Събития за седмицата: 18-24 април

Предпразнична треска и култура в града

0 коментара Сподели:
Събития за седмицата

В името на слънцето, хубавите емоции, събуждащата се природа:

празнуваме изкуството във всичките му форми и  измерения, трансформацията в киното и собствените ни разкършени тела в ритъма на джаза. Обзалагаме се, че ти е писнало от лошо време и висене вкъщи, така че грабвай чадъра (за всеки случай) и хуквай по стъпките на градските агенти, които знаят къде са най-хубавите преживявания.  Артистичният ти график ще е пълен, пълна ще ти е и душата – след толкова култура направо се пръскаш по шевовете.

Идиот по Ф. М. Достоевски

Идиот, Достоевски

„-Защо си дошъл да ни пречиш? … Какво е виновна слабата душа, че не е по силите й да побере толкова страшни дарове? … Върви си и не идвай повече никога!”.

Живеем тъкмо в този свят на готови отговори без въпроси, на „по-добре поробете ни, но нахранете ни“, на „свобода и хляб са немислими заедно“, на омраза вместо любов, бяс вместо дух, „дай“ вместо „вземи“, аз вместо ти, удари вместо помилвай, „просто живей“ вместо „за какво да се живее“, на ожесточение вместо страдание, унищожение вместо съзидание. Театрална работилница „Сфумато“ ни дава възможност да се влеем в историята на едно от най-бележитите произведения в световната история, а на фона на случващото се в света, тази постановка звучи болезнено релевантна. На сцената ще срещнеш лицата на Албена Георгиева, Бюрхан Керим, Георги А. Богданов, Радина Кърджилова. Адаптацията е на Маргарита Младенова, а музиката – на Асен Аврамов.

Аксиния Пейчева | Приказка за края

Аксиния Пейчева

Какво е общото между визуалното изкуство, изкуствения интелект и микробиологията? Ще разбереш в рамките на тази необичайна изложба, разработена от художничката Аксиния Пейчева, физика и инженер Мартин Йорданов и микробиолога Йорданка Дерменджиева. Процесът е интригуващ: изкуствен интелект създава изображение, което артистката претворява под формата на класически портрет върху платно. След това картината се прехвърля чрез специално създадена матрица, захранвана с различни щамове бактерии, върху легло от агар. Микро-организмите се развиват, за да възпроизведат портрета за трети път. Изследваме пътя на информацията наобратно – от резултата до идеята – и наблюдаваме какво се губи по трасето.

„Kubrick by Kubrick“ на Master Of Art

Kubrick by Kubrick poster

Тази година селекцията на Master Of Art е зашеметяваща, а в събитията за тази седмица влиза филмът „Kubrick by Kubrick“ , който съдържа непознати интервюта с един от най-бележитите филмови създатели. Описват филма като „Рядко трансцендентно пътуване из живота и филмите на легендарния Станли Кубрик, както не сме ги виждали преди.“, а на нас ни остава само да отидем и да се насладим на тази лента. В документалната история са използвани многобройните интервюта на ветерана на френската филмова критика Мишел Симон, а комбинацията им с уникални архивни кадри, предоставени от семейството на Кубрик, правят „Kubrick by Kubrick“ повече от задължителен за всеки киноман!

STRUCTURA OPEN WINDOWS #1: Birgit Hölmer

STRUCTURA OPEN WINDOWS #1: Birgit Hölmer

Биргит Хьолмер преобразява прозорците с нейните CUTS – така тя нарича интервенциите, които прави от около 6 години. CUTS e художествен жест, който първоначално се появява като реакция и критика на случващата се в Берлин джентрификация. Облепяйки празни прозорци и витрини без разрешение, Хьолмер коментира променящата се градска и социална среда. За целта тя използва залепващи ленти с различна големина и цвят – отпадъчен материал от печата на стикери, който остава след тяхното изрязване. В галерия Структура тя работи с различни ленти, с които изгражда самостоятелни форми, но и ги композира в голяма цялостна рисунка.

After Work Social Club: Orient Express

Afterwork_Facebook_Cover_contemporary art2

After Work Social Club се завръща за двадесет и третото си издание на 20 април, и в рамките на една вечер те пренася в магическите селения на Ориент Експрес! Ако не си се качвал на емблематичния влак, то сега имаш възможността да преминеш от града на любовта и виното, през града на класиката и изкуствата и да слезеш на гара „парти в Ориента“. За травъл ентусиастите, за шампионите в географията и за космополитните души третата сряда от април ще бъде изпълнена с предизвикателства! Вечерта изпъстряме с гледки от маршрута на влака, забавни игри , малко мистерия и много пивко вино.

125 БЪЛГАРСКИ ЦИРКОВИ ПЛАКАТА от колекцията на Драгомир Драганов

ЦИРКОВИ ПЛАКАТИ

На 24 април 2022 се навършват 125 години от създаването на българското цирково изкуство. Плакатна експозиция посветена само на цирковото изкуство у нас се организира за първи път, а сред уникалните експонати от 40-те и 50-те години до края на миналия век освен антикварни реликви могат да се видят и творби на някои от най-добрите български художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и други.

Култово италианско списание изскача с български брой

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *