Възвишение – културното събитие на 2017-а

Филмът „Възвишение“ на Виктор Божинов впечатли цяла България

0 коментара Сподели:

Никак не сме изненадани, че името, което бе споменавано най-често в света на литературата през 2017-а, е това на Милен Русков. Екранизираният негов роман „Възвишение“ оглави Топ 10 на културните събития през изминалата година, и то съвсем заслужено – лентата се превърна в най-гледаното българско заглавие за последните 7 години. След гласуването на читателите на платформата „Площад Славейков“, което се състоя през последния месец на 2017-а и първите дни от януари на 2018, бе взето единодушно и категорично решение, че филмът „Възвишение“ е най-достоен да носи този приз. В челната тройка го следват „Новата най-стара история на България“ от Петър Богдан и „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев. Петото място в тази класация също е присъдено на Милен Русков, този път за романа му „Чамкория“.

Едноименният роман „Възвишение“, по който е направен филмът, се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги, откакто е издаден през 2011 г. до сега.

Награден е с редица отличия, като през 2014 г. печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature). Съмняваме се да са голям процент хората, които не са се запознали с романа или филма. Дори да се окаже, че не сме съвсем прави, те още имат възможност да се насладят на екранизацията. „Възвишение“ може да бъде видян на голям екран в киносалоните в цялата страна, а всички, които го гледат от 5 януари до 1 февруари, ще имат възможността да спечелят и награди, идващи директно от снимачната площадка. Наградите са с уникална стойност – Рибния буквар на Петър Берон, който е използван във филма; обувките на Гичо (откраднати от Френеца); селяха на Тодор Шумненеца (колан за ножове) и 10 диска с оригиналната музика от „Възвишение“. Всички те ще бъдат връчени лично от един от сценаристите и режисьор на лентата – Виктор Божинов, след 2 февруари. Повече за специалната промоция и условията за участие в нея може да разберете тук.

Нека отново представим част от страхотния екип, благодарение на който бе реализиран успешно този голям български филм. Сценаристи на лентата са Милен Русков, Виктор Божинов и Нели Димитрова. Милен Русков е автор на романа „Възвишение“ и на всички реплики в екранизацията му. Виктор Божинов е режисьор на продукцията, снимал редица телевизионни проекти, сред които и най-знаковите епизоди на хитовия сериал „Под прикритие“.

Продуцент на филма е небезизвестният Иван Дойков, участвал в реализацията на „Мисия Лондон“ – друг български филм, оценен на първа позиция според зрителите.

Оператор на отличения за културно събитие на 2017 г. филм е талантливият Антон Бакарски, а музиката  в него е дело на композитора Петър Дундаков. Копродуценти са Оксана Шаламанова (ОЛ СТАРС ИН), Българска национална телевизия, Нина Алтъпармакова (БУЛФИЛМ), филмово студио „Ню Бояна“ и Дрийм Фактори. Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален филмов център“, програма Евроимаж и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-ото народно събрание.

Ето как изглежда и пълната класация „Топ 10 на събитията в културата за 2017 г.“:

1. Филмът „Възвишение“ на Виктор Божинов – 15%

2. „Новата най-стара история на България“ от Петър Богдан – 12%

3. Филмът „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев – 11%

4. Участието на филма „Посоки“ на Стефан Командарев на фестивала в Кан – 8%

5. Романът „Чамкория“ на Милен Русков – 8%

6. Демонтажът на паметника пред НДК и връщането на лъва на негово място – 8%

7. Ретроспективната изложба на Иван Милев в Софийска градска галерия – 8%

8. „Ревизор“ от Николай Гогол, постановка на Нина Димитрова в Сатирата – 7%

9. Спектакълът „Саломе“ на Диана Добрева в Театър Българска армия – 6%

10. Концертите на Валери Георгиев и оркестъра на Мариинския театър в София – 5%

*Ще забележите, че някои от тях са с еднакви проценти, подредбата им е според бройката на гласовете.

Другата класация, която читателите на „Площад Славейков“ направиха, е „Топ 3 не-културни събития на 2017 г.“ За жалост имаме и такава.

1. Събарянето на Двойната къща – 30%

2. Повредените картини след авария в Квадрат 500 – 22%

3. Закриването на вестник „Култура“ – 20%

Спечели си двойна покана за парти в събота.               

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *