3 любими ленти от фестивала в Кан

От шведска драма до поетична история за самотата - филми, които заслужават внимание

0 коментара Сподели:
eternity and a day

Дейвид Кроненберг обещава зрелищна премиера на новия си филм на фестивала в Кан: припадъци, шок и напускане на залата очаква късметлиите, които попаднат в публиката.

Докато чакаме с нетърпение да зърнем скандалното ново попълнение във филмографията му, обръщаме поглед назад към няколко носители на „Златна палма“ от предишни години. Да оставим не по-малко фрапантния „Титан“ настрана. Представяме ти три победителя, които се превърнаха в модерни класики.

The Square

Шведската драма на Рубен Остлунд разглежда под лупа проблемите на модерното изкуство, комерсиализацията и морала. В центъра на събитията е кураторът на стокхолмския музей за съвременно изкуство, който подготвя нова инсталация, фокусирана върху темата за алтруизма. Една неочаквана кражба обаче провокира главния герой да преразгледа ценностната си система, хвърляйки го директно в екзистенциална и житейска криза.

Dancer in the dark

Независимо дали си фен на Ларс вон Триер (чиито филми, признаваме, не са за всеки), тази лента има изключителен принос към съвременното кино. Субективната гледна точка, необичайните музикални секвенции и сърцераздирателната история напомнят на прецизно изграден механизъм. По съвсем естествен начин той те довежда до кулминация, след която ще бършеш сълзи с часове. Заслужава си дори само заради ролята на Бьорк.

Eternity and a day

Шедьовърът на Тео Ангелопулос е поетична история за самотата, състраданието, загубата и мимолетността на младостта. Бруно Ганц е Александър, писател на прага на смъртта, който случайно попада на незаконна търговия с деца. След като успява да измъкне едно от хлапетата, той взема решение да го върне у дома. За да направи това обаче, трябва да се изправи и пред собственото си минало и да се пребори със съжаленията си.

Виж още: Editors’ choice: 6 неща, които обикнахме през май

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *