Неделна киновечер: филмите, които забиват стрелите на Купидон право в сърцето

Любимите ни заглавия за романтично настроение

0 коментара Сподели:

Тази седмица в специалното светивалентинско издание на Неделна киновечер ще намериш седем романтични предложения, които са чудесен пример за различните лица на любовта.

Вместо с Netflix and chill посрещни празника с качествено кино с любимия човек.

Този път форматът е малко по-различен: не само ти разказваме защо всяко от тези заглавия си заслужава гледането, но и на кого биха допаднали. Изборът, разбира се, е твой.

Какъв тип двойка сте?

За компютърджиите: Her

Любовта през дигиталната ера несъмнено е в процес на еволюция. Вече имаме постоянен достъп до интернет и можем да общуваме с хора от всяко кътче на света. Филмът на Спайк Джонз преразглежда тази перспектива и спекулира не само за естеството на обичта, но и на съзнанието и чувствата като цяло.

В близкото бъдеще изкуственият интелект се е развил до такава степен, че всеки човек може да си купи персонализирана операционна система.

В известен смисъл компютърът се адаптира към характера на притежателя си и се превръща от безчувствена машина в истински приятел.

Съсипан от скорошния си развод, Теодор (Хоаким Фийникс) решава да изпробва иновацията и постепенно се привързва все повече към компютърната програма Саманта (Скарлет Йохансон). По всичко изглежда, че чувствата им са взаимни. Как обаче се поддържа романтична връзка с дигитално съзнание?

За фантазьорите: Submarine

Освен прекрасен саундтрак от Алекс Търнър, остроумната комедия на Ричард Айоади може да се похвали с интелигентен сценарий и безкрайно мелодраматичен вътрешен диалог.

Оливър Тейт е 15-годишен ученик с вкус към драмата. Твърди, че мечтае да бъде популярен, но е очевидно, че се наслаждава на ексцентричността си:

всеки ден седи сам край морето и чете сложни думи от речника, пише на машина, следи любовния живот на родителите си като на филм и между другото шпионира съученичката си Джордана Беван.

Самата Джордана също не е обичайната тийнейджърка: обича да пали клечки кибрит и да гледа как пламъчето изгасва, пуши цигара от цигара и се откроява от другите момичета с яркочервеното си палто. Когато двамата започват да излизат, се опознават както помежду си, така и самите себе си.

Препоръчваме Submarine на тези от вас, които са били странни в гимназията, и на феновете на сериала The End of the F***ing World.

За поетичните: The Double Life of Veronique

Шедьовърът на Кшищов Кешловски е истинско произведение на визуалната поезия. Всеки кадър е наситен със символизъм и сложни емоционални състояния.

Историята проследява две жени, които не се познават, но имат напълно идентичен външен вид и дори може би една и съща душа. Едната е полякинята Вероника, млада оперна певица на път да изпълни мечтата на живота си.

Преди първия си голям концерт сред тълпата на площада тя вижда… себе си.

Другата Вероника не я забелязва – качва се на туристически автобус и с щракащ фотоапарат пред лицето отпътува нанякъде.

Къде е любовната история ли? Романтичният елемент се появява във втората половина на филма, когато фокусът се измества върху двойничката на Вероника – французойката Вероник. Младата учителка завежда класа си на куклено представление, където се запознава с кукловода Александър. Между двамата веднага се заформя необяснима емоционална връзка и мъжът сякаш знае нещо за нея отвъд материалния свят. Филмът на Кешловски залага на метафизичния аспект и разчита на зрителя да асимилира внушенията сам за себе си. При всички случаи това е едно неповторимо музикално, визуално и интуитивно преживяване.

За природолюбителите: Upstream Color

В същия ред на мисли не пропускай да обърнеш внимание и на тази лента. Не само, че Upstream Color е прекрасно заснет, но и историята резонира с необичайността си и красивата си недоизказаност.

Мъж и жена се срещат в метрото и моментално изпитват някакво неустоимо взаимно привличане, сякаш нещо ги свързва.

Когато се опознават, установяват, че са били жертва на едно и също странно преживяване: били са отвлечени, дрогирани с някаква неизвестна субстанция и ограбени.

Каква е била целта на похитителите им и какво общо има фермата за прасета, която спорадично виждаме в течение на филма?

Upstream Color е разказ за свързаността не само между хората, но и в природата. Докато двамата влюбени навлизат по-надълбоко в мистерията, вникват все повече и в собствената си идентичност като част от едно голямо цяло.

За натрупалите разочарования от предишни връзки: In the Mood for Love

Китайският режисьор Уон Кар Уай ни поднася драматична история на фона на Хонг Конг през 60-те. Чоу Мо-Уан и Су Зи-Жен живеят в  една и съща сграда и споделят много общи неща – сходни вкусове, интереси и виждания. Докато между тях се формира  приятелство и взаимно разбиране, двамата съседи откриват разтърсващата новина, че съпрузите им изневеряват един с друг.

Едновременно съкрушени от разкритието и привлечени един към друг, Мо-Уан и Зи-Жен търсят баланса между любовта и собствените им морални ценности.

Нужно е да отбележим, че изумителната кинематография е акомпанирана от хипнотичен саундтрак. Всеки детайл от този филм допринася за цялостното му въздействие.

За обнадеждените: Beginners

Beginners на режисьора Майк Милс е филм за вторите шансове както в любовта, така и в живота.

Кристофър Плъмър е Хал – наскоро овдовял възрастен мъж, решен да живее живота си на пълни обороти, преди да е твърде късно. Ненадейно поднася на сина си Оливър (Юън Макгрегър) две шокиращи самопризнания: бавно умира от рак и освен това е гей.

38-годишният дизайнер е меко казано потресен.

Въпреки студените отношения между родителите му, той не е предполагал, че баща му си пада по мъже.

Още по-озадачен става, когато открива, че новото гадже на Хал е привлекателен младок, който надали е дори на годините на Оливър. Докато преоткрива връзката с баща си и постепенно възприема новия му начин на живот, героят на Макгрегър започва да излиза с актрисата Анна, а нещата между тях са не по-малко сложни.

Тук комплексните връзки между хората са разгледани реалистично, но положително, в цялата им дълбочина и нееднозначност. Въпреки трагичния си елемент, това е преди всичко приятен и позитивен филм.

Все пак смъртта е просто част от живота, а за любов никога не е късно.

За музикалните: Across the Universe

Този мюзикъл е истинско удоволствие, особено за феновете на The Beatles, тъй като саундтракът е съставен ексклузивно от техни песни.

С целия арсенал на изкуството (било то музика, картина, звук, жест) Джули Теймор разказва любовната история на млад и беден ливърпулски мъж и богата американка.

Младежите се борят с различията помежду си и политическите конфликти по време на войната във Виетнам, а около тях кипи море от рокендрол, наркотици, размирици и разплискана червена боя.

Изпълненията на култовите хитове на британската група са изключително изобретателни с цялата си метафорична структура, абстрактни сегменти и богати аранжименти. В главните роли са Джим Стърджис и Еван Рейчъл Ууд, които си партнират чудесно както в песните и диалозите, така и в споделените погледи и усмивки.

За мрачните: Only Lovers Left Alive

Джим Джармуш обича затъмнена и задимена атмосфера и героите му нерядко водят дълги екзистенциални разговори с димяща цигара в ръка. Този силно диалогичен почерк, комбиниран с тръпчива комедия, нежност и философски размисли, отличава Only Lovers Left Alive от всички други филми за вампири.

Адам и Ева са безсмъртни кръвопийци, които са заедно от векове, затова не се иска и питане дали влюбените са натрупали мъдрост за стотиците години живот. Връзката им е искрена, съзерцателна и реалистична, основана на грижа и доверие.

Може да звучи парадоксално, предвид вампирската тематика, но филмът е изненадващо романтичен, без да е сладникав.

Проницателните наблюдения на главните персонажи върху смисъла на съществуването са поднесени без горчивина и отчаяние. Тилда Суинтън и Том Хидълстън са изключителни в ролите на вечната двойка. Това със сигурност е заглавие, което ще те накара да почувстваш нещо.

За шантавите: The One I Love

Итън и Софи са на ръба на развод. В опит да спасят брака си двамата заминават на романтична почивка, препоръчана от терапевта им. Двойката е запленена от райското кътче, на което се озовава: голяма вила с басейн и външно бунгало, далеч от цивилизацията. Скоро обаче започват да се случват странни разминавания в спомените им и не след дълго установяват, че нещо не е наред с това място.

Нещата стават истински щури, когато Итън и Софи откриват, че там живее и още някой.

Филмът на Чарли Макдауел е смел и нестандартен, а неочакваните обрати със сигурност ще те хванат неподготвен. За да запазим изненадата, няма да разкриваме нищо повече относно сюжета. Оставяме разкритията в ръцете на Елизабет Мос и Марк Дуплас, които изпълняват главните роли.

За още романтично настроение виж и любимите ни двойки в българското и световното кино.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *