.

А Томи Лий Джоунс взима „Оскар“ за ролята си в този филм.

Скорост, 1994 г.

Още един емблематичен деветдесетарски екшън. Заглавието изцяло описва и действието. След като опит за терористична атака е овладян, злодеите не се отказват. Те похитяват автобус и взимат за заложници пътниците. Ако скоростта на автобуса достигне 50 км/ч и после падне под тази граница, той ще се взриви. Полицаят Джак Тревън ( Киану Рийвс ) и смелата пътничка Ани  (Сандра Бълок ) се борят да овладеят положението. След напрегнати перипетии все пак успяват. Зрителят е на нокти, докато гледа този екшън и съпреживява случващото се. На 67-ите „Оскари“ печели две от три категории, в които е номиниран.

Жега, 1995 г.

Култов филм от средата на 90-те , в който гигантите Ал Пачино и Робърт де Ниро се срещат на големия екран. Това сигурно е най-успешният филм на режисьора Майкъл Ман. Когато се появи по видеотеките, предизвика голям фурор. Всички говореха за „ Жега”. Всеки питаше : „Гледал ли си „Жега”? Понякога се чакаше с дни да се върнат касетките под наем , за да може да се докоснеш до лентата. За сюжета и актьорите е безсмислено да даваме оценка, защото за всички е ясно нивото на тези кино гении. А за тези , които не знаят, „Жега” е римейк на друг филм на Майкъл Ман от 89-а –„Убийства в Ел Ей”. Разликата между двата варианта е , че „Жега”просто се е превърнал в класика и безценен шедьовър на седмото изкуство.

Десперадо,  1995 г.

Този екшън на Робърт Родригес е продължение на неговия „Ел Мариачи”, който е високо оценен от критиката. В главните роли са горещите актьори Антонио Бандерас и Салма Хайек. Тогава те са в разцвета на силите си. Филмът те пренася в атмосферата на спагети уестърните на Серджо Леоне. Тук е уместно да споменем за участието на Тарантино като актьор във филма. Героят на Бандерас е безименен Ел Мариачи, който е в конфликт с Бучо – наркобарона, който управлява малкото мексиканско градче, в което се развива действието. Помощ на Ел Мариачи оказва Каролина (Салма Хайек) и естествено пламва страст между тях. Мексикански ритми от китара, огнени погледи, отмъщение и екшън. Всички помним „Десперадо” и естествено песента от там, която се превърна в емблема на филма.

Матрицата,  1999 г.

Година преди да влезем в новото хилядолетие, братята/сестрите Уашовски взривиха света с „Матрицата”. Освен режисьори те са и сценаристи на революционния филм. Освен че визуално филмът е оригинално замислен, самата му идея е достойна за овации.  Животът в Матрицата, търсенията, свързани с нея. Как да се измъкнеш? И отговорът, че никой не знае какво е Матрицата – всеки трябва сам да я види. Киану Рийвс в главната роля на Нео тотално се прочу с тази си роля.

Филмът взе 4 „Оскара“ през 1999 г. –за монтаж, звук, визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти.

До ден-днешен той е един от най-ярките шедьоври в киното. Естествен поради големия успех последваха и продължения на лентата.

Споменът за 90-те години е романтичен. Ежедневието беше друго, музиката също. Децата се забавляваха различно. А киното, което влезе в домовете ни, тотално преобърна представите. Холивудската индустрия със скъпите си екшъни прикова към телевизора множество погледи. Избрахме 5-те ни любими филма в този жанр, които просто си останаха класики и ярък спомен от 90-те.

Ако пък предпочиташ да послушаш готина музика, ето нещо яко.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *