Събития за седмицата: 16-22 май

Най-цветното тепърва предстои

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата

Човекът, пишещ това, е под карантина. Можете да си представите, с бистрия поглед на свободни хора, колко е жално да пишеш за събития, докато гледаш града през перваза на прозореца.

Тази седмица крие съкровища из лабиринта от емоции, които май носи, и ще е истински грешно да изпуснете събитията в селекцията, защото градът определено има какво да предложи.

Повеждам ви на една разходка сред най-любопитните кътчета на столичния график, и се надявам да откриете своето място сред тях.

Започваме!

Transnational Monuments: In search for a Universal Sacredness

Събитието е част от програмата на Sofia Underground Performance Art Festival – sofiaunderground.com. Творческият изследователски проект Транснационални паметници: В търсене на универсална сакралност от Седрик Ван Парис/Office CCXD преосмисля визията на Чешмите – традиционните чешми за питейна вода, които са често срещани по българо-турските граници, като потенциални транснационални и обединяващи паметници.

„Хората знаят само къде една държава свършва, за да започне друга и това е, защото самите те са го определили така. Земята не познава граници. А и най-вероятно, въобще не се интересува от тях…“
Ема Волукау-Уанамбва, Обещани земи

Откриване на изложбата „Пробуждане между редовете“ в Национална галерия Квадрат 500

С нескрито вълнение и всеобщо нетърпение Фондация Emprove ни кани на откриващото събитие към изложбата “Пробуждане между редовете” в Национална галерия Квадрат 500. Вернисажът ще бъде на 17 май, вторник, от 18:00 часа и ще ни даде възможност да се отдадем на визуално изкуство, литературно четене, вино и разговори.
Експозицията събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. Това е третата, кулминационна точка от поредицата арт събития “Пробуждане между редовете” на фондация Emprove. 

Д-р Габор Мате за мъдростта на психотравмата в токсичната култура на XXI век

Д-р Габор Мате – световноизвестен канадски лекар и международно признат специалист в лечението на психотравми и зависимости, лектор и автор, пристига в София, за да ни обясни това, което опетнява дните ни. За кого е полезна срещата? За всички, които се интересуват от проницателното – човешко и професионално – вглеждане във връзките ум – тяло и стрес – болест, в проблемите на зависимото поведение, синдрома на дефицит на вниманието и други съвременни предизвикателства към личността.

Психотравмата е в основата на най-дълбоките ни болки. Неизлекувана, тя хвърля сянка върху най-важните аспекти на живота: начина, по който се отнасяме към себе си и света наоколо; любовта и другите взаимоотношения, в т.ч. служебните, и т.н. В програмата е включена предварителна прожекция на филма „Мъдростта на травмата“ на 17 май от 18 часà в кино Люмиер, НДК (до запълване на местата). Срещата с д-р Мате ще завърши с камерен концерт на Cello Petrovich & Percussion BunyVerse.

Еднодневен фестивал „Денят на пчелите“

На 20-ти май отбелязваме празника на нашите най-важни опрашители – медоносните пчели. По този повод за втора поредна година екипът на Истински мед организира тематично пчелно събитие! Еднодневният фестивал ще се проведе на 21-ви май 2022г (събота). Ще има live panel с пчелари, екоактивисти, бизнес представители, среща с пчеларите от програмата на „Осинови кошер“ и демонстрация на кошер с живи пчели. Ако си планирал съботния ден с децата, това е чудесно събитие за тях, защото ще могат да разберат много за пчелите. Работилници, куклен театър и викторина с награди ще оцветят денят им. На разположение на присъстващите ще има кът за отдих, а добре познати имена ще се погрижат за вкусна храна и коктейли…с мед!

Travellers Weekend Bazaar

Вече е време да си помечтаем за лято, море, приключения… да създадем място за нови неща и да се сдобием с находки за предстоящите пътешествия. Не пропускай да се отбиеш на този базар, организиран в Клуб на пътешественика. По модела на Берлинските базари за дрехи, аксесоари и интересни вещи, организаторите са събрали 10 изложителя, които ще представят това, което имат. Сладки раздумки, устойчив шопинг и вкусни напитки – какъв по-хубав завършек на седмицата?

И още едно мега събитие – POP-UP магазин на Converse за нов живот на любимия ти чифт кецове

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *