Идеалният нос е винаги вирнат нагоре

„Ние всички правим тази грешка да мислим, че това, как изглеждаме отвън, ни прави по-достойни за любов.“

0 коментара Сподели:

През 2017 Мерил Стрийп беше типично за нея повече от бурна. Само ден преди вечерта на наградите  „Оскар“ Мерил Стрийп обвини дизайнера Карл Лагерфелд в умишлено проваляне на представянето й на церемонията. Това стана, след като пък беловласият властелин на модата пръв  обвини Стрийп в измяна, като изнесе  информацията, че е отказала да носи рокля на „Шанел“, тъй като от друга марка са й платили да ги представи на червения килим.Малко преди това по време на речта си на церемонията „Златен глобус“ актрисата остро разкритикува политиката на Доналд Тръмп.

Речта ѝ беше определена катоистинска, красива  и смразяваща и със сигурност бе една от върховите точки на церемонията.

В България името на Стрийп през 2017 нелепо се споменаваше много често около нашия така наболял скандал покрай поредната Мис България. Често и в нашата, и в чуждата в преса и до днес може да се натъкнете на подмятания около кривината на носа на холивудската звезда. Да го оперира?Не, не й е нужно.

Зачитайки се в биографията на Мерил Стрийп „Винаги Тя“, която през 2016 излезе и в превод на български, на пръв поглед бих я определила като твърде скучна и праволинейна за холивудско величие. Родена е като Мери Луис Стрийп (Mary Louise Streep) на 22 юни 1949 година в Ню Джърси, САЩ. Стандартно за актриса е работила в театъра, киното и телевизията. Изцяло нетипично за Холивуд обаче Мерил Стрийп се е подписвала под  брачен договор само веднъж. Омъжена е  за скулптора Дон Гъмър. Брака си сключват през 1978, а валидността му е актуална и до днес. Стрийп и Гъмър имат четири деца и могат да бъдат видени по червените килими щастливи и заедно.

Интересна история за „Желязната лейди“, както често я наричат, след като изигра Маргарет Тачър, е любовта ѝ с Джон Казале, с когото Стрийп живее цели 3 години. Казале е, меко казано, достоен спътник на Мерил. Той е 14 години по-възрастен от нея. За него Ал Пачино казва, че е научил за актьорската игра от него повече, отколкото от всеки друг.Двамата се срещат на снимачната площадка на първите два епизода от "Кръстникът", където Джон Казале играе блестящата и незабравима роля на Фредо.Мерил Стрийп и Джон Казале се срещат по време на снимките на „Мяра за мяра“ и няма никакво съмнение, че са създадени по мярка един за друг. По това време и двамата са разпознаваеми актьори, но все още нестабилни финансово. Казале често води Мерил в "Малката Италия", където за всеки италиански ресторант е въпрос на чест да предложи безплатна вечеря на "Фредо". Така актьорите не харчели пари.Въпреки финансовите затруднения любовта им е безоблачна. Всичко е прекрасно до една вечер през 1977 г., когато по време на представлението "Армагедон" се налага да извикат линейка за все по-болния актьор. Диагнозата е рак.

Следват опити за лечение. Мерил приема роли за филми, които, меко казано, не иска да изиграе, но любимият ѝ се нуждае от лечение.

Съгласява се да играе в „Холокост“. Филмът се снима в истински концентрационен лагер в Австрия, допълнителна агония за Мерил заедно с факта, че двамата трябва да се разделят за повече от два ценни месеца."Побърквах се. Джон беше болен, а аз исках да съм до него."  В последните пет месеца от живота му тя не работи, за да могат да са заедно през цялото време. Мерил придружава любимия си навсякъде – в лекарски кабинети, на радиотерапия, никога негубеща кураж и надежда…

Не само любовният й живот събуди искрения ми интерес към биографията ѝ. Изключително впечатляващи са размислите на актрисата, когато в гимназията я коронясват за Мис. Съмненията, които Мерил Стрийп изпитва към собствената си красота и достойнства, са разказани изцяло през мислите ѝ.

„Новокоронясаната кралица се качва на украсената с цветя платформа, заобиколена от подгласничките си. Докато платформата прекосява игрището, тя усмихнато маха на тълпата с ръка в бяла ръкавица. Полага големи усилия, за да стане кралица, като се грижи за външността си, изрусява се и се преобразява в момичето, което е решила да бъде.

Никой не знае колко не на място се чувства. Онова, което виждат, е само роля чак до последния златист косъм на главата ѝ. Дори смехът ѝ е обработен: упражнява го, за да стане лек и кръшен, какъвто го харесват момчетата. Тя не би го нарекла актьорска игра, но е точно това. С непоколебимо старание прекарва гимназиалните си години, потопена в роля. И все пак, колкото и добре да я играе, винаги ще има пукнатини във фасадата. Не прилича на жените, които вижда в списанията, всъщност не. Заблудила е тези хора или поне повечето от тях.

Докато маха на тълпата, тя остава в образ. Приятно е да те боготворят, но може би малко самотно. Може би за първи път, но със сигурност не за последен Мерил Стрийп научава, че съвършенството може да е затвор.

Тогава е седемнайсетгодишна.

Скоро ще открие, че не красотата, а преобразяването е нейната визитка…“

Какво да очакваме от кино торнадото Стрийп през 2018?

Активната кариера на актрисата стартира през 1971. Тази година тя подобри собствения си рекорд за най-номиниран артист в историята на наградите „Оскар“. Тя получи 20 номинации. В една от най-оспорваните категории „Главна женска роля“ холивудската звезда  е номинирана за превъплъщението си в лентата за бездарната певица "Флорънс".

До момента Мерил Стрийп е отнесла в дома си цели три статуетки „Оскар“. Първия си "Оскар" получава през 1979 г. за ролята си в "Крамър срещу Крамър", вторият ѝ е присъден през 1982 г. за "Изборът на Софи", а последният до момента получава през 2011 г. за ролята си на Маргарет Тачър в "Желязната лейди".След този блестящ хеттрик киноекспертите очакват и след тази церемония Стрийп да обогати колекцията си от статуетки. Но и без тях тя наистина умее да блести 🙂

Ето я и изложбата на Борис Праматаров.                             

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *