„Kneeling to reach cigarettes and beer at grandma’s klek“ на Christoph и Sebastian Mügge

0 коментара Сподели:

Артистичната платформа Æther Art Space отваря годината с едно от най-яките събития в историята си. От 3 до 17 март пространството им се превръща в клек магазин!

Инсталацията проследява историята на емблематичен за нашите географски ширини клек шоп, изоставен от дълго време.

Възрастната жена, която е работела в него – измислен персонаж от града, е починала преди време.

Както знаеш този тип магазинчета са уникални за нашия град, сгушени в мазетата на сгради с малък прозорец, който обикновено се отваря под нивото на коленете на клиентите, застанали на тротоара. Съществуват от началото на 90-те години на миналия век, когато частният бизнес е трябвало да се справя с високите цени на имотите и – като реакция на новите нужди и тежката реалност – просто преобразува евтините сутеренни помещения в ниско разположени магазини.

От скромната позиция на мазето, гледайки към обувките и краката на хората, собствениците на клек магазини буквално имат различен поглед над нещата.

Купуването на нещо от такъв магазин е скромно действие, тъй като трябва да се наведеш пред продавача, за да кажеш какво искаш. Днес тези магазини, които са били на почти всяка улица в определен момент, бавно изчезват. Останалите ни напомнят за промяна, за различни възгледи, за оцеляване и за необходимостта да се адаптираме към нови ситуации.

Инсталацията на Christoph и Sebastian Mügge в Æther не е само почит към хората, които са едни от първите предприемчиви след падането на комунизма преди повече от тридесет години, но в същото време е и творба за обществените промени и днешните предизвикателства.

Събитието говори за способността за намиране на радикални и иновативни решения на сложни проблеми, които могат да вдъхновят идните поколения и може да се почувстват още по-неотложни във времена на изменение на климата, пандемии и други глобални проблеми.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *