София: любовта, без която не можем

0 коментара Сподели:
Sofiq

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Отправяме романтично обяснение към единствения спътник, който е с нас в радост и тъга.

Към вечната, достолепната, красивата, противоречивата и абсолютно великолепната София.

Любимата ни столица освен фон за любовните ни преживявания всъщност сама по себе си е достатъчен повод за тях.

Ето защо виж как да си уредиш любовна среща с града и какво да правите, докато сте заедно.

Разходи се с историята

Приятелю, ти вървиш в град, в който е имало живот през VI хилядолетие пр.Хр. Град, който древните серди са обитавали през I в. пр.Хр. Ти дишаш въздуха на Сердонполис, Сердика, Средец и Триадица, а всеки ден можеш да се разходиш до останки от крепостта Сердика, ротондата „Св. Георги“ и останки от резиденцията на император Константин I Велики от IV в.

Тази наша София е история и ако само се замислиш, че по точно тази земя римляни са се сражавали, знатни севастократорки са минавали със златните си накити и тежки дрехи от сърма и коприна, няма как да не почувстваш силата на това, че заедно с тази велика история и ти си точно тук и точно сега. Всеки път когато любовта се е загубила някъде между Борисова и Слатина или хапва дюнер в неподходяща компания на Попа, си спомни –

София от древността е тук цялата за теб.

Разходи се по историческите ù маршрути, определено има какво да видиш и научиш.

Обади се на улички и барове

От изисканата аристократичност на Лозенец, през любимата ни спирка „Вишнева“ до красотата на Ларгото, чара на Оборище и Стара София до еклектиката на Люлин, Обеля и Илинден – обичаме я цялата и повярвай ни – всяка малка уличка и закътан култов бар има какво да ти предложи.

Както казваше един велик поет – на софийска улица можеш да се влюбиш и разлюбиш от единия до другия ù край.

Ето защо изкачи стълбите на ул. „Малко Търново“, тръгни напряко през парка на Двореца, усмихни се зад опашката на Коня, ожени се по „Шишман“ и празнувай пред „Седмочисленици“. Всички красиви градски пейзажи са твоят любовен декор, а ако имаш нужда от помощ – обади се на онези барове и заведения, които всички знаем и които са винаги насреща, когато имаш да лекуваш рани или искаш да срещнеш нови очи, в които да се изгубиш.

Влюби се в художници и музиканти

Културата на града ни не само я има, тя е чудесна и ако си мислиш, че си видял всичко – помисли си пак. Да се влюбиш в културния живот на столицата ни си е чудесно влюбване, а да си станеш дружка с всички нови култови банди, страхотни инструменталисти, креативни графитаджии и художници си е приключение по всички параграфи.

Отвори културния афиш, избери си филм, изложба, джем сешън или арт пърформанс и виж, че не е толкова зле да седнеш в салона чисто сам – нали всичко е създадено именно за теб. Всичко се прави за публиката, а едно велико изкуство никога не може да те остави да скучаеш.

Опитай нови хоризонти

Ново пица място в София: PAESANO Gourmet Pizza

За културата сме сигурни, но за гурме културата сме направо убедени. Никога София не е предлагала толкова различни светове за небцето ти, както в последните години. Тук обичаме да сме естети, обичаме хедонистичната наслада от перфектната хапка.

Обичаме да се разпростираме на богати маси с верни другари за по-дълго от час, а всяка вечеря, обяд или дори брънч превръщаме в истински празник.

Тайландско, изумителни италиански тратории, френска гурме кухня, тероарна кухня, съчетаваща най-доброто от местните вкусове със световните тенденции в кулинарията,

велика улична храна, арабска, японска, мексиканска и каква ли още не е разпръсната на различни симпатични локации в целия ни град.

Като едни истински посветени фудита ние абсолютно вярваме, че любовта може да се изразява и в страстта да опитваш нови и нови предизвикателства за твоите вкусови хоризонти и че по-искрен съюз от този между храната и душата не съществува.

Хвани я, ако можеш

София и околностите ù всъщност ти предлагат невероятни възможности за спорт и активности на открито, а гордата ù пазителка Витоша е чиста любов от Кулата чак до красивото си подножие. Водни спортове на езерото Панчарево, изтощителна тренировка в някоя от безбройните спортни зали в града, поход в планината, маунтин байк, гледка от птичи поглед или едно бързо летене с парапланер, дрифтове и автомобилни спортове, плуване и какво ли още не.

Столицата ни е супер спортен партньор, стига да поискаш да изиграете един мач заедно,

а истината е, че по този начин можеш също да срещнеш много нови хора, дами или господа, които фино и небрежно да се пренесат и на любовното поле. Нищо не се знае, февруари има способност да твори чудеса.

За финал ти казваме – обичай! Места, ситуации, улици, барове, градове. Залези и изгреви, докосвания, губения, светофари. Любовта всъщност дебне зад всеки ъгъл и ние сме сигурни, че ако първо се влюбиш в града, той ще те отведе точно където трябва. Защото тя знае как – София, красавица наша!

До Киев и назад.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *