Защо си подаряваме червени рози на Свети Валентин? И други въпроси за празника на любовта

Любопитната история на 14 февруари

0 коментара Сподели:

Дори в момента да не си от обвързаните, вероятно все някога си се заемал с нелеката задача да избираш подарък за любим човек по случай Свети Валентин.

Независимо дали си се спрял на букет цветя, картичка, бонбони или нещо по-така, вероятно не подозираш за вековната история зад тези традиции.

Защо сърцето е символът на любовта? Кой е написал първата валентинка? Кой изобщо е свети Валентин?

Днес ти разказваме малко повече за любопитната история на празника.

Червено като…

… козя кръв и мистични жертвоприношения? Да, наистина, ранните традиции, асоциирани с празника, не са особено очарователни, особено като си представиш аромата на карантии, който вероятно се е носел по калдъръмените улици.

В действителност древноримската аналогия на Свети Валентин е фестивалът на плодородието Луперкалии.

Тържеството започва с ритуал в пещерата, в която се вярва, че са били отгледани Ромул и Рем. Жреците на ордена на Луперк се събират, за да принесат в жертва коза за плодородие и куче за пречистване. Истински романтичната част започва след това. Свещениците тръгват по улиците с козята кожа, напоена в кръвта, и удрят и връзват с нея всяка жена, която срещат. Смятало се е, че това носи плодовитост. Всъщност освен жените жреците бият и посевите, за да дадат добра реколта по-късно през годината.

Следващия път, когато ти умре босилекът в саксията, може би помисли да го полееш с малко кръв и да му удариш един-два шамара. Току-виж се съживил.

Предишния ден пък е празникът на Юнона, асоцииран с брака и семейството. На тази дата младите неомъжени жени пишат имената си и ги пускат в голяма урна, от която в края на Луперкалиите младежите теглят на случаен принцип. В продължение на година всеки мъж се отдава на ухажване на дамата, която му се е паднала. Може да се каже, че няма загубили в тази томбола (освен евентуално някои от девойките, които не са в настроение цели 12 месеца да търпят досадниците).

Ах, тази престъпна любов

Образът на свети Валентин е обгърнат в мистерия.

Не само че не се знае почти нищо за него, но освен това има трима светци с това име, всички от тях мъченици. Да предположим кой от тях почитаме на 14 февруари би било по-голяма томбола и от урната на Луперкалиите.

Така или иначе една от легендите за Валентин несъмнено заляга в основите на празника.

Преданията разказват за свещеник, живял през III век в Рим. През тези размирни времена властта е в ръцете на император Клавдий II. Говори се, че в един момент владетелят установил, че от неомъжените мъже стават по-добри войници, и забранил брака за всички млади. Валентин явно е бил непоправим романтик, защото въпреки новия закон продължил тайно да венчава влюбените. Разбира се, бил заловен и екзекутиран. Смята се, че 14 февруари е датата на смъртта му.

Друга версия на историята разказва, че докато лежал в затвора, очаквайки на присъдата си, Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря.

В писмо, адресирано до нея, признал любовта си и така се появила първата картичка валентинка.

Всичко това обаче е в сферата на фантазията. Легендите обрисуват свети Валентин като героична и романтична фигура и дори преданията да остават неподкрепени от факти и доказателства, превръщат светеца в любимец на французите и англичаните през Средновековието.

По това време се е мислело и че на същата дата започва размножителният период на птиците.

Въпреки това чак през 1937 година името на свети Валентин е официално свързано с това вярване в творбата на Джефри Чосър Птичи парламент. В един от стиховете на поемата английският поет пише за Деня на свети Валентин, когато всяка птица си избира партньор чрез гласуване, организирано от Природата. Типично за всеки парламент, възниква спор между участниците. Природата е безкомпромисна и отсъжда изборите да се проведат наново следващата година.

Звучи ли ти познато? Добре че в истинския живот любовта не е като политиката.

Още по-интересно е, че първият крал, който обявява Деня на свети Валентин за официален празник, е Хенри VIII. Да, това е същият този Хенри XVIII, който сменя шест жени. Две от тях обезглавява, а за да се разведе с други две, приема протестантството. Доста иронично звучи фактът, че именно той оценява празника на любовта до такава степен.

Ти си роза, ти си крем…

… ти си сладникава картичка, посветена на този ден.

Добре, разбрахме чия е първата валентинка според легендите. А според историята?

Изненада! Отново се пренасяме в затвора, този път в Лондон, където Шарл, херцогът на Орлеан, излежава военна присъда за обсадата на Аженкур през 1415 година.

Типично по френски, докато лежи в студената килия, той се отдава на писане на поезия. За цялото си пребиваване в лондонския Тауър написва 131 балади и още по-голям брой други стихотворения. Именно в писмо до съпругата си Шарл Орлеански пише:

I am already sick of love, My very gentle Valentine.

Ръкописът му се пази до ден днешен в архива на Британската библиотека в Лондон.

През XVIII век вече е широка практика да се разменят ръчно изработени картички за Свети Валентин. По-несръчните в рисуването и лепенето просто пишат писма.

През 40-те години на XIX век за пръв път се появяват картички масово производство благодарение на американката Естър Холанд. Всичко започва, когато 19-годишната Естър получава изящно изработена валентинка от колега на баща си. Елегантни дантели се преплитат с изящно изрязани цветя, а в средата на композицията е залепен зелен плик с любовно послание.

Момичето не е трогнато. Вместо това първата ѝ мисъл е: „Аз мога да направя по-хубава“.

Така младата предприемачка започва свой собствен бизнес. Внася материали от Европа, наема си жени съдружници, на които плаща щедро, и постепенно разширява фирмата си. Не след дълго името Холанд е синоним на изискан вкус, а картичките, които продава, вече са и за всички останали големи празници.

От сърце

През февруари всичко е с формата на сърчица – от балоните пред магазините за цветя до тортите в сладкарниците. Преди XIV век обаче този символ често е бил просто декоративен. Нещо повече – и той има леко мрачна история, свързана с ранните християнски традиции. През Средновековието сърцето е смятано за мястото, където са съхранени божиите повели, а жените светици са описани с разрязани след смъртта си сърца, изпълнени с думи на обич към Бог.

Всъщност добре познатата форма не е на живо, а на разтворено сърце с открити сърдечни камери.

Развалихме ли ти романтичното настроение вече?

Спокойно, през XIV век всичко си идва на мястото.

Във  френска поема от това време се заформя идеята, че като любовен жест даряваш сърцето си на своя възлюбен. В италиански илюстрации от същата епоха е изобразен Купидон, яхнал кон, украсен с вече познатите ни сърчица. Дори там обаче не са изключително разпознаваеми, тъй като все още острият връх на символа е заоблен и напомнящ анатомично правилен сърдечен орган.

Около 150 години по-късно във френския гоблен Le don du Coeur сърцето вече е обособено като образ на любовта. Оттогава не сме поглеждали назад към анатомията. И без това метафората е доста по-приятна.

Случаен минувач би помислил, че моята роза прилича на вас. Но тя сама е много по-важна от вас всичките… Защото е моята роза.

Е, та защо червени рози? Защо не лалета или нарциси?

Розите са заредени с богато романтично значение още от древногръцката митология. Според митовете богинята на красотата и любовта Афродита се убола на бодила на бяла роза, кръвта ѝ покапала върху венчелистчетата, попила в цвета и го оцветила в червено.

Червените рози за пръв път биват обвързани конкретно с празника през XVIII век, когато съпругата на британския посланик в Турция се запознава с местните поверия за значенията на цветята. Запленена от процеса на приписването на метафорично значение на всяко растение, тя е очарована от мисълта да получи червена роза в името на любовта. Други теории сочат, че шведският крал Чарлз II е този, който пренася източната традиция в Европа след пътуването си до Персия през XVII век.

През XIX век червената боя е все още много скъпа и често свързвана с лукса.

Неслучайно да подариш на любимата си червени рози подсъзнателно е асоциирано с лукс и стабилно финансово положение. Хубав начин да ѝ намекнеш, че освен че я обичаш, си и добре обезпечен. Абе, добра партия за женене.

По-сладко от шоколад

А защо шоколадови бонбони? Произходът на този традиционен светивалентински подарък може да бъде проследен до Викторианската епоха. По това време сърцата вече бликат около празника, а розите и картичките са доста популярни.

Надушил примамливата перспектива, великобританският производител на шоколадови изделия Ричард Кадбъри започва да продава специални бонбониери в дизайнерски кутии. Именно красивите опаковки са и центърът на маркетинга на Кадбъри. В рекламите си бизнесменът често изтъква, че амбалажите могат да бъдат използвани повторно за събиране на снимки, спомени или каквото ти душа иска.

Пък ти си мислеше, че баба ти е открила топлата вода, когато е натъпкала празните кутии от бисквити с шивашки материали.

Обича ме, не ме обича

Отново през Викторианската ера започва и още една интересна тенденция: антивалентинските картички, наречени „оцетени валентинки“.

Обсипаните с нежелана обич дами и господа отвръщали на удара на досадните си ухажори с враждебни нелюбовни послания:

На моята валентинка, като лимон кисел романс.

Обичам друг, та върви си – с мен нямаш шанс.

Да, това е истински стих от точно такава картичка.

Трендът на оцетените валентинки се разпространил и извън любовния спектър и не след дълго се пишели подобни шеговити слова и до досадни търговци, взискателни хазяи или чисто и просто лъжци и неблагодарници.

За съжаление извън забавния си аспект оцетените картички имат и негативна страна. Често границата на шегата била прекрачвана и изпращането им в днешен контекст напомня на викторианската версия на онлайн тормоз. Понякога римите граничели до такава степен със заплаха, че по свое усмотрение пощенските служители избирали да не доставят антивалентинките.

Та не пръскай омраза, време е за любов! Пък ако някой ти изпрати оцетена валентинка, просто го блокирай.

Ако не си фен на Свети Валентин, виж как да избягаш от измамно щастлив ден.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *